Modernizarea politică
РУС. MOLD.
» » Modernizarea politică

Modernizarea politică

18-12-2015, 14:48
Viziuni: 7 250
  
Versiunea de tipar   
Modernizarea politicăVladimir Voronin: «Nivelul culturii politice în societate este redus. Noi, politicienii, trebuie să schimbăm această situaţie».


Institutul de Cercetări Juridice şi Politice pe lîngă Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova (ICJP) este unul dintre principalele centre academice sarcina căruia este de a efectua studii în domeniul ştiinţelor sociale şi juridice.


Printre sarcinile de bază ale institutului se numără şi cercetarea tendinţelor actuale în sfera socială, economică şi juridică. De asemenea, elaborarea şi înaintarea propunerilor în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă societatea.


În cadrul ultimei mese rotunde, care s-a desfăşurat recent, ICJP a prezentat ultimul studiu pe care l-a realizat: «Sistemul politic din Republica Moldova: funcţionalitate şi oportunităţi de modernizare». La lucrările de dezbatere a studiului ştiinţific a participat şi cel de-al treilea preşedinte al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, de asemenea, deputaţi în Par­lament, reprezentanţi ai Comisiei Electorale Centrale, politologi, formatori de opinie, savanţi şi cercetători.

 

Chestiunea politică

 

În raportul său cu privire la vulnerabilitatea sistemului politic din Republica Moldova, doctorul în ştiinţe politice — Aurelia Peru-Balan, s-a referit la unele etape ale evoluţiei sistemului politic şi supremaţia legii din Moldova.  Vorbind despre modificarea Art.78 din Constituţie şi trecerea la o nouă formă de guvernare — cea parlamentară, Aurelia Peru-Balan a remarcat că acest lucru a fost orientat spre conectarea sistemului politic naţional la un model european mult mai avansat adoptat de republicile parlamentare. Totodată, în opinia ei, modificarea Art.78 din Constituţie a generat vulnerabilitatea sistemului politic şi toate încercările de a alege preşedintele statului, în perioada 2009-2012, au dus la dizolvarea Legislativului şi alegeri parlamentare anticipate. În legătură cu acest fapt, raportorul a reamintit că în perioada menţionată, împuternicirile şefului statului au fost exercitate de preşedintele Parlamentului.

 

După cum a remarcat colaboratorul ştiinţific al ICJP, Valeriu Mîndru, peste 71 la sută dintre experţi consideră că actuala criză politică din Moldova este provocată de corupţia din sistem, iar 39% cred că aceasta este o urmare a neîndeplinirii promisiunilor electorale ale partidelor aflate la guvernare. Totodată, 58% din respondenţi s-au pronunţat că ţara trebuie să-şi continue cursul european de dezvoltare. Mîndru a mai comunicat că în opinia majorităţii experţilor, este necesar de a reduce pragul electoral de la 6% la 4 %; de asemenea, mai mulţi experţi optează pentru reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 pînă la 71.

 

De asemenea, în cadrul discuţiilor, participanţii mesei rotunde au vorbit şi despre cultura politică a societăţii, variantele de alegere a şefului statului, au fost prezentate diverse exemple de organizare a alegerilor aplicate într-un stat sau altul. De asemenea, au fost exprimate opinii pentru depăşirea crizei politice din ţară, precum şi critici în adresa unor politicieni.

 

Scopul adevărat

 

Asupra nivelului redus de cultură politică în societate a atras atenţia şi cel de-al treilea preşedinte al Republicii Moldova, lider al PCRM, Vladimir Voronin. El a menţionat că acum 25 de ani funcţiona un sistem perfect de activitate cu alegătorii ţării, oamenii erau la curent cu toate aspectele politice ale acelor vremuri. Vladimir Voronin a ţinut să menţioneze că astăzi, însă, educaţia politică a cetăţenilor depinde de partidele care desfăşoară această activitate în propriul lor interes şi cu un singur scop — pentru ca în cadrul alegerilor, electoratul să susţină o anumită formaţiune politică.

 

De nivelul culturii politice depinde şi formarea clasei politice. Baza Partidului Comuniştilor este organizaţia primară de partid. Iar unul dintre principalele scopuri ale formaţiunii, după cum a reamintit Vladimir Voronin, este ataşarea unei organizaţii primare de partid pentru fiecare secţie de votare, pentru ca lupta pentru victoria politică a partidului să se dea pentru fiecare alegător în parte. În ceea ce priveşte alegerile, liderul comuniştilor din Moldova a recomandat participanţilor la eveniment, să studieze profund formarea guvernelor şi parlamentelor în ţările Uniunii Europene. Cum ar fi, spre exemplu, Grecia — unde, recent, au avut loc alegeri, iar partidul care a obţinut primul loc — şi nu cel care a acumulat mai mult de 50 la sută plus un vot, deţine jumătate din numărul de mandate în Parlament plus 10 voturi. În opinia lui Vladimir Voronin, acest exemplu răspunde la întrebarea legată de cum poate fi depăşită criza politică, cum poate fi format Guvernul şi a ne concentra pe dezvoltarea ţării.

 

«Oamenii au început să uite care este destinaţia lor adevărată în calitate de cetăţeni ai Republicii Moldova, de patrioţi ai ţării lor. Poporul a încetat să conştientizeze ce presupune modernizarea europeană, respectarea drepturilor omului ş.a.m.d. Omul a ajuns să fie cumpărat cu macaroane, bani şi concerte. Dar, ce va fi mai departe? Cum vom trăi în continuare? Situaţia economică şi socială în care s-au pomenit cetăţenii Moldovei este o adevărată catastrofă. Nu putem privi liniştit la felul în care trăiesc oamenii la sate, cu ce probleme se confruntă. Şi iată că vin alegerile. Politicienii le îmbuibă oamenilor capul cu tot felul de promisiuni despre care uită ulterior. Încep interesele şi luptele în toate structurile puterii. Anume din aceste considerente nivelul culturii politice în societate este redus. Iar noi, politicienii, trebuie să ne gîndim cum poate fi schimbată această situaţie», a concluzionat preşedintele PCRM, Vladimir Voronin.

 

Marina Țurcan

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: