Rezistăm loviturii
РУС. MOLD.
» » Rezistăm loviturii

Rezistăm loviturii

23-12-2015, 17:30
Viziuni: 2 794
  
Versiunea de tipar   
Rezistăm lovituriiVladimir Voronin: «Toţi cei care-şi vor pune propria persoană şi propriile interese mai presus de interesele de partid vor fi excluşi din rîndurile PCRM. Să nu credeţi că partidul va muri fără ei. Partidul continuă să lucreze». 


 

Conferinţa de presă, susţinută de preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, în cadrul căreia liderul comuniştilor a comentat părăsirea fracţiunii PCRM de cei 14 deputaţi, a fost organizată imediat după şedinţa plenară a Comitetului Central. În cadrul şedinţei, membrii CC au decis univoc excluderea celor 14 deputaţi comunişti din rîndurile formaţiunii. După cum a declarat Vladimir Voronin, în cadrul conferinţei de presă din data de 22 decembrie, acuzaţiile foştilor colegi cu privire la părăsirea fracţiunii, au fost pentru toţi şi pentru el inclusiv, un adevărat şoc. 

 

Trădarea rămîne trădare


Voronin consideră că cei 14 deputaţi, care au părăsit fracţiunea PCRM, au fost cumpăraţi î n urma unor negocieri secrete. «Noi înţelegem de unde cresc picioarele. Doar astăzi înţeleg că nu ştiau nimic unul despre celălalt şi s-au văzut, pentru prima dată, la conferinţa de presă. Pe parcursul a două luni de zile, doi dintre tovarăşii noştri, unul dintre care ne-a trădat, ne-a comunicat că se duc anumite negocieri. Cu toate acestea, trădarea rămîne trădare. Anume aceasta a şi fost calificarea făcută în plenul Comitetului Central», a subliniat preşedintele PCRM.

 

Referindu-se la cine stă în spatele scindării fracţiunii PCRM, Vladimir Voronin a remarcat că scopul principal a fost înlăturarea liberal-democraţilor de la procesul de vot pentru învestirea Guvernului, legat de criza politică din Moldova. El a mai subliniat că atunci cînd comuniştii s-au aflat timp de opt ani la guvernare, nimeni nici nu se gîndea să părăsească partidul, dimpotrivă, toţi ardeau de dorinţa de a deveni membru PCRM.

 

Vladimir Voronin a negat zvonurile precum că el a ştiut din timp despre plecarea în masă a deputaţilor comunişti din fracţiunea PCRM. «Voi, sursele de informare în masă, exageraţi întotdeauna. În loc să lucraţi, voi inventaţi că, chipurile, Reşetnicov este ruda mea. Despre ce fel de înţelegeri poate fi vorba? Pentru a trăda partidul? Pentru a trăda Repub­lica Moldova? Pentru a trăda poziţiile noastre în Parlament? Despre ce vorbiţi? Voi vorbiţi ceea ce vă convine vouă», a declarat Voronin.

 

Mai mult decît atît, după cum a remarcat preşedintele PCRM, foştii deputaţi comunişti nu au considerat necesar de a aborda problema nici cu preşedintele formaţiunii şi nici nu au avut răbdare pînă la plenară. Voronin a comunicat că, acum cîteva luni, în cadrul şedinţei Comitetului politic executiv, s-a discutat propunerea legată de desfăşurarea negocierilor cu Partidul Democrat. Însă, consultările nu au avut nici un rezultat. De asemenea, în cadrul fracţiunii a fost creat un grup special de lucru din care făceau parte cinci persoane şi care urma să pregătească informaţii şi să propună modalitatea ulterioară de lucru, ce măsuri se pot întreprinde pentru formarea Guvernului şi ce măsuri se impun în cazul alegerii şefului statului.

 

 

«Grupul special de lucru urma să definească clar avantajele şi dezavantajele urmărilor pe fiecare punct în parte. Planificam să abordăm aceste propuneri în cadrul şedinţei fracţiunii, iar ulterior, să ne consultăm cu membrii Comitetului Central, să luăm deciziile corespunzătoare şi cărora urmau să fie respectate de fracţiune. Deputaţii, însă, s-au grăbit. Este clar că iniţiativa nu le aparţine, este clar că cineva i-a cumpărat», a declarat Vladimir Voronin.

 

Mai sus nu sunt decît stelele

 

Din cei 14 deputaţi, 6 erau membri ai comitetului politic executiv al CC PCRM. Orice decizie a comitetului politic executiv şi a CC se adoptă cu majoritatea de voturi. La ora actuală, din componenţa comitetului politic executiv mai fac parte însuşi preşedintele PCRM — Vladimir Voronin şi deputatul Maria Postoico. După cum a informat Vladimir Voronin, în cadrul plenarei, membrii CC au discutat despre componenţa nominală a comitetului politic executiv.

 

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor despre interesele şi stimulii, care i-au determinat pe foştii deputaţi comunişti să părăsească fracţiunea şi să aducă asemenea acuzaţii liderului PCRM, Vladimir Voronin i-a îndemnat pe reprezentanţii mass-media să adreseze această întrebare persoanelor cu pricina. Şi a adăugat că «asemenea chestii nu cad din cer». Ceea ce ţine de a doua parte a întrebării, Vladimir Voronin a declarat direct că «acuzîndu-l pe Voronin de anumite interese, ei nu-şi pot argumenta trădarea. Pentru ei, veşnic va fi vinovat Voronin, indiferent ce s-ar întîmpla. Întrebaţi-i de ce nu s-au pronunţat împotriva lui Voronin cînd s-au făcut şefi, deputaţi, au ocupat posturi de conducere în partid».

 

«Ei şi-au dorit să urce mai sus decît Comitetul Central, mai sus decît comitetul politic executiv. Însă, un organ de partid mai presus decît comitetul politic executiv nu există. Toţi cei care-şi vor plasa propria persoană şi propriile interese mai presus decît interesele partidului vor avea aceeaşi soartă. Şi să nu credeţi că partidul va muri în lipsa acestor «tovarăşi». Partidul continuă să muncească», a declarat preşedintele PCRM, Vladimir Voronin.

 

Fracţiunea Partidului Comuniştilor va fi reprezentată în Parlament de 7 deputaţi. După cum a anunţat Vladimir Voronin, fracţiunea va fi condusă de Ina Şupac. După cum a menţionat liderul formaţiunii, aceste şapte persoane «deţin calităţi profesionale înalte, sunt oameni cu suflet mare şi responsabilitate, care nu se lasă influenţaţi şi au dat dovadă de adevărate calităţi umane».

 

Trădătorii se unesc

 

Reprezentanţii presei au fost, de asemenea, interesaţi să afle de la Vladimir Voronin dacă a vorbit cu cineva din cei 14 despre motivele plecării din fracţiune. «Am lucrat cu ei atîţea ani, iar ei nu au găsit de cuviinţă să se sfătuiască cu mine. Voi credeţi că ei au devenit deputaţi deodată? Aceşti oameni au lucrat ani la rînd în partid, şi-au demonstrat calităţile, au muncit bine. Toată formaţiunea a lucrat asupra lor pentru ca ei să fie aleşi în calitate de deputaţi PCRM», a răspuns liderul PCRM.

 

 

Referitor la faptul că democraţii au fost primii care au salutat ieşirea deputaţilor din fracţiunea PCRM şi a organizat de îndată negocieri cu ei, Vladimir Voronin a remarcat că liderului democraţilor, Marian Lupu «nu-i este confortabil să rămînă unicul trădător în istorie». «Oare nu ţineţi minte cine ne-a trădat primul şi cum s-a întîmplat acest lucru? A fost anume Lupu. Acum îşi adună echipa de trădători în jurul lui», a răspuns Vladimir Voronin.

 

În continuare, jurnaliştii au solicitat opinia preşedintelui PCRM în legătură cu revenirea lui Vladimir Plahotniuc în politică. «Fiecare om decide pentru sine. Mai mult decît atît, foşti tovarăşi de-ai noştri vor să revină în PCRM. Pe mine mă îngrijorează mai mult ceea ce se face împotriva partidului nostru, împotriva Republicii Moldova, împotriva suveranităţii şi integrităţii, împotriva poporului Moldovei», a declarat liderul PCRM.

 

Fotoliul de premier — aceeaşi greblă?

 

Zilele trecute, preşedintele ţării a propus în calitate de candidat pentru funcţie de premier pe Ion Sturza. Fiind întrebat dacă fracţiunea PCRM va susţine această candidatură, Vladimir Voronin a reamintit că, în 1999, anume comuniştii au venit în Parlament cu iniţiativa de a demite Guvernul Sturza.

 

«În acea legislatură, comuniştii aveau 40 de mandate. Anume la iniţiativa noastră Guvernul Sturza a fost demis. De atunci şi pînă acum atitudinea mea nu s-a schimbat şi dacă Parlamentul va susţine candidatura lui, noi suntem gata să votăm pentru demiterea acestui Cabinet», a declarat Vladimir Voronin.

 

Referitor la posibila demitere a şefului statului, preşedintele PCRM a remarcat că pînă la expirarea mandatului acestuia au mai rămas săptămîni numărate şi că Parlamentul nu se va preocupa de această chestiune. În al doilea rînd, a subliniat Voronin, însăşi procedura va lua mult timp şi este puţin probabil că atît Curtea Constituţională cît şi Parlamentul să se încadreze în termenul stabilit.

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: