Lovitura e grea, însă nu şi mortală
РУС. MOLD.
» » Lovitura e grea, însă nu şi mortală

Lovitura e grea, însă nu şi mortală

25-12-2015, 11:30
Просмотров: 1 316
  
Версия для печати   
Lovitura e grea,  însă nu şi mortalăIeşirea a 14 deputaţi din fracţiunea parlamentară a PCRM a fost o lovitură pentru partid, nu însă şi un motiv pentru descurajare 


Nici la adunarea din 22 decembrie curent a primilor secretari ai comitetelor raionale, a membrilor CC nu s-a observat ca cei prezenţi să fie descurajaţi. În conformitate cu Statutul PCRM, existenţa unui cvorum a permis să se iasă din cadrul unei adunări şi să fie desfăşurată Plenara a XVII-ea a Comitetului Central.

 

Temeiurile pentru aceasta au fost dintre cele mai serioase. Din cei opt membri ai Comitetului Executiv Politic al CC, şase, în frunte cu secretarul executiv, au părăsit partidul. Comitetul Central a rămas fără 13 membri ai săi.

Nu este greu de ghicit ce anume i-a impus să facă acest pas. «Fapta nesocotită a foştilor noştri tovarăşi demonstrează că ei «se salvează» pe sine înşişi. La fel ca pentru toţi dumneavoastră, ea şi pentru mine a fost cu totul neaşteptată», a rezumat preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, adresîndu-se participanţilor la plenară.


În felul acesta, activitatea organului conducător al partidului s-a dovedit a fi paralizată. Pentru a o relua, era nevoie de alegerea unor noi membri ai Comitetului Executiv Politic, de cooptarea şi alegerea unor noi membri ai Comitetului Central.

 

În afara binelui şi a răului


Partidul Comuniştilor de acum şi-a format o imunitate împotriva numeroşilor trădători, conjuncturişti, care au venit în rîndurile lui urmărind doar interese personale egoiste. Şi care, după plecarea comuniştilor de la putere, s-au transformat în oameni «ce nu sunt de acord» cu politica promovată de comunişti şi, după cum s-a descoperit, în toţi anii trecuţi de atunci încoace au dus o activitate ilegală, ticluind viitoarele «scrisori deschise». Şi asta fără a uita să beneficieze în acelaşi timp şi de bunuri nemeritate. Dar o asemenea ieşire în masă fără să vrei îţi trezeşte gîndul despre natura deloc spontană a acesteia, ci mai degrabă despre o acţiune regizată.


«Aceşti paisprezece oameni pentru întîia oară au văzut în ce companie s-au adunat doar la propria conferinţă de presă, deoarece «prelucrarea» lor s-a făcut în mod individual, cu fiecare în parte, a spus liderul PCRM, Vladimir Voronin. Unul din ei de două ori s-a apropiat de mine şi m-a informat despre mersul «negocierilor». Tot de la dînsul am aflat că răsplata pentru trădare alcătuieşte pentru fiecare o sumă din cinci cifre. Eu niciodată n-am crezut că aceşti oameni sunt capabili de aşa ceva. Pentru că asta iese din cadrul binelui şi al răului».


Preşedintele partidului a subliniat că trădătorii au fost aleşi în Parlament nu de circumscripţiile electorale cu un singur mandat, ci pe lista partidului — întregul partid a lucrat la promovarea lor. «Poporul şi-a dat votul nu pentru frumoasa Violeta Ivanov, ci pentru PCRM. Şi ceea ce au făcut ei este o faptă josnică şi murdară», a declarat Vladimir Voronin.


Liderul comuniştilor moldoveni a indicat şi asupra faptului că la şedinţele CC, precum şi la şedinţele Comitetului Executiv Politic, pe parcursul discuţiilor li s-a oferit cuvîntul tuturor doritorilor, fără nici o excepţie. Fiecăruia i s-a acordat posibilitatea de a-şi expune opiniile sale «separate», concepţiile şi poziţiile sale privind o problemă sau alta. «De ce ei, aceşti foşti tovarăşi ai noştri, nu şi-au exprimat dezacordul în cadrul acelor dezbateri?», a întrebat, în mod rezonabil, Vladimir Voronin. După care a presupus că aceşti paisprezece ex-comunişti pur şi simplu doresc nu altceva decît să mai stea liniştiţi în Parlament încă trei ani, fără a se speti în muncă, în schimb, ticsindu-şi buzunarul pe seama înţelegerilor cu alte partide.


«Posibil, aceşti tovarăşi au considerat partidul nostru doar o trambulină pentru soluţionarea problemelor personale, a remarcat liderul PCRM. Dar faptul că ei s-au poziţionat pe sine mai presus de CC este absolut evident».


Aici este necesar să menţionăm că scizioniştii, care acum se numesc pe sine «platformă social-democratică», au încercat să zădărnicească desfăşurarea respectivei plenare, fixînd cu o oră mai devreme propria lor adunare şi invitîndu-i la ea pe primii secretari ai comitetelor raionale. Spre onoarea conducătorilor organizaţiilor raionale de partid, ei nu s-au lăsat pradă acestei provocări.

 

În mod unanim — a-i exclude


S-a constituit următoarea opinie generală: indiscutabil, trădarea celor 14 parlamentari din fracţiunea PCRM este o lovitură grea, însă nu şi mortală. Deşi, clar lucru, partidele de la guvernare nu renunţă la scopul lor. Iată de ce ne putem aştepta la intensificarea acţiunilor îndreptate împotriva PCRM. Iar în această privinţă, pentru adversarii Partidului Comuniştilor şi pentru colaboraţionişti sunt bune toate mijloacele: prigonirea, mituirea, şantajul, înăsprirea blocadei informaţionale, denigrarea imaginii partidului şi a liderului acestuia.


Cu regret, actualii «luptători» pentru fericirea întregului popor moldovenesc au un obicei parlamentar destul de urît: depunîndu-şi carnetul de partid, ei uită să-şi depună şi mandatul de deputat.


Plenara în mod unanim i-a exclus din rîndurile Partidului Comuniştilor din Republica Moldova pe: Violeta Ivanov, Artur Reşetnicov, Igor Vremea, Galina Balmoş, Corneliu Mihalache, Anatolie Gorilă, Anatolie Zagorodnîi, Elena Gudumac, Victor Mîndru, Petru Porcescu, Vladimir Vitiuc, Serghei Stati, Boris Golovin, Alexandr Banicov.


Plenara a recomandat ca preşedinte al fracţiunii parlamentare a PCRM să fie numită tov. Ina Şupac. Reieşind din recomandarea plenarei, liderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a propus candidatura Inei Şupac în cadrul şedinţei fracţiunii PCRM. Respectiva propunere a fost aprobată în mod unanim.

 

Dmitri Crîmov

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: