Ce ne pregătise anul trecut
РУС. MOLD.
» » » Ce ne pregătise anul trecut

Ce ne pregătise anul trecut

25-12-2015, 13:55
Просмотров: 1 499
  
Версия для печати   
Ce ne pregătise  anul trecut Oamenii au obosit de vorbe frumoase și fapte murdare, de demagogie și ticăloșenie. Noi, totuși, credem în bine și Vă îndemnăm să credeți și voi, să nu vă lăsați pradă disperării.

 

Astăzi, în preajma noului an, 2016, nu ne gîndim la felul în care am putea să-l îtîlnim mai vesel, ci la facturile umflate la serviciile comunale pe care le vom primi după data de 1 ianuarie; pe ce bani să facem masa de sărbătoare și, în general, ce ne așteaptă în viitor.

 

Dar nu cred că este cazul să fim disperați. Unde mai pui că și Fiodor Ivanovici Tiutcev afirmă optimist în poeziile sale: «Ce lecții nu ne-ar oferi viața, inima crede în minuni. Există o forță nesecată, Există frumusețe nepieritoare».

 

În ceea ce privește forța nesecată — noi, poporului pămîntului moldav știm ce înseamnă asta. Frumusețea nepieritoare este frumusețea plaiului nostru, a poporului nostru muncitor, frumusețea femeilor noastre, frumusețea credinței noastre ortodoxe, frumusețea lumii care ne înconjoară.

 

În categoria celor din urmă nu se încadrează șacalii lacomi, care rup, acum, bucățile puterii și ne-au lăsat, în ultimii șase ani, cu fundul gol. Cu siguranță, nu se încadrează în această categorie a frumosului homosexualii plini de glorie, care se imaginează buricul (și ceea ce este mai jos) a Moldovei și care au îndrăznit să inițieze procese judiciare împotriva preoților ortodocși. Și, evident, nu putem încadra în categoria frumosului instanțele de judecată, care îndeplinesc cu ascultare indicațiile oligarhilor.

 

De asemenea, nu putem încadra în categoria frumosului șleahta jalnică a trădătorilor PCRM, care, cu ochii prostiți, au stat și au șezut la conferința lor de presă mizerabilă. Într-adevăr, la asemenea josnicii nu mergi cu privirea cinstită, ci sunt recrutați pe ascuns și cîte unul.

 

Cu siguranță, bocalele de Revelion, nu le vom ridica în cinstea lor. Le vom ridica pentru noi — poporul onest și muncitor al Moldovei, popor umilit și mințit, însă, am vrea să credem că nu și predat. Pentru copiii noștri, familiile noastre, care așteaptă să se reunească cu cei pe care actuala guvernare împreună cu stăpînii din vest i-au alungat peste hotare în căutarea unor venituri decente. Pentru succesul nostru în Noul An! Pentru faptul că Dumnezeu este cu noi, iar buruienile din grădină — cu ei! Și dacă Dumnezeu este cu noi, cine este împotriva noastră?! Și totuși, în stil contabil și dogmatic am vrea să facem totalurile anului care iată se încheie.

 

Soldat Ianuarie, ieși din front!

 

Din păcate, începutul anului 2015, nu bucura cu nimic. Nimeni nu-și venise încă în fire după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, iar masele populare ridiculizate și, puțin spus, manipulările CEC au generat o nouă criză politică provocată de împărțirea portofoliilor între partidele AIE. Culmea acestei situații a continuat exact 80 de zile, pînă pe 18 februarie.

 

Să-i mai potolească pe cei mai avari a fost trimis noul reprezentant al Washingtonului în Moldova, James Pettit, care l-a înlocuit pe William Moser. Ultimul nu s-a clarificat cu membrii AIE 3, fapt pe care l-a recunoscut personal într-o discuție privată. Menționînd că este mult mai simplu să te clarifici cu africanii din triburi.

 

Premierul de atunci, tot el vicepreședinte PLDM în acea perioadă, Iurie Leancă, nu a fost de acord cu propunerea lui Marian Lupu de a crea o coaliție formată doar din PLDM și PDM. Și a declarat că o alianță în trei, împreună cu Mihai Ghimpu și PL-ul lui, va fi mai sigură.

 

Iar fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor, în componență deplină, a plecat la Moscova la invitația liderului fracțiunii «Spravedlivaia Rossia», Serghei Mironov. În esență, ce au făcut în capitala Rusiei cei 24 de «emisari dodoniști»? Au cheltuit banii contribuabililor, adică ai noștri.

 

«Februarie — scoate cerneala și plîngi…»


În această lună am aflat: «Știți, am fost prădat! A fost și poliția cu cîinii dresați». Simplu vorbind, locuitorii Moldovei au fost puși în fața faptului împlinit și informați că un miliard de dolari din caznaua statului s-au evaporat nimeni nu știe unde. Nu știe poporul, însă știu foarte bine liderii alianței. De atunci tot se caută miliardul, dar ca și în povestea despre ridiche, nu o mai pot scoate pînă la capăt. Dar de unde să o mai scoată dacă această «ridiche» demult a fost dată prin răzătoarea «istoriei de succes» și a fost împărțită persoanelor interesate?

 

Igor Dodon a decis să susțină încă un evadat «maturizat» din PCRM — Irina Vlah în încercarea ei de a se face bașcan al Găgăuziei (ceea ce i-a și reușit într-un final). «Noi cu Irina Vlah avem poziții comune», a declarat el. Păcat doar că Dodon nu a concretizat care anume poziții sunt compatibile în raport cu Irina Vlah.

 

Și în sfîrșit, Moldova, pentru mult timp înainte, s-a făcut cu un nou premier — Chiril Gaburici. A fost vesel. Fără a regreta cele patru ore de vizionare a transmisiunii în direct, s-au aflat multe lucruri noi. Ca de obicei, tonul a fost dat de Partidul Liberal. Președintele PL, Mihai Ghimpu, a fost interesat să afle de la candidatul la funcția de prim-ministru cînd, în opinia lui, tancurile rusești vor invada Colonița. Adjunctul său de partid, Valeriu Munteanu, i-a reproșat lui Gaburici că, ultimul, ar fi declarat în timp ce activa în cadrul «Azerchell» că limba lui maternă este cea moldovenească și nu cea de peste Prut. Din componența Guvernului au rămas să facă parte figuri destul de odioase: Maia Sandu, Monica Babuc, Pavel Filip. Da, și unii proaspăt numiți, cu siguranță, nu trezeau nici un sentiment de gratitudine.

 

Renovarea din aprilie

 

Irina Vlah s-a făcut bașcan al Găgăuziei din primul tur de scrutin. «Locuitorii din autonomia noastră au făcut alegerea corectă și această sărbătoare frumoasă, totuși, s-a încheiat. Avem foarte multe probleme — trebuie să ne suflecăm mînicile și să facem regulă», a spus Vlah.

 

Și, într-adevăr, sărbătoarea s-a încheiat iar cetățenii UTA Găgăuzia au rămas fără vizitele regulate ale lui Oleg Gazmanov, boxerului Nicolae Valuev, jucătorul de șah — adorat de Brejnev — Anatoli Carpov, trupa «Liube» și alte vedete URSS ieșite în tiraj. În schimb, față-n față cu problemele veșnice, comune pentru toată Moldova — cum să-și hrănească familiile, cum să facă față sărăciei și corupției.

 

Acum, Irina Vlah se plimbă pe tot mapamondul asemenea unui turist politic, însă, despre deschiderea în Găgăuzia a 11 întreprinderi cu capital rusesc (promisiune făcută în timpul campaniei sale electorale) nu se mai aude nimic…

 

După ce a părăsit rîndurile PLDM, Iurie Leancă și-a prezentat noua formațiune politică întitulată «Partidul Popular European din Moldova». Pentru că, acum, fără «europenizare» nu mai facem nimic în Moldova. Din componența grupului de inițiativă au făcut parte Eugen Carpov, Oazu Nantoi, Victor Lutenco, Valeriu Chiveri, Iulian Groza, fostul deputat Ghenadie Ciobanu și alții. Fapt care a trezit motive de a porecli formațiunea «partidul diplomaților obijduiți» sau «partidul piloților doborîți».

 

Mai, măi!

 

Această lună a anului s-a făcut remarcată pentru alegerile locale. Dorin Chirtoacă, originar din Colonița, care a dus capitala la sapă de lemn, și-a înaintat candidatura pentru al treilea mandat. Din partea PCRM a candidat cunoscutul om de afaceri, Vasili Chirtoca. Fiind prezent la întîlnirile lui cu alegătorii voi menționa următoarele: candidatul răspundea la întrebări clar și exact, fără a bîigui aiureli și fără a utiliza frazele care au devenit, deja, de serviciu de genul «va fi mai bine», «va fi mai bine cu UE» ș.a.m.d. candidatul din partea Partidului Comuniștilor a propus un șir de inițiative în vederea îmbunătățirii situației în capitală. Și nu este vorba despre inițiative populiste, ci reale și raționale. Mai mult, el a și explicat metodologia de implementare a acestora. Era simplu și clar — ceai, nu binomul lui Newton.

 

Dar, din păcate, CEC-ul nostru este condus de anti-pitagoricul Iurie Ciocan, care face aritmetică oarecum diferit de felul acceptat în întreaga lume. De aceea, primar de Chișinău a devenit, din nou, Dorin Chirtoacă.

 

Domnilor, se fac mizele!

 

În iunie, prim-ministrul Gaburici, care s-a aflat în această funcție mai puțin de 100 de zile, a înaintat Parlamentului un ultimatum. Îmi amintesc că în pelicula clasică după Gaidar, lui Mishka Kvakin i se explica sensul noțiunii «ultimatum». Explicația era laconică și clară: «vom bate!».

 

Pe cine vom bate, a explicat șeful Cabinetului de miniștri: Procuratura Generală, Banca Națională și Comisia Națională a Pieței Financiare. La ce i-a trebuit premierului un atare ultimatum — în mod evident, irealizabil din punct de vedere constituțional?

 

Cred că sunt două variante. Prima: «eu sunt erou». Chipurile «mie nu-mi este frică, Moldova, le-am spus tot ce cred». Și patronul meu — Filat V.V., ca atare, nu-mi este patron și chiar s-a supărat nițel pentru scrisoarea în plic…

 

A doua variantă — «optez pentru dreptate». Chipurile, mi-ați impus echipa lui Leancă, am încercat să fac ceva, dar nu am reușit. Dacă ați fi acceptat ultimatul meu, toți ca unul ar fi fost fericiți…

 

Din punct de vedere psihiatric, ambele variante dețin componenta «super importanță fals» și sunt un simptom incontestabil al tulburărilor de rigoare. Însă, dacă e să ne clarificăm în toate, unui dansator de proastă calitate îi încurcă nu doar partenera…

 

Cercul vicios

 

S-a făcut luna iulie, iar procesul de negocieri pentru formarea majorității parlamentare pro-europene s-a pomenit, din nou, în impas. Motivul este clar chiar și pentru un elev n clasa I: în farmaciile din Moldova nu se vînd pastile împotriva lăcomiei.

 

Partidele parlamentare discută formarea noului Cabinet de miniștri. Liberal-democrații și democrații speră să ajungă la un consens cu liberalii, însă, nu exclud, o eventuală coaliție cu comuniștii.

 

Liberalii sunt gata pentru negocieri doar în condițiile în care partenerii renunță la negocierile paralele cu Partidul Comuniștilor. Înșiși comuniștii propun crearea unui Guvern de reconciliere națională cu participarea tuturor partidelor parlamentare.

 

«Inițiativa europeană este călcată în picioare», se indigna prim-vicepreședintele PL și primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă. După toate, Chișinăul nu are șanse să devină un oraș european.

 

Fie, în funcția de prim-ministru a fost ales Vladimir Streleț — ca întotdeauna, pentru puțin timp. Vom tăia programele sociale și vom multiplica furturile.

 

În România a izbucnit un scandal de proporții legat de numele fiului fostului președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi — Serghei. Odrasla, «porcăindu-se» la Moscova (tăticul a trebuit, atunci, să cadă la picioarele premierului Putin pe atunci și, concomitent, să asculte replicile răutăcioase despre «prietenia» fiului cu designerul Yudashkin și vedeta pop Șura), ca mai apoi să se mute la București unde a decis să facă înșelătorie. Însă, organele de drept din România l-au arestat pe Serghei Lucinschi.

 

Petru Chirilovici s-a grăbit să-și salveze odrasla insistînd că fiul lui este nevinovat, dar cine să-l mai creadă? Apropo, atunci cînd a fost întrebat (fiind în funcția de președinte): «Cum poți trăi cu o pensie de 600 de lei, dacă numai pentru cheltuielile comunale achiți 1000?». El a răspuns cu multă căldură următoarele: «Trebuie să vă ajute copiii!».

 

Ași lua partea leului

 

August. Perioadă de liniște politică absolută. Toți au plecat în concedii.

 

Of, DA! Septembrie

 

La orizontul politic din Moldova apare platforma civică «Dreptate și Adevăr» (DA). Conducătorii acesteia sunt figuri destul de dubioase: finul de cununie și avocatul ex-directorului companiei Air Moldova, Victor Țopa — implicat în acțiuni de contrabandă internațională și atacuri raider, politologul «la comandă» Igor Boțan, cunoscutul intrigant politic Oazu Nantoi și unele figuri înlăturate de la treuca guvernamentală de genul lui Vladimir Dolganiuc.

 

Cu toate acestea, pe 6 septembrie, platforma reușește să organizeze un miting de masă, să instaleze în centrul capitalei un orășel de corturi și să speculeze cu succes cu nemulțumirile poporului generate de ura actualei guvernări. În continuare, poporul s-a dezmeticit de unde cresc picioarele, celor din platformă le-a fost tot mai greu să organizeze mitinguri, iar orășelul de corturi s-a transformat în ceea ce vedem astăzi — un fel de bază de azil pentru cîțiva cetățeni fără loc permanent de trai.

 

S-a făcut octombrie…

 

Cel mai răsunător eveniment al lunii — arestul liderului PLDM Vladimir Filat. AIE III l-a jertfit de dragul propriei bunăstări. În esență, arestul lui Filat a fost în beneficiul tuturor fruntașilor alianței. Prea mare era șirul scandalurilor de corupție ce-l tîrau după ei începînd cu sfîrșitul anilor 90, atunci cînd Filat ocupa funcția bănoasă de director general al Departamentului de privatizări și gestionare a proprietății statului și a făcut privatizări, exclusiv, în interesul rudelor sale.

 

Cu toții ne aducem aminte despre «scandalurile țigaretelor» și de șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, care s-a făcut general chiar de la volanul unui maxi-taxi, dar și cele legate de firma «Caravita», precum și multe altele…

 

Iar demisia din funcția de premier pentru suspiciuni de corupție fără arestarea lui ulterioară, în general, nu încape în nicio logică.

 

Evident, restul membrilor AIE, la fel, au furat și, nicidecum nu mai puțin, însă, probabil, nu au făcut-o atît de deschis. Filat, însă, păta și mai mult fața și așa murdară a AIE, numai numele său trezește reacții negative în rîndul populației extrapolînd această atitudine în raport cu toată alianța. Așa că alianța s-a văzut nevoită să accepte acest avort politic. Ceea ce a și făcut cu o mare ușurință.

 

Filmat, mulțumesc!

 

În noiembrie, a fost demis Guvernul Streleț. Pentru asta au votat 65 de deputați din fracțiunile PCRM, PDM și PSRM. Împotrivă s-au pronunțat 18 legislatori. Votul de neîncredere pentru Cabinetul de miniștri a fost inițiat în Parlament de Partidul Comuniștilor. Inițiativa a fost susținută de socialiștii lui Dodon, care erau gata să se alăture oricărei inițiative răsunătoare numai ca poporul să nu cumva să uite de existența lor.

 

Poziția comuniștilor a fost argumentată clar de liderul formațiunii, Vladimir Voronin, care a declarat că Streleț nu este atît de competent pentru a ocupa funcția de prim-ministru. «În timp ce țara se află în criză, el merge la Madrid pentru a-l apăra pe Filat. Din momentul desemnării sale în funcție nu a făcut nimic concret. Nu face decît conferințe de presă», a subliniat președintele PCRM.

 

Într-adevăr, în tot acest timp cît s-a aflat în funcție de conducere în cadrul alianței «pentru euro», Valeriu Streleț a muncit din greu pentru propriile interese. A participat activ în schemele de corupție ale șefului său de partid Filat. Puțin probabil că cineva va crede că firma Bioprotect, fondată de el, a fost preocupată doar de livrarea pesticidelor către fermierii moldoveni. Fostul coleg de partid a lui Filat și Streleț, actualmente luptător înflăcărat pentru dreptate — Veaceslav Ioniță, afirmă că banii obținuți din bănci se transferau în off shore, după care — în conturile firmelor Caravita și Bioprotect. Adică, firmele menționate mai sus se ocupau de spălarea banală de bani.

 

«Decabristul» Sturza

 

Luna decembrie încă nu s-a sfîrșit dar totuși… A revenit evident la viață fostul premier al Republicii Moldova de ediția anului 1999 — Ion Sturza. Se pare că arde de nerăbdare să ajungă din nou în fruntea Cabinetului de miniștri. Așa de tare vrea că bate din picioare și-și strînge pumnii în buzunarele de la pantaloni, asemenea unei persoane care nu mai are răbdare pînă ajunge la toaletă.

 

El s-a declarat, deja, «salvatorul națiunii» și aproape că Mesia. Cu toate acestea, locuitorii Moldovei nu au o memorie atît de scurtă, fapt pe care scontează Sturza. Cu toții ne amintim că anume sub protecția lui Sturza, Vladimir Filat s-a pus pe picioare iar cariera lui a cunoscut ascensiune. Pe cînd era Sturza premier, Filat ocupa funcția de șef al Departamentului de privatizări, după care s-a făcut ministru de stat. Așa că nu este exclus că prima acțiune a lui Sturza în calitate de prim-ministru va fi munca asiduă pentru eliberarea lui Filat din detenție. Fapt care nouă, cetățenilor Republicii Moldova, nu ne convine.

 

Apropo, zilele trecute, Ion Sturza a declarat că bugetarii ar putea întîlni luna ianuarie 2016 fără salarii. Ei bine, povestea asta ne este deja cunoscută… pentru că anume în timpul guvernării lui Sturza, datoriile salariale ale statului erau de jumătate de an. Și nu doar… remunerările se făceau în galoși sau alte produse în loc de bani.

 

În afară de asta, Sturza intenționează să obțină susținerea Băncii Mondiale și Fondului Monetar Internațional pentru a cufunda și mai mult Moldova în groapa datoriilor.

 

P.S.


Oamenii au obosit de vorbe frumoase și fapte murdare. Au obosit de demagogie — europeană sau eurasiatică, nu mai contează. Au obosit de promisiuni interminabile, de neprofesionalism și ticăloșenie. De faptul că cei care-și permit să calce în picioare toate legile — umane și dumnezeiești, nu sunt atrași la răspundere. Oamenii au obosit de sărăcie și sentimentul de disperare care nu mai trece. Au obosit să se mai teamă pentru sine și copiii lor. Au obosit să mai lupte în fiecare zi pentru supraviețuire.

 

Eu, totuși, cred în bine. Vă îndemn, dragi cititori, să credeți și voi, să nu vă lăsați pradă disperării. Să credeți, însă, nu trădătorilor care acuză PCRM de tot ceea ce ei înșiși prezintă. Pentru că nici un partid nu este supus unor asemenea presiuni la care trebuie să facă față Partidul Comuniștilor. ormațiunea a fost lipsită de platforma de comunicare fiind închis postul de televiziune NIT, pentru dezbinarea electoratului său, pe arena politică a țării au apărut partide «păpușele» clonele și alde Usatîi. Se alocă bani imenși pentru lichidarea formațiunii.

 

Precum înțelegeți, munca în asemenea condiții este deosebit de grea. Însă, avem responsabilitatea în fața a sute de mii de alegători, așa cum a remarcat liderul PCRM, Vladimir Voronin.

 

Și dacă comuniștii vor reuși să facă ce au de făcut, cred că la următorul An Nou starea noastră de spirit va fi mai bună. Sărbători fericite, dragii noștri!

 

Eugeniu Marian

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: