Primăria este nemuritoare
РУС. MOLD.
» » » Primăria este nemuritoare

Primăria este nemuritoare

18-12-2015, 15:46
Viziuni: 1 983
  
Versiunea de tipar   
Primăria  este nemuritoare În ajunul sărbătorilor de iarnă, capitala Moldovei tot mai mult aminteşte de un orăşel al căutătorilor de aur


 

Strada Vasile Alecsandri este săpată-n lung şi-n lat, la intersecţia bulevardului Negruzzi cu bulevardul Ştefan cel Mare se înalţă munţi de nisip, pe care chişinăuienii de acum i-au numit «Chirpaţi» — în cinstea celui care poartă vina directă pentru toate aceste diformităţi — primarul general Dorin Chirtoacă.


De acum de cîteva săptămîni, chiar în centrul Chişinăului, nu poţi trece spre bulevardul Ştefan cel Mare. În legătură cu lucrările de reparaţie, serviciile municipale au scos de aici plăcile trotuarelor. Să le aşeze la loc nimeni nu se grăbeşte, temperaturile au scăzut şi e mult mai complicat să lucrezi.

 

«Înlăturaţi-l pe acesta de la cîrmă!»


Şi, la urma urmelor, unde să ne grăbim? Putem aştepta pînă la primăvară şi atunci vom face ceea ce trebuie. Printre altele, după cum povestesc cetăţenii care locuiesc pe bulevardul Negruzzi, şi acolo «reparaţia» care a început în luna mai se face în aceeaşi manieră. Întreaga vară, lucrările s-au efectuat cu viteza unei broaşte ţestoase în dormitare, cu participarea doar a doi-trei muncitori, şi doar spre toamnă atmosfera parcă s-a înviorat un pic.

 

Şi totuşi, în pofida respectivei situaţii, primarul general, făcînd în reţelele de socializare totalurile muncii sale în anul 2015, a numit străzile încă nereparate ca una din realizările sale. Tot acolo, el a mai adăugat că parcul de troleibuze din Chişinău s-a mărit cu încă 30 de troleibuze noi, care de acum circulă pe rutele oraşului, ceea ce s-a dovedit a fi o banală minciună, care a fost demascată: după cum a comunicat Gheorghe Morgoci, directorul Direcţiei transport electric din Chişinău, doar 20 din ele circulă prin oraş.


Dar, în general, odată ce Dorinel a decis să facă totaluri, poate să le facem şi noi, chişinăuienii? N-ar fi rău să ne amintim ce i-a adus Chişinăului conducerea lui timp de opt ani de către ochelărosul de la Coloniţa. Putem să începem chiar de la a doua zi după alegerea lui pe cale nu prea cinstită în iunie 2007, zi în care, cu o ulcică de pămînt moldovenesc în mîini, a pornit în goană mare spre Bucureşti, la Traian Băsescu. Prin ceea ce am înţeles că grija lui faţă de capitala Moldovei nu prea seamănă să-l preocupe şi zi, şi noapte.

 

Devotamentul primarului general în faţa celor de peste Prut a fost apreciată de dumnealor, ce-i drept, cu o oarecare întîrziere. În 2013, el a devenit comandor şi cavaler al ordinului «Coroana României» pentru merite deosebite în apărarea şi promovarea intereselor ţării vecine. Pe cînd chişinăuienii te-i mira de-i vor oferi vreo distincţie pentru succese în administrarea urbei noastre. Pur şi simplu, din motivul că nu văd aceste succese.

 

Îngrozitorul cuvînt «vom continua»


Şi de unde ar fi să se vadă? E adevărat, însuşi Dorin, în mod regulat ne vorbeşte despre ele, însă noi, cei care trăim în capitală, cunoaştem adevăratul lor preţ. Ele arată cam aşa: în afară de «omida» din faţa gării feroviare, Dorin Chirtoacă nu a făcut nimic pentru Chişinău. Doar nu putem să considerăm succes construcţia unor drumuri «de o singură folosinţă». Sau încercarea de a tăia cîteva sute de copaci pe bulevardul Ştefan cel Mare, lucru pe care l-au oprit să-l facă protestele locuitorilor din capitală. Mai putem aminti lucrările neterminate de amenajare a parcului şi a lacului din Valea Morilor, eşecul programului de construcţii locative pentru tinerele familii, anularea înlesnirilor sociale ale veteranilor la achitarea serviciilor comunale, precum şi a călătoriei gratuite în transportul public, cîrdurile de cîini vagabonzi şi de şobolani...


Şi încă un lucru interesant: pe unde s-a evaporat milionul de dolari după reconstrucţia făcută de mîntuială a staţiilor de epurare? Şi de ce la primărie totul este pătruns de corupţie?


Însuşi Dorin Chirtoacă a anunţat programul «Oraşul meu — ograda mea». Voi explica cum se realizează acesta. Pe mai mult de 240 de terenuri de joacă pentru copii se înalţă construcţii nelegitime, terenurile sportive sunt distruse, iar nenorocitul de stadion republican aminteşte de Reichstag după atacul victorios al Armatei Sovietice în anul 1945.


Sărmanii proprietari de maşini nicidecum nu pot găsi calea spre drumul de ocolire din jurul oraşului — şi acest drum, şoseaua de centură, de asemenea e o promisiune a primarului. Despre trăncăneala privind mărirea numărului locurilor de muncă bine plătite nici nu face să vorbim. Şi asta pentru că, doar anul trecut, numărul lor a scăzut la Chişinău cu 25000.


Şi, bineînţeles, nu putem evita tema construcţiei de mansarde. Cele construite cu binecuvîntarea primăriei şi cu încălcarea tuturor regulilor de rigoare. Dar Dorin Chirtoacă declară că, în ochii lui, ideea construcţiei mansardelor nu şi-a pierdut atractivitatea, doar că este necesar «un control mai strict asupra construirii lor».


Şi cum ar putea fi efectuat acest control, domnule primar? Răspundeţi cu mai multă concretitudine şi cu mai puţină demagogie. Iată cum, stimaţi concetăţeni. În incendiul din mansarda de pe str. Independenţei 10/2 din sectorul Botanica al capitalei, căpetenia oraşului nostru a întrevăzut... «părţi pozitive». «Dacă ea nu ar fi ars, nu am fi aflat cum a fost construită această mansardă», a spus el. În acest caz, i-am recomanda să meargă prin oraş şi să aprindă mansardele — una după alta. Dacă nu va arde — înseamnă că e construită după toate regulile, dacă va arde — înseamnă că e construită de mîntuială...


După cum vedem, primarul Dorin Chirtoacă are multe datorii în faţa locuitorilor capitalei. Şi totuşi, dumnealui nu se îndoieşte nici pentru o clipă de capacităţile sale administrative. «Împreună cu locuitorii Chişinăului, noi vom continua să lucrăm la dezvoltarea capitalei, pentru a o transforma într-un oraş european», a declarat primarul. Da poate noi, chişinăuienii, vom reuşi să facem acest lucru în mod de sine stătător, nu «împreună» cu cineva?!

 

Ivan Lecarev

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: