Impas? Şi mai aprofundat!
РУС. MOLD.
» » Impas? Şi mai aprofundat!

Impas? Şi mai aprofundat!

11-12-2015, 11:31
Viziuni: 1 136
  
Versiunea de tipar   
Impas? Şi mai aprofundat! Partidele din cadrul Alianţei de guvernare aşa şi nu pot ajunge la un consens 

De altfel, pentru noi, locuitorii Moldovei, în asta nu există nimic ieşit din comun. Cu alte cuvinte, parafrazînd clasicul — pe frontul partajării portofoliilor, fără schimbări.

 

Adevărat, la rampă a ieşit un outsider văzut — Partidul Liberal Democrat, care s-a pomenit fără lider şi prăbuşit la coada clasamentului politic. De aceea, codul bunelor maniere se consideră, astăzi, de a vorbi cu reprezentanţii acestei formaţiuni fluturatic, scăpînd cuvintele printre dinţi.

 

Urmărim felul în care nu doar democraţii şi liberalii, dar şi Partidul Popular European a lui Iurie Leancă, care, în esenţă, este un partid al rataţilor, nu-şi refuză plăcerea de a lovi cît mai dureros în liberal-democraţi. Atitudine, de altfel, pe care ultimii o merită din plin.

 

Unde-s mai mult de trei, mare tărăboi

 

Cred că stabilizarea situaţiei politice şi economice din Moldova este ultimul lucru care-i interesează pe cei din cadrul AIE. Deşi liderul PDM, Marian Lupu a declarat că numele noului candidat la funcţia de prim-ministru trebuia să fie cunoscut încă de vinerea trecută. Din păcate, nu a fost să fie. Se pare că preşedintele interimar al PLDM are cu totul alt program. Evaluînd ca neînsemnată oferta politică care i s-a făcut, acesta a considerat că cea mai bună soluţie este să tragă de timp, făcînd trimitere la necesitatea de a convoca, repetat, Consiliul naţional politic al formaţiunii. Şi, chipurile, către data de 29 ianuarie, atunci cînd Parlamentul va risca să fie dizolvat, foştii aliaţi vor deveni mai vorbăreţi.

 

Însă, avînd în vedere avaritatea ultimilor, acest lucru este puţin probabil. Cu siguranţă, liberal-democraţii vor purcede la complot, or, pentru ei alegerile anticipate au aceeaşi semnificaţie precum moartea. Iar asta nu înseamnă deloc că alte partide de la guvernare sunt mai bune ca PLDM - toate se fac responsabile pentru înglodarea Moldovei în datorii imense, corupţie la toate nivelurile, hoţie şi fărădelege. Adică… care este diferenţa dintre şobolan şi hamster? Nu există diferenţă. Doar că şobolanul are reputaţie proastă.

 

Anume de asta încearcă se facă uz concurenţii politici la masa negocierilor. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat, fără mari formalităţi, că PLDM trebuie să renunţe la condiţiile înaintate. Şi anume: depolitizarea instituţiilor statului, demiterea lui Andrian Candu din funcţia de preşedinte al Parlamentului, desemnarea unui premier neafiliat politic. Cum se zice: cui nu-i place mireasa să nu vină la nuntă. Preşedintele formal al Partidului Democrat, Marian Lupu a fost şi mai ferm în declaraţii, spunînd că «pe nimeni nu interesează condiţiile impuse de PLDM». La rîndul lor, liberal-democraţii au încercat să treacă la ameninţări avertizînd că trec în opoziţie, însă, nimeni nu i-a luat în serios.

 

Principala piesă despre trecut

 

Evident, nu este deloc simplu să identifici un prim-ministru neafiliat politic. Pentru că toţi liderii din AIE au cumetri, nănaşi, fini. Nepotul colonelului nu se poate face general pentru că generalul, de asemenea, are nepoţi.

 

Avînd în vedere situaţia unui impas total, în ultima perioadă, în presă au apărut informaţii despre revenirea lui Chiril Gaburici în funcţia de premier. Asta chiar ar fi distractiv şi demn de ridicarea monumentelor în patria eroilor. Pentru că politologia mondială nu cunoaşte exemple cînd un premier a revenit în funcţie la puţin peste o sută de zile după ce a demisionat la doar 100 de zile de mandat.

 

Exisă opinii potrivit cărora dublura mandatului de premier a lui Gaburici nu este altceva decît o insinuare cu scopul de a sustrage atenţia opiniei publice de la candidatura reală, care, deocamdată, este ascunsă după culisele politice.

 

Dacă e să vorbim despre perspective, la drept vorbind, acestea nu par să fie optimiste. Problema nu constă în renumita «euro-integrare» mult prea împiedicată şi care, în realitate, nici nu există. Problema se ascunde în componenta economică.

 

Lipsa unui premier (în perspectivă — lipsa Parlamentului) a dat peste cap finanţarea externă. Situaţia poate influenţa mersul reformelor cum ar fi, spre exemplu, în sfera justiţiei. Misiunea FMI a renunţat la vizita sa în Moldova şi a procedat absolut raţional — nu are cu cine discuta. Aşa că negocierile pe marginea unui nou acord, de care depinde finanţarea din partea altor donatori şi creditori de peste hotare, vor fi amînate pînă la învestirea unui nou Cabinet de miniştri.

 

Plus la toate, sunt amînate un şir de alte probleme pe care Guvernul ar trebui să le soluţioneze în termene foarte restrînse. Printre care se numără reducerea volumului de exporturi şi importuri (cu 17 % şi, respectiv, 21,4%), scăderea drastică a remitenţelor de peste hotare, iar drept urmare — sărăcirea familiilor acestora, nu mai vorbim despre situaţia din sistemul bancar.

 

Probleme s-au acumulat cu carul, iar tergiversarea soluţionării acestora poate fi fatală. Sunt conştienţi oare de acest fapt aşii sportului în lupta pentru portofolii?

 

Eugeniu Marian

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: