Cu ajustări pentru contemporanitate
РУС. MOLD.
» » Cu ajustări pentru contemporanitate

Cu ajustări pentru contemporanitate

25-12-2015, 14:16
Viziuni: 1 688
  
Versiunea de tipar   
Cu ajustări pentru contemporanitate Pe 24 decembrie, s-au împlinit 115 ani de la publicarea primei ediţii a ziarului revoluţionar «Iskra». 
Ea a fost numită «copilul» lui Lenin, care nu doar că redacta riguros toate materialele, ci personal scria toate cele mai importante articole de program.
 
Ziarul era publicat în condiţii ilegale, exemplarele erau aduse în bagajele proprii, ascunse în sacouri, talpa de la încălţăminte. Oamenii îşi riscau viaţa.
 
Atunci, în anul 1900, ziarul «Iskra» era aşteptat în toate regiunile Rusiei ţariste, era transmis din mînă în mînă, oamenii citeau fiecare buchie. «Iskra» era unica sursă de informaţie despre mişcarea revoluţionară care lua naştere şi căpăta tot mai multă amploare zi de zi.

După cum menţionează, astăzi, istoricii, principala sarcină a publicaţiei era promovarea marxismului în lupta împotriva revizionismului şi «economiştilor», pentru crearea bazelor organizaţionale şi ideologice ale partidului proletarilor.

 

Cu ajustări pentru contemporanitate. Actuala redacţie a Ziarului «Comunistul» este amplasată într-un sediu cu încărcătură istorică. Anume aici, din primăvara anului 1900, şi-a început activitatea secretă tipografia chişinăuiană «Akim», care republica «Iskra» leninistă. Ulterior, tipografiile secrete au început să activeze în Baku, Moscova, Ucraina şi Siberia.

 

Este anume acel caz cînd ziarul a devenit centrul luptei politice, unul din instrumentele ideologice, vocea urmaşilor marxismului revoluţionar.

 

Astăzi, în lipsa altor surse de informare în masă, după închiderea postului de televiziune NIT, pentru comuniştii din teritorii, pentru toţi tovarăşii noştri, ziarul «Comunistul» devine aproape că unica sursă de obiectivitate şi adevăr. O sursă de solidaritate a tuturor celor care nu sunt indiferenţi de soarta Republicii Moldova. Ziarul «Comunistul», ca şi «Iskra» de altădată, la fel, este transmis din mînă în mînă, se citeşte fiecare buchie, ajunge peste hotare în bagajele personale, unde compatrioţii noştri îl aşteaptă cu nerăbdare. Despre aceasta ne-au scris, în repetate rînduri, cetăţenii noştri, care muncesc în Rusia, Ucraina, în diferite ţări ale Europei.

 

Noi luptăm împotriva aceleiaşi nedreptăţi, pentru drepturile sociale ale tuturor cetăţenilor Moldovei noastre dragi, pentru dreptul la alegere. Şi în această luptă complicată avem nevoie de ajutorul fiecăruia din noi, fiecărui comunist, fiecărui cititor în parte.

 

Olga Dzeatcovschi 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: