Toată speranţa este în comunişti
РУС. MOLD.
» » Toată speranţa este în comunişti

Toată speranţa este în comunişti

4-12-2015, 11:30
Просмотров: 1 678
  
Версия для печати   
Toată speranţa este în comuniştiSofia Curnic, consilier raional: «Comuniştii niciodată nu au divizat oamenii în ai noştri şi ai lor, pentru noi cel mai important lucru este bunăstarea tuturor cetăţenilor noştri».


În anul 2003, în urma alegerilor locale, alegătorii au încredinţat Partidului Comuniştilor conducerea raionului Hînceşti. Din cei 35 de consilieri raionali, 16 voturi au aparţinut comuniştilor. De comun acord cu partidul, tovarăşii noştri renăşteau satele, comunele, oraşele, raioane întregi. Cetăţenii de rînd îşi puneau toate speranţele anume în comunişti.

 

Sofia Curnic este consilier raional din partea PCRM. Locuieşte în comuna Paşcani. În partid, iniţial la PCUS, a aderat încă în anul 1980. Iar în cadrul consiliului raional Hînceşti, munceşte din anul 2003. Adică, astăzi, în urma ultimelor alegeri locale, ea îşi exercită cel de-al patrulea mandat. În pofida faptului că în consiliul raional Hînceşti sunt doar trei consilieri comunişti şi toate trei sunt femei, acest lucru chiar le este de ajutor tovarăşilor noştri să lupte pentru bunăstarea cetăţenilor. Sofia Curnic ne vorbeşte, în continuare, despre esenţa muncii în calitate de consilier, viaţa raionului şi lupta deloc uşoară:

 

«Muncesc în consiliul raional Hînceşti începînd cu anul 2003. La acea vreme, conducerea raionului era asigurată de Lidia Lupu, membru PCRM. Noi nu divizam oamenii în ai noştri şi ai lor, implementam în viaţa de zi cu zi o mulţime de proiecte social-economice. Chiar dacă primarii din localităţi nu erau foarte activi, conducerea raionului obliga, practic, oamenii să se trezească şi să se apuce de treabă. Anume comuniştii s-au preocupat iniţial de reabilitarea monumentului cultural de importanţă istorică — Conacul Manuc Bei. Au fost organizate un şir de acţiuni pentru colectarea fondurilor. Foarte mulţi locuitori din Moldova şi-au adus contribuţia la renaşterea acestei locaţii legendare.

 

În anul 2007, conducerea raionului a fost preluată de democraţi. În componenţa consiliului raional, erau, din nou, 16 comunişti. Însă, peste o perioadă, 11 membri ai PCRM s-au detaşat de fracţiune şi s-au declarat consilieri independenţi. Şi mie, apropo, mi s-a propus, în repetate rînduri, să părăsesc rîndurile formaţiunii. În pofida faptului că, la acel moment, activam în calitate de secretar al primăriei comunei Paşcani, au nu mi-am trădat partidul şi tovarăşii. Da, am rămas în minoritate, însă, am continuat să muncim intensiv, înaintam propuneri de ordin social, iniţiative economice, de natură agricolă şi aşa mai departe. Însă, oponenţii noştri întotdeauna au fost şi continuă să fie acerb împotriva comuniştilor.

 

În cei 8 ani cît s-au aflat comuniştii la guvernare, am reuşit să implementăm în viaţă, inclusiv proiectul de alimentare cu apă a comunei Paşcani. Am pregătit acest proiect de comun cu o firmă de peste hotare. Astăzi, oamenii au la robinete apă potabilă purificată. Adevărat, nu am reuşit să finalizăm proiectul de gazificare a raionului şi atunci cînd s-a schimbat conducerea raională, iar la guvernare au acces oponenţii noştri, proiectul a fost îngheţat. Oamenii, pînă în ziua de astăzi, utilizează butelii cu gaz.

 

În 2011, ţara a trecut prin noi alegeri locale. Lupta a fost crîncenă. Nu a fost uşor nici în consiliul raional. Foştii noştri primari, care nu au fost realeşi, au lăsat primăriile cu bugete destul de solide. De exemplu, primarul comunei Paşcani a lăsat în bugetul local 1,5 milioane de lei. După schimbarea puterii la nivel raional, banii din bugetul raional nu se distribuiau tuturor, beneficiau de surse doar primarii liberali. Aveau atît de mulţi bani încît nu reuşeau să-i valorifice. Între timp, unicul primar comunist, pentru care luptam în consiliul raional, a rămas fără susţinerea raionului.

 

În rezultatul alegerilor locale din iunie 2015, Partidul Comuniştilor este reprezentat în consiliul raional de trei consilieri PCRM. Consilierii altor fracţiuni erau dispuşi să colaboreze cu noi, se propunea să ni se încredinţeze funcţia de vicepreşedinte de raion pe domeniul agricol. Noi avem o persoană profesionistă şi pregătită în acest sens, însă, cei de la putere refuză să aprobe această candidatură fără nici un temei. În acelaşi timp, permanent, suntem rugaţi să susţinem iniţiativele concurenţilor noştri politici.

 

În pofida cantităţii numerice mici, consilierii PCRM rămîn pe poziţie în ceea ce priveşte activitatea lor — pledează, în special, împotriva lichidării şcolilor şi grădiniţelor. În 2014, consiliul raional a contractat un credit d 1 milion 400 de mii de euro pentru reconstrucţia edificiilor ca mai apoi să le reamenajeze în locuinţe pentru păturile social-vulnerabile şi tinerii specialişti. Creditul urmează a fi rambursat în următorii 20 de ani. Consilierii comunişti se pronunţă împotriva faptului ca tinerii specialişti, care revin în raion după absolvirea universităţilor, să achite taxa de arendă. De unde să aibă cadrele tinere surse financiare? În acelaşi timp, creditul trebuie să fie rambursat şi, la etapa actuală, ne gîndim de unde putem lua bani cu ce fonduri putem colabora în această direcţie.

 

În linii generale, situaţia în raion este complicată. Oamenii ni se plîng, în repetate rînduri, pe starea lucrurilor, însă, nu doresc să lupte deschis alături de noi. Se tem că pot să fie pedepsiţi pentru poziţia lor, se tem că ar putea fi demişi din funcţii. Însă, noi, comuniştii suntem gata să muncim în numele bunăstării populaţiei».

 

Marina Țurcan

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: