În același ritm
РУС. MOLD.
» » În același ritm

În același ritm

11-12-2015, 11:20
Просмотров: 1 741
  
Версия для печати   
În același ritm Comuniștii din Comrat: «Doar Partidul Comuniștilor este pe măsură să consolideze poporul Republicii Moldova și să oprească confruntarea».

La începutul anului 2015, din componența comitetului raional al PCRM făceau parte 297 de membri. La ora actuală, se numără 87 de comuniști și opt organizații primare: 4 în orașul Comrat, de asemenea, în satele Cioc-Maidan, Budjac, Chioselia Rusă și Chirsovo. În acest context, duminica trecută, pe 6 decembrie, comuniștii din Comrat s-au întrunit în cadrul unei adunări generale la care a fost analizată activitatea comitetului raional, de asemenea, au fost evaluate evenimentele care au avut loc în regiunea Găgăuză în perioada de referință precum și consecințele acestora pentru comitetul raional. 

 

Precum se știe, după alegerile parlamentare din 2014, fostul prim-secretar al comitetului raional PCRM din Comrat, Irina Vlah, care s-a făcut deputat pe listele PCRM, a declarat despre faptul că părăsește formațiunea. La scurt timp, ea a anunțat că se aliază cu un alt trădător — Igor Dodon, iar înaintea alegerilor bașcanului din Găgăuzia, aceasta a început o luptă acerbă împotriva comitetelor raionale ale PCRM din Ceadîr-Lunga și Vulcănești.

 

Resetarea

 

Prim–secretarul comitetului raional Comrat al PCRM, Ivan Cîlicic a prezentat un raport în cadrul ședinței generale. El a atras atenția asupra faptului că pentru CR Comrat al PCRM, perioada de raport a fost divizată în două etape. Prima etapă vizează perioada 30 noiembrie 2013 — 15 ianuarie 2015, cînd a fost organizată conferința raională și fostul prim-secretar al CR, Irina Vlah a făcut declarația cu referire la faptul că părăsește formațiunea. A doua perioadă începe odată cu revizuirea rîndurilor comuniștilor și restabilirea activității comitetului raional.

 

Avînd în vedere rezultatele ultimului scrutin parlamentar și alegerilor locale, comuniștii din cadrul comitetului raional Comrat au recunoscut că aceste campanii nu au adus succes partidului. În rezultatul alegerilor locale, au fost obținute 6 mandate de consilieri orășenești și sătești din totalul de 172 pe raion. În luna martie curent, comuniștii au participat în cursa pentru alegerea bașcanului din Găgăuzia. După cum a menționat prim-secretarul CR, în timpul campaniei electorale și pînă la finalul acesteia, în rîdurile PCRM din autonomie au apărut semne de scindare și trădare fapt care a dus la pierderi într-un șir de organizații primare sătești și orășenești.

 

În cadrul ședinței, comuniștii au abordat și inactivitatea Irinei Vlah în perioada în care ultima conducea comitetul raional Comrat. În rezultatul pasivității sale, din luna iunie trecut, fosta conducere nu a transferat contribuțiile, iar acum, noua componență a comitetului raional s-a pomenit cu o datorie de un an de zile. De asemenea, au rămas neachitate datoriile pentru serviciile comunale. S-a discutat și despre faptul că tot echipamentul tehnic dar și documentația au fost «curățate». Mai mult de cît atît, actuala conducere a autonomiei, în persoana Irinei Vlah, a distrus practic Consiliul regional al veteranilor de război și ai muncii, a lăsat această organizație fără susținere financiară și fără sediu.


«Restabilirea activității Comsomolului, a Organizației de Femei, Consiliului Veteranilor, precum și a organizației raionale de partid — este complicată dacă e să avem în vedere care va fi atitudinea în rîndul cetățenilor». Ce putem face în continuare? Răspunsul la această întrebare globală constă în faptul că reprezentanții comuniștilor vor continua să activeze în același ritm politic. Iar dezvoltarea și consolidarea partidului depinde de completarea permanentă a rîndurilor sale și activitatea organizațională de calitate pe care noi suntem gata să o asigurăm în pofida tuturor dificultăților», a declarat prim-secretarul Comitetului Raional Comrat al PCRM, Ivan Cîlicic.

 

Vîntul schimbărilor

 

În luările lor de cuvînt, comuniștii au încercat să evalueze corect situația și rezultatele propriilor activități în perioada de referință.

 

Maria Jelezova, orașul Comrat:

— Ceea ce s-a întîmplat în comitetele raionale din Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești ne-a întristat foarte mult. Nu ne-am așteptat la trădare din partea tovarășilor noștri și, cu atît mai mult, din partea Irinei Vlah. A fost o lovitură dureroasă pentru comuniști. Noi, cu toții, am avut încredere în ea, o respectam, în presa de partid se scriau articole măgulitoare la adresa ei. Acum, noi, pur și simplu, suntem obligați să ne ridicăm și să continuăm lupta.

 

Dmitrii Gargalîc, orașul Comrat:

— Comuniștii au continuat să fie activi, au participat la viața organizației de partid și, în acest fel, îndeplineau deciziile comitetului raional și partidului. Faptul că această perioadă s-a făcut remarcată prin plecările masive din PCRM, nu este doar vina comitetului nostru raional. Este consecința mai multor factori. Evident, noi continuăm să clarificăm situație, oamenii trebuie să cunoască adevărul și să înțeleagă că așa cum se schimbă vremurile se schimbă și oamenii.

 

Gheorghe Cioban,orașul Comrat:

— Noi nu trebuie să alegem între Vest și Est. La urma urmei, noi suntem cei care trebuie să construim o Moldovă puternică și prosperă. Să luăm de pretutindeni ceea ce este mai bun, dar să punem la bază mentalitatea noastră. Mai mult ca oricînd se impune necesitatea unei politici flexibile pentru a evita ceea ce este mai strașnic — războiul civil. Noi, comuniștii, trebuie să consolidăm societatea noastră, să oprim confruntările. În caz contrar, Moldova riscă să piardă totul.

 

Nicolae Dimov, satul Cioc-Maidan:

— Consider că în situația creată este și vina noastră, noi nu am clarificat lucrurile pînă la capăt. Însă, cei care ne-au trădat au șterpelit foarte multe de la noi — ei, cum s-a mai spus deja, au furat lozincile și ideile noastre, iar acum le prezintă drept ale lor. Astăzi, cetățenii au foarte multe întrebări și nu ar fi rău să organizăm cîteva întîlniri cu deputații PCRM.

 

Nicolae Dimitrolgo, orașul Comrat:

— Nici în cele mai complicate vremuri nu se întîmpla ceea cu ce a avut să se confrunte comitetul nostru raional și partidul în general. Cei care au plecat sunt adevărați trădători. Îmi voi permite să-i numesc așa pentru că am construit, împreună cu ei, din prima zi acest partid și am lucrat împreună. Acum, după toate aceste șocuri, urmează să tragem concluziile, să elaborăm un plan de activitate, să ne consolidăm forțele și să construim de la capăt activitatea comitetului raional. Sper că acei comuniști care au rămas în rîndurile PCRM nu ne vor dezamăgi.

 

Maxim Topal,orașul Comrat:

— Oamenii sunt trași în toate părțile, li se arată unde le va fi mai bună viața. Însă, nimeni nu-i întreabă pe oameni ce vor ei de fapt. De ce are nevoie un cetățean de rînd — să trăiască bine la el acasă, să-și poată educa copiii, să-și poată face planuri de viitor, să poată trăi din salariu, iar vîrstnicii să ridice o pensie decentă. Din cîți bani ne-a dat Uniunea Europeană puteau fi reparate toate drumurile, iar sărăcia eradicată total. Însă, banii nu mai sunt și nimeni nu știe unde i-a pierdut actuala guvernare. Recent, s-a mai furat și miliardul. Doar despre asta se și vorbește dar nimeni nu spune cine se face vinovat și cum pot fi întorși acești bani poporului.

 

Retroacțiune

 

În cadrul ședinței au răsunat și observații critice. În mod special, s-a menționat despre faptul că nu există o conexiune inversă cu reprezentanții din conducerea superioară. La acestea, dar și alte întrebări a răspuns secretarul executiv al Comitetului Central al PCRM, deputatul Artur Reșetnicov, care a participat la ședință.

 

El a subliniat că toate observațiile critice, precum și toate propunerile vor fi analizate minuțios de Comitetul Central. Întrucît organizația primară constituie baza partidului, anume de bunăstarea ei depinde starea generală a formațiunii.

 

În ceea ce privește organizația raională din Comrat, secretarul executiv al CC PCRM, i-a îndemnat pe comuniști să tragă linia, să facă concluziile de rigoare și să se concentreze pe acțiunile ulterioare de consolidare a comitetului raional.

 

În Rezoluția adoptată, comuniștii raionului Comrat din cadrul CR PCRM nu au evaluat activitatea comitetului raional în perioada de raport. Și asta pentru că au considerat că nu este logic să evalueze activitatea lor după evenimentele și consecințele sus menționate.

 

Secretarii confirmați în funcție au primit sarcina să facă tot posibilul pentru restabilirea organizațiilor primare de partid în satele Beșalma, Congaz, Svetloe, Avdarma, Dezghingea, Kotovskoe, Congazcic și Ferapontievca.

 

În rezultatl adunării generale, comuniștii din Comrat au ales organele de conducere ale comitetului raional, de asemenea, delegații celui de-al VIII-lea Congres al PCRM. Conducerea comitetului raional Comrat a fost încredințată liderului comunist din regiune — Ivan Cîlicic.

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: