Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/classes/templates.class.php on line 209 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /var/www/vhosts/comunist.md/httpdocs/engine/modules/sitelogin.php on line 109  DataLife Engine > Версия для печати > O reparație cu forță termonucleară
DataLife Engine > Tema zilei / chișinău > O reparație cu forță termonucleară

O reparație cu forță termonucleară


11-06-2016, 11:38. Разместил: redactor

E și de înțeles. În cazul în care căpetenia unui oraș nu are prea multă minte, acest oraș se transformă în tot ce vrei. Așa-numita reparație a bulevardului Ștefan cel Mare se face după niște reguli aduse în capitală de la Colonița.

 

Pentru pietoni, aici găsești o mulțime de gropi ascunse — atît acoperite cu pietriș, cît și fără pietriș, așa încît oamenii au posibilitatea să-și rupă nu doar călcîiul de la încălțăminte, dar și picioarele. Plăcile scoase sunt depozitate lîngă pereți, dar nu și acoperite cu peliculă. De altfel, nici nisipul nu e acoperit cu ceva. Așa că să așezi plăci noi pe nisip ud… știm noi cum e. Dar, în ultimă instanță, mai apare și întrebarea de ce au fost alese anume plăcile, care de acum au demonstrat în întregul Chișinău că nu sunt eficiente? Nu ar fi fost mai bine să se dea preferință unui asfalt calitativ? Cel așezat în timpurile sovietice s-a păstrat în stare bună pînă acum.


În toate se întrevede doar un singur scop: o reparație de mîntuială să fie prezentată ca una de primă calitate. Iar diferența de cheltuieli să fie pusă în propriul buzunar al cuiva.


Acum primăria se pregătește să taie de-a lungul bulevardului Ștefan cel Mare vreo 300 de platani și arțari. O încercare de acest gen a fost de acum întreprinsă acum doi ani, însă atunci orășenii au reușit să salveze copacii.

 

Principalul creator al spațiilor verzi din Chișinău, Eliferiu Haruța, consideră că 280 de copaci trebuie tăiați din considerentul că, în opinia administrației capitalei, ei împiedică trecerea transportului orășenesc. Dar prin această decizie, administrația capitalei intenționează să aducă pierderi ireparabile Chișinăului, și asta în pofida faptului că ea, administrația, nu dispune nici de proiect, nici de o analiză detaliată, nici de un plan de replanificare a peisajului. Și, printre altele, dacă e să ne amintim, toate proiectele privind crearea unor spații verzi declarate de primărie, nu au fost realizate.


«Noi vom sădi tei și arțari. Copacii îi vom tăia selectiv, în colaborare cu proiectanții. Trebuie să se înțeleagă că orașul a îmbătrînit», a adăugat funcționarul. Am temerea că, dacă Dorin Chirtoacă și de acum înainte va fi capul primăriei, Chișinăul nu numai că va îmbătrîni, ci și se va transforma într-un oraș asemănător cu Hiroshima după explozia nucleară.


Cu toate acestea, funcționarii orășenești nu au de gînd să renunțe la ideile lor. «Nu ne va opri nimic, a declarat cu un ton absolut hitlerist pretorul sectorului Centru, Oleg Poiată. Vom elibera trotuarele de chioșcuri și panouri de reclamă. Vrem ca pietonii și bicicliștii să meargă liber atunci cînd vor apărea piste pentru biciliști».


Nu mai spuneți! Nu cumva vor dispărea și furgoanele cu lături în loc de cafea? Sau, în mod exclusiv, vor rămîne doar chioșcurile care aparțin fratelui primarului general? Sau, poate, dacă sunteți într-atît de hotărîți să le faceți pe toate, veți mai repara semafoarele și ceasornicile de stradă?

 

În ceea ce privește deplasarea prin centru, eu personal l-am înțeles pe domnul pretor: bicicliștii merg pe piste speciale, mașinile parchează de-a curmezișul trotuarelor, iar pietonii balansează pe borduri. Iar centrul Chișinăului se transformă într-un deșert din asfalt și plăci, în care este foarte avantajos să vinzi loc pentru diferite necesități — de la parcări pînă la supermarkete și farmacii.
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад