Alegeri false
4-11-2016, 14:04. Разместил: redactor
Pe data de 30 octombrie, atenția societății moldovenești a fost focusată pe procesul electoral. Deja, tradițional, după deschiderea secțiilor de votare, au început să parvină informații cu privire la încălcări.
Dis-de-dimineață, ca și în timpul alegerilor parlamentare precedente, «brusc» s-a deconectat registrul electronic al alegătorilor. Concomitent, acest lucru s-a întîmplat cu computerele din Chișinău, raioanele Căușeni, Cimișlia, Dondușeni și Taraclia.
În mai multe localități din țară, periodic, dispare internetul. Și anume în această perioadă se înregistrează o creștere cosmică a ratei de participare: către amiază votaseră peste 700 de mii de alegători. Comparativ cu alegerile parlamentare din 2014, este cu 120 de mii de oameni mai mult. Este logică și presupunerea că anume în acest moment se realizează toate manipulările cu buletinele necesare cuiva.
Apoi, au început să parvină informații despre depistarea în listele electorale a persoanelor decedate cu mulți ani în urmă. Respectiv, la Chișinău, la secția de votare Nr. 138, în liste s-a pomenit o femeie care a decedat încă acum 14 ani. Membrii comisiei electorale (printre care au fost și reprezentanți ai așa numitei formațiuni de opoziție— PSRM) au refuzat să înregistreze plîngerea rudelor care au depistat numele femeii răposate. Un alt caz — o familie din Strășeni a depistat în listele electorale numele a 5 (!) rude decedate. În toată țara, aceste nereguli s-au înregistrat cu zecile. Apare întrebarea, cui i-au revenit aceste buletine?
Un alt exemplu de falsificare în masă a fost înregistrat la Bălți. Acolo, alegătorii veniți la secția de votare au descoperit că ei deja ar fi primit buletinele și, chipurile, au și votat deja. Iar la Chișinău, la secția de votare Nr. 112, un sac cu buletine a fost deschis în lipsa observatorilor. Din sacul deschis lipseau trei ștampile VOTAT și o parte din buletine. Tot la Chișinău a fost reținut un cetățean care s-a prezentat la secție cu un buletin pe care-l avea asupra lui.
O situație ieșită din comun s-a înregistrat în satul Risipeni, raionul Fălești unde alegătorilor li s-a permis să voteze fără acte: comisia electorală de circumscripție a decis să permită la patru alegători să voteze fără ca aceștia să prezinte fișa de însoțire a buletinului unde se pune ștampila VOTAT cu scopul de a evita votarea multiplă.
În ziua alegerilor, în mai multe localități, panourile electorale cu fotografia liderului PSRM Igor Dodon erau amplasate chiar lîngă secțiile de votare. Iar la Telenești, pliantele electorale ale socialiștilor au fost încleiate chiar la intrarea în sediul PDM. La Bălți, chiar și în ziua votării, pe piloni erau încleiate tot felul de materiale de agitație în favoarea candidatului din partea PSRM. Potrivit observatorilor, adresările repetate către reprezentanții organelor de drept în legătură cu acest fapt au rămas fără nici o reacție.
Вернуться назад