DataLife Engine > Tema zilei / Politica > Curtea Constituțională a recunoscut alegerea lui Dodon ca președinte nelegitim

Curtea Constituțională a recunoscut alegerea lui Dodon ca președinte nelegitim


13-12-2016, 17:37. Разместил: redactor

În prima jumătate a zilei, Curtea Constituțională a examinat interpelarea concurentului lui Igor Dodon la alegeri, – Maia Sandu –, ai cărei reprezentanți au prezentat probe ale numeroaselor încălcări comise atît în perioada campaniei electorale, cît și în procesul de votare. În legătură cu aceasta, au fost de asemenea audiați  președintele Comisiei Electorale Centrale și președintele staff-ului electoral al lui Igor Dodon. Reprezentantul Maiei Sandu a cerut ca ”al doilea tur al alegerilor să fie declarat nevalabil și să fie organizat al doilea scrutin”,  iar reprezentantul lui Igor Dodon a insistat asupra ”confirmării legitimității alegerilor”.

 

Cu toate acestea, așa-numite alegeri ale șefului statului au fost stabilite și organizate în contradicție cu prevederile Constituției țării, lucru asupra căruia Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a atras atenția încă în luna martie a.c. În luna septembrie, PCRM a ținut o plenară a Comitetului Central, în cadrul căreia a fost luată decizia de a boicota alegerile neconstituționale. În adresarea către concetățeni de a sprijini boicotul, aceasta fiind adoptată la plenară, se subliniază că toți candidații la alegeri sunt ”complici ai fărădelegii comise de puterea criminală și oligarhică împotriva propriului popor și a Constituției țării”.

 

După alegeri, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova a lansat o declarație în care a menționat că apărînd Constituția și suveranitatea poporului moldovenesc, apreciază ca lipsite de legitimitate atît alegerile care au avut loc, cît și rezultatele lor. Revenirea țării pe calea dezvoltării democratice, restabilirea suveranității poporului moldovenesc pot fi asigurate doar prin alegeri parlamentare anticipate organizate în baza inviolabilității Constituției în vigoare a țării.

 

PCRM îl consideră nelegitim și pe președintele nou-ales, indiferent de faptul cine anume a ocupat această funcție.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад