DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > Anomaliile se atrag

Anomaliile se atrag


20-04-2017, 15:45. Разместил: redactor

 

În dimineața zilei de joi, 20 aprilie, ninsoarea a acoperit tot teritoriul țării. Stihia, pentru încă o dată, s-a transformat într-o ”catastrofă” atît pentru locuitorii capitalei, cît și pentru zecile de mii de locuitori din raioanele țării, care au rămas, în această zi, fără curent electric, precum și pentru șoferii care au riscat să iasă pe traseele naționale. 

 

Totodată, meteorologii au avertizat despre apropierea acestui ciclon puternic încă de pe data de 16 aprilie. Încă de atunci a fost emis codul galben. Conform prognozelor meteorologilor, atunci cînd ninsoarea va înceta, în Moldova se așteaptă înghețuri de pînă la minus patru grade Celsius. Vremea se va încălzi abia sîmbătă, pînă la 8 grade cu plus.

  

Conform datelor Serviciului Situații Excepționale și Protecției Sociale, circa 140 de localități din țară au rămas, în dimineața zilei de joi, fără curent electric. Situații critice au fost raportate în raioanele Criuleni, Strășeni, Orhei, Ialoveni, Cimișlia, Leova, Ceadîr-Lunga, Taraclia, Hîncești, Cantemir și Căușeni, de asemenea, în suburbiile din Chișinău. 

 

Inspectoratul General de Poliție a anunțat că, spre amiaza zilei de 20 aprilie, numai în Chișinău au fost înregistrate 20 de accidente rutiere, iar 87 de automobile au fost avariate de copacii doborîți. De asemenea, au mai fost avariate clădiri, acoperișuri, au fost rupe liniile de înaltă tensiune. Pe străzile Chișinăului puteau fi văzuți piloni doborîți la pămînt, semafoare nefuncționale. Crengile și copacii au oprit circulația transportului electric. 

 

Primăria capitalei a calculat că s-au prăbușit ”circa 300 de arbori și crengi mari”. Însă, se vede foarte clar că această cifră nu corespunde realității. În capitală nu a rămas practic nicio curte în care să nu fie observate urmările stihiei. În aceste condiții, datele de la primărie ar trebui înmulțite cel puțin la doi. Nu s-a trecut nici fără persoane vătămate: în sectorul Botanica al capitalei, un arbore l-a rănit pe un trecător la picior. 

 

Și pe traseele naționale situația este critică: practic era imposibilă trecerea spre raioanele Hîncești și Căușeni. O situație complicată se atestă și pe traseele din apropierea Orheiului și Dubăsari, spre direcția Cimișliei – ambuteiaje.

  

Serviciile de resort au început să se ocupe de lichidarea consecințelor stihiei abia în a doua jumătate a zilei, cînd în raioane căzuse deja cîteva zeci de cm de precipitații, iar stihia reușise să provoace pagube esențiale, iar mii de cetățeni abia de mai reușeau să ajungă la timp la muncă. 

 

Un semnal de alarmă au tras și agricultorii. Însă, în mesajele lor, unii reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare au afirmat că, deocamdată, ”situația nu poate fi calificată drept critică”. De cealaltă parte, agricultorii nu au împărțit optimismul funcționarilor ministeriali. Potrivit lor, au avut de suferit culturile sîmburoase – persicii, caise, cireșele, prunele și altele. Și în timp ce comisia specială, creată pentru verificarea stării producției agricole din țară, va lucra, de pe urma înghețurilor ce se așteaptă în următoarele zile, ar putea fi distruse circa 70 la sută din fructe. Situația este la fel de tristă și în cazul multor leguminoase, care, în unele raioane, au fost deja sădite în cîmp deschis. 

 

În același timp, situația a trezit îngrijorare la Guvern. Premierul Pavel Filip a cerut să fie făcută o estimare a pagubelor provocate de stihie în ultimele 24 de ore și să fie înaintate propuneri de acțiuni concrete pentru lichidarea situației și susținerea fermierilor. Este de remarcat faptul că nimeni din cadrul structurilor birocratice nu s-a îngrijit din timp cu privire la ”acțiunile concrete”, și, concomitent, de implementarea lor imediată. De altfel, cel mai probabil, nici de această dată, niciun funcționar nu va avea de suferit. Spre deosebire de restul.

Ecaterina Mîndru.

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад