DataLife Engine > comsomol > Școala dragostei pentru Patrie

Școala dragostei pentru Patrie


30-10-2015, 13:33. Разместил: redactor

Grija noastră este simplă, este grija noastră. Să înflorească Patria noastră…». Prin versurile cîntecului comsomolist, care răsuna la toate reuniunile organizate de ziua de naștere a Uniunii Tineretului Comunist Leninist al Uniunii Sovietice, astăzi, cu ocazia aniversării a 97 de ani, aduc sincere felicitări generațiilor de comsomoliști ai anilor 60–80.

 

Toate activitățile lor au fost subordonate unui fapt esențial — să facă totul pentru ca mărețul stat sovietic, din care făcea parte și Moldova, să înflorească.

 

Cu respect deosebit, căldură și speranță, mă adresez generației contemporane de comsomoliști din Moldova care, din fericire, continuă să urmeze cauza Comsomolului. Mulțumim tuturor acelor tineri curajoși care au creat organizațiile de comsomoliști.

 

Eu, președintele Organizației Veteranilor din Republica Moldova, am reușit să mă conving că Comsdomolul este o verigă activă a societății, activînd împreună cu Tatiana Necoară, Ina Șupac, Denis Iachimovschi, apărînd împreună memoriale, organizînd festivalul «Vera, Nadejda, Liubovi — Victoria», acțiunea «Lumînările memoriei» și multe alte acțiuni patriotice.

 

Felicitări, tineri prieteni! Vă felicit cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la fondarea Comsomolului și Moldovei suverane.

 

În sufletul meu, la fiecare amintire despre Comsomol, renasc sentimente de recunoștință pentru impresionanta școală a dragostei pentru Patrie și respectarea tradițiilor, a responsabilității și dăruirii, grijii față de cei mici și respectului pentru vîrstnici, setei de cunoaștere a lumii și romanticii, prieteniei între popoare. Niciodată, nici în fragedă tinerețe, nici la maturitate și nici astăzi nu găsesc motive să reproșez ceva acestei uniuni.

 

Grija enormă pentru educația generațiilor în creștere era reflectată în Codul moral al edificării comunismului avînd în vedere particularitățile de vîrstă a cetățenilor: grădinița, școala (aici erau formate noi generații, treaptă cu treaptă — octombrei, pioneri, comsomoliști), după care urma o treaptă și mai înaltă — instituțiile de învățămînt (școli profesionale, școlile tehnice, universitate); colectivul de muncă.

 

Numai ce modalități interesante de muncă li se propuneau comsomoliștilor! Crează, inventează, încearcă: «Reflectorul Comsomolist» veghea ordinea publică; tinerii comsomoliști ajutau veteranii și pensionarii; jocurile pionerești și comsomoliste «Zarnița» și «Pui de Vultur» n-am să le uit niciodată — adevărate competiții sportive.

 

Cea mai rîvnită postură — șefia asupra pionerilor și octombreilor. Ce să mai zic de excursiile prin locurile gloriei militare!... Anual, departamentul școlar al Comitetului Central al Comsomolului din republică (pe care am avut norocul să-l conduc din 1969 pînă în 1972) trimitea tinerii, în special pe cei din localitățile rurale, la competiții «Zarnița».

 

Lucrătorii Comsomolului erau pregătiți minuțios. Principala școală comsomolistă era la Veșniaki, de lîngă Moscova. În rîndul elevilor am fost și eu, fapt care m-a influențat, în viitor, să mai fac o specialitate — psiholog.

 

Pentru multe lucruri care mi-au permis să avansez în cariera mea — de la viceministru al educației, prim-secretar raional de partid, viceprimar al capitalei, rector al Academiei de Administrare Publică de pe lîngă președinte, datorez COMSOMOLULUI. Carnetul de comsomolist și fotografia de la cel de-al XIV-lea Congres al tineretului comunist, care a avut loc la Moscova, iar eu făceam parte din delegația moldovenească, sunt printre cele mai scumpe amintiri.

 

Anume pentru munca în structurile comsomoliste mi s-a decernat diploma Prezidiului Consiliului Suprem al RSSM. Visez la vremurile în care actuala generație de comsomoliști va avea parte de asemenea onoruri. Da, și generațiile anilor 50–70 sunt mîndria Moldovei — merită toată dragostea, înțelegerea și grija. Laitmotivul vieții mele, a vieții colegilor mei, sunt versurile cîntecului tinereții noastre comsomoliste: «Să înflorească Patria noastră…».

 

Ala Mironic, președintele Organizației Veteranilor din Republica Moldova

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад