Discuții pe subiecte stringente
РУС. MOLD.
» » Discuții pe subiecte stringente

Discuții pe subiecte stringente

4-03-2017, 09:19
Viziuni: 1 778
  
Versiunea de tipar   
Discuții pe subiecte stringenteOxana Domenti: «Este foarte important ca problemele sociale să fie soluționate în afara politicii».

Sfera socială este una dintre cele mai sensibile domenii de responsabilitate a statului. Măsurile propuse de Guvern sunt capabile nu numai să fortifice, dar și să zdruncine«sănătatea» acestuia. Și acesta e un lucru evident în Moldova, unde, după stabilizarea, întărirea și dezvoltarea pozitivă în perioada dintre anii 2001 și 2009, astăzi respectiva sferă trece printr-o totală degradare. Actuala guvernare zi de zi face experimente sociale asupra cetățenilor, fără a se îngrijora de consecințe.


Despre problemele din politica socială a statului s-a vorbit în cadrul primei întrevederi zonale, organizate în ziua de 26 februarie de Uniunea Femeilor din Moldova. Aceasta a avut loc în orașul Rezina, unde cu reprezentantele organizațiilor de femei s-a întîlnit Oxana Domenti, deputat în Parlament din partea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, conducător al Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie. La discuție au participat membre ale consiliilor de femei din raioanele Rezina, Șoldănești, Orhei, municipiul Bălți şi Transnistria.

 

Inițiative — pentru popor


Fracțiunea Partidului Comu­niștilor din Republica Moldova lucrează activ în organul legislativ al țării, depunînd eforturi ca să vorbească de la tribuna Parlamentului despre problemele cetățenilor Moldovei. Și la ședințele comisiilor, și în cadrul ședințelor în plen, comuniștii fac tot posibilul ca guvernarea să procedeze la soluționarea problemelor cu care se confruntă populația.


La ziua de astăzi, reprezen­tanții fracțiunii PCRM dețin președinția într-o singură comisie — cea pentru protecție socială, sănătate și familie, pe care o conduce deputata Oxana Domenti. Cu regret, și în această comisie comuniștii nu dețin majoritatea. Dar, de regulă, ei propun pentru examinare inițiative menite să îmbunătățească viața tuturor cetățenilor. Multe din aceste propuneri, oricît ar fi de regretabil, sunt blocate de majoritatea parlamentară. Totuși, cu prețul unor mari eforturi, deputații-comuniști izbutesc să obțină includerea pe agendă a unor importante proiecte de legi, pentru a fi luate în dezbatere și a fi adoptate în cadrul ședințelor plenare.


Ca exemplu, în acest mod a fost majorată indemnizația pentru îngrijirea copilului. Comisia sub conducerea Oxanei Domenti a manifestat o atitudine serioasă față de respectiva problemă, reușind să determine chiar și sursele necesare pentru respectiva majorare. Începînd cu 1 octomrbie 2015, indemnizația minimă pentru îngrijirea copilului a fost majorată de la 400 pînă la 540 de lei. Tot comuniștii au obținut majorarea indemnizației unice la nașterea copilului.


«Pe parcursul ultimilor patru ani, indemnizația n-a fost majorată nici cu un ban. În fiecare din acești patru ani fracțiunea PCRM a dat alarma cu privire la respectivul subiect. Și, în sfîrșit, am fost auziți», a spus Oxana Domenti.


Comuniștii au reușit să facă mai echitabilă stabilirea adaosului comercial la prețurile pentru preparate medicale, pînă la 1 octombrie 2015 acest adaos fiind de 40%, indiferent de costul preparatelor.


«Experiența mondială pe care am prezentat-o Parlamentului ca argument în favoarea adoptării inițiativei noastre demonstrează că în toate țările dezvoltate acest adaos nu este unic: cu cît e mai scump medicamentul, cu atît e mai mic adaosul. Împotrivirea contra acestei măsuri, manifestată de majoritatea parlamentară, a fost pur și simplu gigantică și foarte dură, începînd de la rezistența procedurală, de la diferite «făgăduieli ademenitoare» și terminînd cu sabotare în asigurarea cu preparate medicale. Adaosul comercial unificat fixat la nivelul de 40% satisfăcea interesul companiilor farmaceutice moldovenești în ceea ce privește vînzarea și promovarea medicamentelor scumpe, contribuia la «spălarea» din sortimentul livrărilor a medicamentelor relativ mai ieftine. Iată de ce a apărut necesitatea de a corecta acest mecanism. Noi am stabilit 5 grupuri de medicamente. Pentru cele mai ieftine am lăsat în vigoare adaosul existent, iar pentru cele scumpe l-am stabilit la nivelul doar de 14%. Repet: împotrivirea, fost cumplită. Dar în final am reușit să convingem un număr suficient de deputați în justețea inițiativei noastre și respectivul proiect de lege a fost adoptat. Sperăm că această lege va funcționa mult timp. Ce-i drept, pentru asta e necesar ca structurile responsabile din puterea executivă să supravegheze îndeplinirea ei», a comentat deputata.


Tot comuniștii au promovat inițiativa de a extinde lista de medicamente compensate, și anul trecut lista a fost lărgită. Dar, după cum a relatat Oxana Domenti, cetățenii deseori se adresează cu întrebarea de ce medicii de familie nu le prescriu aceste medicamente. «La sfîrșitul anului trecut, 20 la sută din suma de 530 milioane de lei prevăzute pentru medicamentele compensate, nu s-a utilizat, ceea ce e motiv de a face reproșuri la adresa Ministerului Sănătății. Se creează impresia că acest minister și Compania Naţională de Asigurări în Medicină fac economii pe seama pacienților de dragul Ministerului Finanțelor. Iată de ce contează ca pacientul să-și cunoască drepturile și să ceară ca medicul de familie să-i prescrie medicamentele compensate necesare lui», a concretizat parlamentara.


Cît privește costul poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală, Oxana Domenti a menționat că deputații-comuniști au reușit să demonstreze în baza unor cifre concrete că, cel puțin pe parcursul a încă doi ani, nu există motive întemeiate pentru a mări acest cost. În final, costul a fost lăsat la același nivel de 4036 lei.

 

Neglijarea intereselor oamenilor


Discuții pe subiecte stringentePentru cetățenii Moldovei, o noutate șocantă a fost cea privind majorarea prețurilor la serviciile medicale cu plată. Conform spuselor deputatei, respectiva decizie în exclusivitate aparține Guvernului, în al cărui activitate programele sociale lipsesc sau despre ele se vorbește doar pe hîrtie. Cum nu o dată s-a întîmplat și pînă la asta, Guvernul n-a luat în calcul opinia Parlamentului și, desigur, nici a oamenilor. Acum se fac încercări de a ne convinge că cetățenii care dețin polițe de asigurare nu vor prea simți aceste majorări. Dar costul unor servicii medicale polița de asigurare nu-l poate acoperi. În cazul în care cetățenii din careva cauze nu vor avea posibilitate să stea în rîndurile lungi, așteptînd să fie internați la spital sau să fie înscriși pentru anumite analize sau diagnosticare, ei vor fi nevoiți să apeleze la servicii medicale cu plată.


«În ansamblu, această majorare, clar lucru, va influența negativ situația populației noastre. Doar prețurile au fost majorate simțitor, la unele servicii de 5, chiar și de 8 ori. Desigur, nu am putut să lăsăm această stare de lucruri în afara atenției noastre. La o ședință a comisiei au fost invitați reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, ai Guvernului, pentru ca să auzim de la ei prin ce explică necesitatea majorării prețurilor și care au fost metodele de calculare a acestora. În opinia noastră, aceste metode astăzi trebuie schimbate, deoarece, din momentul aprobării lor, situația s-a schimbat în mod esențial. La respectiva ședință, n-am auzit nici un argument rezonabil care de bună seamă ar fi îndreptățit necesitatea majorării de cîteva ori a costului majorității serviciilor medicale. La etapa dată, noi căutăm o variantă optimă, pentru ca, ulterior, să cerem Guvernului schimbarea acestor metode de calculare.

 

Abordarea formală a acestei probleme de către guvernare este inadmisibilă. Dat fiind faptul că veniturile populației nu au crescut într-atît, încît ele să coreleze cu tarifele majorate, considerăm că guvernarea nu-și îndeplinește principala sa funcție, limitînd accesul populației la servicii medicale», a subliniat Oxana Domenti.

 

Pripit, arogant, pe ascuns


Încă un exces de zel reformator manifestat de guvernare pentru a fi pe placul FMI, chiar dacă asta nu e în interesul oamenilor, e așa-numita reformă a sistemului de pensionare. După cum a menționat parlamentara, corpul de deputați, cu excepția majorității înjghebate în mod hoțesc, a fost indignat de faptul că respectiva chestiune a fost inclusă pe agendă în mod pripit și cu de-a sila. Mai mult decît atît — ea nu a fost mai întîi propusă spre discuție societății civile. Nici deputaților nu li s-a dat posibilitate să facă propuneri pe marginea ei. Totul s-a făcut în mod pripit, arogant, pe ascuns.


«Fracțiunea PCRM s-a pronunțat categoric împotriva unei asemenea reforme, care, în mare parte, contravine intereselor oamenilor.

 

Conform practicii mondiale, reformele de acest gen se fac pe parcursul a cîtorva ani. Și primul lucru pe care doresc să-l obțină politicienii este consensul social în ceea ce privește necesitatea măsurilor propuse. Cu atît mai mult cu cît reformele sistemului de pensionare se fac extrem de rar. Moldova nu poate mări vîrsta de ieșire la pensie, deoarece durata vieții la noi e aproape cea mai mică în Europa», a explicat Oxana Domenti.


Scopul guvernării a fost să păstreze echilibrul bugetului fondului de pensionare. Și ea n-a găsit alt mijloc decît să facă acest lucru pe seama oamenilor, ceea ce demonstrează lipsa de profesionalism în cercurile conducătoare ale țării. Mai mult decît atît, pentru a-i induce în eroare pe oameni, autoritățile au mobilizat și mass-media. Dar în viitorul apropiat aceste eforturi propagandistice vor fi dezmințite de viață.

 

Doamna deputat a relevat că, venind la guvernarea țării în 2001, comuniștii au demonstrat că vîrsta de pensionare e posibil să fie înghețată. Ba mai mult. PCRM a demonstrat că și indexarea pensiilor, și majorarea lor sunt posibile nu doar fără a mări vîrsta de pensionare, dar și că ele sunt reale în condițiile păstrării acestei vîrste. Acest scop PCRM e dispus să-l urmărească și astăzi.

 

Dialog cu poporul


Pentru guvernarea liberal-democrată, politica socială a statului nu este prioritară. Pentru ea, prioritar este să se mențină la putere cu orice preț. Asta a fost aprecierea făcută metodelor aplicate de conducerea țării de către membrele Uniunii Femeilor din Moldova. Firesc lucru că participantele la întîlnire au avut multe întrebări la care în mod amănunțit a răspuns Oxana Domenti, președinte al Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie. În particular, acestea au ținut de așa-numita reformă a sistemului de pensionare, de închiderea școlilor și internatelor, de sănătatea populației, în special de îmbolnăvirile de tuberculoză tot mai frecvente. În plus, la adresa deputatei au parvenit și un șir de propuneri legate de probleme care le îngrijorează pe femeile Moldovei.


Făcînd totalurile acestei întîlniri, Oxana Domenti a subliniat utilitatea comunicării în cadrul unor asemenea acțiuni și le-a mulțumit participantelor pentru spiritul activ, adăugînd că fracțiunea PCRM în Parlament va continua lupta sa pentru îmbunătățirea bunăstării și sănătății populației Moldovei.
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: