Ocrotirea sănătății — reflectarea realității
РУС. MOLD.
» » Ocrotirea sănătății — reflectarea realității

Ocrotirea sănătății — reflectarea realității

27-06-2016, 10:00
Viziuni: 4 967
  
Versiunea de tipar   
Ocrotirea  sănătății — reflectarea realitățiiDuminica trecută, angajații în sfera medicinii și farmaceuticii și-au sărbătorit Ziua lor profesională

Nivelul de dezvoltare a oricărui stat poate fi evaluat după gradul de performanță a sistemului de ocrotire a sănătății. Judecînd după finanțarea spitalelor și policlinicilor noastre, evaluînd nivelul de bunăstare al lucrătorilor medicali, putem concluziona că în regatul nostru, unde politica naște mulți țari, starea lucrurilor este cum nici nu se poate mai rea. Și chiar dacă, uneori, mai certăm medicii noștri pentru că ne acordă prea puțină atenție, majoritatea reprezentanților acestei nobile profesii își îndeplinesc datoria cu demnitate.

 

Doar lenoșii nu au scris despre starea jalnică în care se află medicina moldovenească. Sunt prea multe găuri căscate în tot acest sistem. Din cauza neglijenței autorităților, din cauza gestionării neîndemînatice, aceste găuri se fac din ce în ce mai mari. Despre problemele existente în sistemul ocrotirii sănătății a vorbit, în cadrul ședinței Uniunii Femeilor din Republica Moldova și deputatul în Parlament, președintele Comisiei pentru protecție socială, sănătate și familie — Oxana Domenti. Ea a remarcat cîteva inițiative ale PCRM în domeniul ocrotirii sănătății precum și problemele existente în acest domeniu.

 

În special, ea a menționat faptul că, și în acest an, la aprobarea bugetului, autoritățile au acționat în baza principiului finanțării reziduale a sistemului de sănătate, pentru întreținerea și dezvoltarea căruia, în ultimii ani, niciodată nu mai ajung bani în buget. Povara principală, în ceea ce privește finanțarea sistemului de sănătate, revine contribuabililor, în special, angajatorilor — care achită polițele de asigurare ale angajaților. Contribuția statului în această privință a fost micșorată din nou în acest an. Pentru comparație — în 2009, în perioada în care politica bugetară ținea de responsabilitatea PCRM, cota statului în bugetul asigurărilor medicale era de 60%, astăzi — de doar 41%. Evident, acest indice este foarte mic. Și anume din această cauză în sistem apar tot mai multe probleme.

 

Potrivit Oxanei Domenti, anul trecut, finanțarea insuficientă a acestui sector a generat rezultate dramatice: a crescut de două ori rata mortalității materne, spitalele au internat cu 20% mai puțini pacienți în baza polițelor de asigurare și doar în cazuri extremale. Cu 10% s-a redus numărul de primiri la medicii de familie. Așa că finanțarea insuficientă influențează toți indicatorii, iar în general — sănătatea oamenilor. Spitalele încearcă să compenseze această lacună financiară din contul fondurilor publice și serviciilor contra plată. În consecință, doar pe parcursul anului trecut, cota serviciilor cu plată în spitale a crescut cu 40%, ceea ce a împovărat și mai mult cetățenii moldoveni.

 

«Noi vorbim despre aceste probleme în Parlament și știm cum pot fi ele soluționate», a menționat Oxana Domenti. Anul trecut am înregistrat inițiative care au obligat Ministerul Finanțelor să transfere sursele necesare sistemului ocrotirii sănătății, lunar, în sume proporționale. Pentru că se ajungea și la situații în care bani pentru sănătate nu se alocau cîte jumătate de an. După adoptarea acestei legi a apărut un pretext justificat pentru chemarea ministrului Sănătății în Parlament.

 

Oxana Domenti a explicat că anul viitor va fi extinsă lista medicamentelor compensate, în acest scop fiind alocate cu 50% mai multe surse. De asemenea, este prevăzută majorarea salariilor medicilor, fapt care nu s-a mai întîmplat de 2,5 ani. Pentru comparație — pînă în 2009, în perioada guvernării PCRM, salariile lucrătorilor medicali se majorau anual cu cel puțin 25-30 la sută.

 

Începînd cu data de 1 iulie, Ministerul Sănătății planifică să modifice sistemul de remunerare a muncii și să majoreze salariile. Însă, situația în sistemul sănătății este critică. Numai pe parcursul anului trecut, din sistem au plecat 500 de cadre medicale calificate. Așa ceva nu s-a mai întîmplat niciodată. În actualele condiții, medicii noștri nu pot avea un trai decent primind un salariu de 250-300 de euro. Așa că deficitul de cadre medicale devine o problemă acută. Unde mai pui că, acum, insuficiența de medici nu se atestă doar în localitățile rurale.

 

În mediu, se preconizează majorarea salariilor cu 20%. Însă, acest indice este mediu. De facto, se preconizează majorarea cu 40-50 la sută a salariilor specialiștilor tineri. Acest lucru, pe de o parte, este bun — tinerii trebuie să fie susținuți. Însă, medicii cu stagiu mai mare de muncă, practic, nu vor resimți această majorare și consideră că sunt supuși unei nedreptăți. Cu alte cuvinte, pe fundalul noii scheme de distribuire a surselor, propuse de Ministerul Sănătății, vor apărea conflicte între tinerii specialiști și medicii cu experiență, fapt ce va crea o atmosferă nesănătoasă în colectivele de muncă. Deputatul din partea PCRM consideră că dacă prioritățile ar fi distribuite altfel, ar fi suficienți bani pentru toți. Toți medicii, de toate categoriile, trebuie să resimtă majorarea salarială. Mai mult decît atît — salariile necesită a fi majorate și în alte sfere bugetare.
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: