Actualii guvernanți s-au istovit, tot căutînd mijloace pentru a acoperi găurile crescînde ale bugetului țării
Pentru a dezvolta economia țării (anume cea care și asigură încasările la buget), ei nu au nici capacitățile necesare, nici dorință. Sursele străine de finanțare încep să sece (chiar și cei pe care îi bucură dezmățul dezlănțuit în Moldova își dau seama că, oricît de mult le-ai da acestor guvernanți, totuna de la asta nu va fi nici un folos). Și ce să facă acești oameni incapabili și delapidatori de fonduri publice? Să pună iar povara încasărilor bugetare pe umerii cetățenilor Moldovei. Pentru a o face, ei tot inventează noi și noi biruri.
Poftim unul din acestea: «specialiștii» Ministerului Ecologiei deodată au descoperit că, imaginați-vă, Codul silvic al Republicii Moldova s-a învechit. Cum vine una ca asta — locuitorii din Moldova să strîngă fără plată din păduri ciuperci, pomușoare, plante medicinale?! Nu e bine! În acest Cod silvic trebuie introduse modificări: pentru fiecare kilogram de ciuperci adunat de persoane care nu au permis pentru asta (probabil, se are un vedere un permis la fel ca cel pe care-l au vînătorii, acesta fiind eliberat pentru o anumită plată), aceste persoane să fie sancționate cu o amendă în sumă de opt unități convenționale.
Același lucru este prevăzut și pentru cazurile cînd vor fi culese pomușoare sau alte fructe de pădure. Pe cînd strînsul plantelor medicinale și a rădăcinilor de plante (romaniță, coajă de stejar, salcîm, odolean) va fi sancționat mai aspru — cu 10 u. c. În unele cazuri, strînsul plantelor în fondul silvic va fi sancționat cu 150 u. c., iar dacă aceste plante sînt incluse în Cartea Roșie — amenda va fi de trei ori mai mare.
Iat-așa, stimați concetățeni! Acum picioarele dumneavoastră nu mai au ce căuta în pădure. În situația dată, birocrații de la minister ca și cum au uitat că principala masă a pădurilor din Moldova face parte din fondul silvic de stat, nu din cel particular, în care proprietarul poate dicta condițiile și restricțiile sale. Pe cînd, în cazul fondului silvic de stat, noi, cetățenii Moldovei, în limita unui anumit cadru juridic, avem dreptul să ne folosim de avuția statului, care, totodată, e și a noastră.
Dacă e să urmăm logica acestor pseudoecologi, înseamnă că trebuie să plătim și pentru faptul că ne scăldăm în rîurile și lacurile din Moldova. Dacă te bronzezi sub razele soarelui de deasupra Moldovei — și pentru asta plătește! Dacă respiri aerul din Moldova — plătește!
S-a scris de acum despre faptul că orice gospodărie silvică poate organiza creșterea și recoltarea ciupercilor, a coarnelor, porumbicelor, păducelului și a altor fructe de pădure; poate crește și să strînge plante medicinale. Realizarea acestei producții în formă proaspătă sau prelucrată ar fi o sursă destul de serioasă de cîștig pentru Agenția «Moldsilva» și pentru stat, așa cum era pe timpul puterii sovietice. Dar pentru a le face pe toate acestea, trebuie să lucrezi, să investești și să depui eforturi, să nu ai teamă de conflict cu cei care, în scopul de a se căpătui cu beneficii, «tutelează» importul din țările vecine a ciupercilor marinate, a gemurilor, a plantelor medicinale și a altor produse. Nu e ușor să te iei la harță cu ai tăi, uneori, chiar și cu tine însuți, dar…
Pe lîngă asta, pe cei de la guvernarea Moldovei îi irită însuși cuvîntul «lucru». La ce bun să lucrezi, cînd poți strînge biruri de la populație fără nici un strop de sudoare proprie? În plus, e o portiță ideală pentru corupție, care, o știm cu toții, demult înflorește pe pămîntul nostru. Să zicem, îl prinzi pe unul care strînge ciuperci și, pînă a-l prinde, a reușit să strîngă vreo 4 kilograme. Ce faci? Amenda pentru 1 kilogram de ciuperci i-o dai statului, iar pentru celelalte 3 — o pui în buzunarul tău. Ce-i drept, va trebui să-i faci parte și domnului șef, dar totuna în buzunarul tău va mai rămîne ceva.
Eu pledez necondiționat în favoarea protecției naturii. Pledez pentru protejarea pădurilor, a fășiilor forestiere, a zonelor verzi. Și aici există posibilități de intensificare a ocrotirii acestora și majorării amenzilor pentru încălcări. De ce, bunăoară, așa-numiții specialiști în domeniul ecologiei nu se gîndesc la amendă pentru distrugerea mușuroaielor de furnici, a cuiburilor de păsări, pentru îngunioșirea pădurilor cu deșeuri menajere și de construcții? De ce nu lansează inițiativa să fie trași la răspundere penală, cu confiscarea averii, lucrătorii de la «Moldsilva», care admit tăierile rase (tăierile de extracție a speciilor prețioase de copaci), acestea efectuîndu-se masiv ca tăieri sanitare?! La fel și pentru vînzarea peste hotare a lemnului pentru industrie, care în această afacere este prezentat ca lemn de foc?! Și pentru multe altele pe lîngă acestea?
Dar în toate aceste cazuri ar fi nevoie, cum am spus mai sus, să se lucreze cu adevărat. Pe cînd, după cum se spune, leneșul fuge de lucru ca dracu de tămîie. Iar în cazul nostru, pe lîngă lenevie, mai sunt și altele…
Cred că ar fi timpul să ne punem pe treabă. Ajunge cît am suportat obrăznicia bandiților de la putere. A venit timpul să abordăm problema organizării alegerilor parlamentare anticipate, pentru a-i alunga de la guvernare pe reprezentanții autoproclamatei «elite politice», care nu-și mai poate sătura poftele. Conducerea țării trebuie să fie transmisă unor oameni care se gîndesc la binele țării și al poporului ei, ci nu la propriul lor buzunar.
În mica noastră Moldovă, nici nu se mai știe cîte partide politice și alte genuri de formațiuni există. Dar în toată istoria de independență a țării, doar un singur partid a demonstrat în fapt, ci nu în vorbe că el este cu adevărat al poporului. Am în vedere Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. Oricare om capabil să analizeze și să raționeze asupra istoriei moderne a Moldovei nu va putea să nu fie de acord cu mine.
Oleg Mantorovскачать dle 10.6фильмы бесплатно