Interviul acordat de Vladimir Voronin, Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, pentru «Almanahul Politic din Republica Moldova»
— Din punct de vedere politic, cum a fost pentru Moldova anul 2017?
— Vorbind pe scurt — l-aș numi un an nereușit. Pentru țară, acesta a fost încă un an pierdut… Doar, dacă e să-l examinăm din punct de vedere al calității vieții oamenilor, putem oare să vorbim despre careva îmbunătățiri ale bunăstării oamenilor de rînd? Nu putem, pentru că ele nu există! Putem noi oare să vorbim despre vreo mișcare înainte în economie sau în dezvoltarea infrastructurii? Nu putem, pentru că și aici stăm pe loc. Care din numeroasele noastre probleme au fost soluționate? Niciuna!
Tot ceea ce s-a întîmplat pe parcursul anului 2017, — tot acest haos politic, dezmăț și corupție — a fost subordonat, în exclusivitate, unui singur scop: de a consolida pozițiile grupării politice a democraților și socialiștilor, care au luat în captivitate țara. După ce le-a reușit realizarea «operațiunii președintele», ei, imediat, au purces la următoarea etapă.
Majoritatea parlamentară coruptă, în comun cu pseudo-opoziția partidului lui Dodon, a adoptat legea care a schimbat cardinal sistemul de alegere a deputaților în Parlament. Cu un an înainte de alegerile ordinare, dîndu-și seama că în mod onest nu le vor putea cîștiga, au introdus sistemul cel mai potrivit pentru falsificarea alegerilor, fără a ține seama de opinia structurilor internaționale, de cea a majorității partidelor politice din țară, precum și de cea a poporului.
— În opinia Dumneavoastră, din evenimentele politice ale anului 2017, care au fost cele mai semnificative? Care dintre aceste evenimente ar fi fost bine să nu se întîmple?
— În plan pozitiv, nu pot să remarc cel puțin un eveniment. Bineînțeles, nu ar fi trebuit să fie votat așa-numitul sistem electoral mixt. Dacă respectiva lege va rămîne în vigoare în varianta inițială, ea va conduce la cele mai negative consecințe pentru țară. Practica României și a Georgiei, precum și a unui șir de alte țări a demonstrat clar că acest sistem dă naștere unei corupții și mai mari, concomitent distrugînd sistemul politic și de partid ca atare. Doar am avut și noi această experiență negativă la alegerea pe circumscripții uninominale a deputaților în Adunarea Populară a Găgăuziei. Și toți văd ce se întîmplă după asta: chiar a doua zi după alegeri, așa-numiții deputați independenți, în mod organizat, trec în supunerea partidului de la guvernare. Exact același lucru se va întîmpla și după alegerile parlamentare.
Un alt eveniment pe care, de asemenea, l-aș califica drept unul negativ este ordinara decizie antipopulară și anticonstituțională a Curții Constituționale referitoare la schimbarea în Articolul 13 al Constituției a denumirii limbii de stat. Curtea Constituțională, în fiecare an, multiplică acest gen de hotărîri prejudicioase pentru stat. Din 2011 pînă în prezent, numărul lor a ajuns pînă la 13. Și toate contrazic Constituția. Sunt sigur, va veni timpul cînd acești judecători vor răspunde în fața legii și a societății.
Și deschiderea oficiului NATO este un eveniment periculos, care va avea consecințe de lungă durată. Autoritățile au acceptat activitatea lui la noi contrar opiniei cetățenilor, contrar statutului de neutralitate al țării noastre. Astfel, Moldova, de fapt, a fost atrasă într-un joc geopolitic, chiar militar-politic străin. Așa sau altfel, asta nu va aduce nimic bun poporului Moldovei.
Asemenea momente, cu caracter antistatal și antipopular, am avut în 2017 o mulțime. În acest sens, în mod deosebit s-a evidențiat Parlamentul. Practic, majoritatea legilor adoptate pe parcursul anului comportă un factor distructiv, sau interese de corupție.
Dacă e să vorbim în aspect pozitiv, aș menționa un eveniment important nu numai pentru noi, ci și pentru toate țările din lume — Centenarul Marii Revoluții Socialiste din Octombrie. Oricare ar fi atitudinea unor sau altor politicieni față de Revoluția din anul 1917, faptul rămîne fapt — nimeni dintre oamenii cu bun simț nu va nega importanța decisivă a Marelui Octombrie pentru țările Europei și ale lumii în ansamblu. Nemaivorbind despre țara noastră, Moldova, care în timpul sovietic a atins cel mai înalt nivel de prosperare.
De aceea, atît pentru Partidul Comuniștilor, cît și pentru întregul popor al Moldovei jubileul acestui mare eveniment istoric este un eveniment politic important. El ne-a dat posibilitate să ne pătrundem, încă o dată, în esența sa și să comparăm situația de atunci cu cea de acum. În plus, să studiem mai profund importantele lecții istorice, politice și să conștientizăm, în deplină măsură, ce am pierdut odată cu destrămarea Uniunii Sovietice.
— Cum a fost acest an pentru PCRM și pentru Dumneavoastră personal? Ce ați reușit să realizați din cele planificate?
— Rezultatele anului 2017 trebuie să le analizăm reieșind atît din obiectivele planificate, cît și din condițiile care au existat pe parcursul lui. Pentru mine și pentru întregul partid, a fost încă un an de muncă încordată. Ținînd cont de acele lovituri dure aplicate nouă în Parlament, iar în teritoriu — tovarășilor noștri din organele puterii locale, precum și activiștilor de partid, principala noastră activitate în anul 2017 a fost intensificarea împotrivirii organizate față de guvernarea actuală și trecerea la forme de luptă mai active. Și, bineînțeles, am desfășurat în continuu activitatea de partid și munca în rîndul alegătorilor.
În acest aspect, consider că anul a fost activ și rodnic. Noi nu am stopat nici pentru o zi activitatea noastră în Parlament și nici munca în rîndul cetățenilor din teritoriu. Pe cît ne-a fost în puteri, ne-am străduit să folosim cît mai eficient mijloacele de informare în masă, chiar dacă posibilitățile noastre în această privință sînt limitate. Presiunea actualei guvernări asupra noastră se manifestă și în limitarea prezenței noastre la TV și în mass-media. Nici pînă acum nu este soluționat litigiul privind închiderea nelegitimă a postului de televiziune NIT. Deși, în aparență, la noi există multe posturi de televiziune, practic, ele sunt împărțite între două grupări politice, ceea ce constituie un mare impediment în calea adevărului spre oameni. De aceea noi am trecut la comunicarea directă cu oamenii, activăm, nemijlocit, printre oameni. În plus, ne străduim să fim prezenți și în mediul internet-ului. Și, desigur, un important purtător de cuvînt al Partidului continuă să rămînă ziarul «Comunistul». În perspectivă, avem intenția să spargem blocada informațională organizată în jurul nostru. Sper că în anul 2018 prezența noastră va fi și mai vădită.
În categoria reușitelor noastre voi include și îndeplinirea Hotărîrii Congresului VIII al Partidului cu privire la sărbătorirea jubileului Marii Revoluții Socialiste din Octombrie. Consider că Centenarul Marelui Octombrie l-am marcat în mod demn. Pe parcursul anului, am desfășurat mai multe manifestații consacrate acestuia, inclusiv de nivel internațional.
Un important eveniment de partid au devenit și conferințele de dare de seamă și alegeri ale comitetelor raionale ale PCRM. Au fost verificate rîndurile noastre, aleși noi conducători, luate în dezbatere probleme, trasate obiective pentru viitor.
Aceasta este o muncă serioasă și foarte importantă pentru noi. Și ne-am convins: în pofida tuturor dificultăților, Partidul nu numai că există, dar el și-a păstrat structurile, potențialul lui activează, comuniștii sînt dispuși să continue lupta.
Vorbind la general, pentru mine, probabil, anume acesta e principalul rezultat al anului 2017.
— În anul 2017, PCRM a marcat jubileul Revoluției din Octombrie. În ce măsură faptul în cauză a contribuit la mobilizarea activului de partid?
— În primul rînd, Centenarul Marii Revoluții Socialiste din Octombrie l-am marcat nu doar noi, comuniștii din Moldova. Jubileul unuia dintre cele mai mărețe evenimente din istoria omenirii a fost marcat, într-un fel sau altul, în întreaga lume. Și eu mă refer nu doar la Rusia, țara în care s-a produs revoluția și unde evenimentul a fost consemnat la nivel de stat. Respectivul jubileu a fost marcat în sute de țări. În unele la nivel de stat, în altele prin conferințe științifice, prin discuții. Și, repet, indiferent de faptul ce atitudine se manifestă față de acest eveniment istoric, pozitivă sau negativă — nimeni nu poate să-l ignoreze.
Pentru noi, pentru PCRM, a fost o onoare și o responsabilitate să întîmpinăm cu demnitate acest jubileu. Doar el este nu pur și simplu un simbol sau un prilej plăcut de sărbătoare. El este și o posibilitate de a reevalua rezultatele revoluției, de a examina prin prisma revoluției situația de astăzi, de a aprecia influența ei asupra Europei și asupra lumii.
De aceea, principalul compartiment al manifestațiilor noastre a conținut o serie de conferințe tematice, organizate și ținute cu succes pe parcursul întregului an 2017. În cadrul acestora, am supus discuției, în etape, principalele jaloane ale revoluționarului an 1917 și evenimentele legate de el: Revoluția burgheză din februarie, Tezele din aprilie ale lui V. I. Lenin, jubileul ziarului «Pravda», importantele evenimente din luna iulie a anului 1917 și, bineînțeles, evenimentele din luna octombrie a anului 1917. Pe 27 octombrie 2017, în comun cu partidele Stîngii Europene, am ținut o conferință internațională cu tematică jubiliară. Pentru a participa la ea, în Moldova au sosit reprezentanți ai aproape douăzeci de partide de stînga și comuniste din Europa și CSI — din Spania, Germania, Cehia, Finlanda, România, Estonia, Rusia, Belarus, Danemarca, Grecia, Bulgaria. La lucrările respectivei conferințe a participat și activul de partid al tuturor organizațiilor teritoriale, experți, analiști, savanți. În cadrul conferinței a avut loc o discuție profundă și constructivă.
Finalul manifestațiilor noastre jubiliare l-a constituit plenara festivă a CC al PCRM, care s-a desfășurat în incinta Palatului Republicii cu participarea a mai mult de 1000 de veterani și activiști de-ai noștri.
Materialele despre manifestațiile enumerate mai sus pot fi găsite și în internet, și în presa noastră de partid.
— Cum vedeți anul 2018 din punct de vedere politic? Ce așteptați de la el Dumneavoastră personal? Ce scopuri își propune PCRM pentru cel mai apropiat timp?
— Așa sau altfel, anul 2018 va fi unul electoral. Urmează să aibă loc alegerile parlamentare ordinare. Conform noilor reguli — legi șarlatanești, impuse țării de actuala guvernare. Și principala noastră sarcină, mai bine zis, prima noastră sarcină pentru anul următor este anularea așa-numitului sistem electoral mixt, adică reîntoarcerea cetățenilor dreptului de a alege ei înșiși între doctrine și partide, și nu între sacii cu bani.
Vom reuși să readucem țara în albia legii? Vom reuși să-i întoarcem poporului puterea? Vom reuși să ne apărăm țara, independența? Toate acestea vor depinde inclusiv de faptul dacă poporul Moldovei va fi capabil să-și apere dreptul de a-și hotărî el însuși destinul.
Noi, comuniștii, întotdeauna vom fi împreună cu oamenii, vom fi de partea adevărului și a dreptății. Și în 2018, și întotdeauna!
TRIBUNA.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно