Cu ce au venit la noi deputații?
Dacă democrații, care s-au aflat la putere în mod samavolnic, au reușit să elaboreze nu pur și simplu un program electoral, ci un întreg manifest, — ce-i drept, fără ca acesta să fie întemeiat din punct de vedere financiar, — blocul electoral «ACUM» s-a mulțumit cu lozinci generale despre echitate și integrare europeană.
La rîndul său, Ilan Șor și partidul cu același nume au intrat în campania electorală cu pîine «socială» și cu distracții.
O ținem spre Europa!
După cum ne-am putut convinge și pînă la asta, Andrei Năstase și Maia Sandu nu manifestă unul față de altul sentimente de dragoste, ba chiar în repetate rînduri s-au certat în public. Și au făcut-o într-un asemenea mod, încît cetățenii moldoveni au început să presupună că, se prea poate, acești doi au încheiat între ei o căsătorie legitimă. Dar pe dumnealor nici pe departe nu-i interesează valorile familiale, fiecare din ei urmărește interesele sale mercantile, care, de altfel, uneori se întretaie.
După cîte ținem minte, atunci cînd la alegerile locale Andrei Năstase a luptat pentru funcția de primar general al Chișinăului, el nici nu prea ascundea că, de fapt, nu-i prea pasă nici de capitală, nici de locuitorii ei, că el are nevoie de respectivul post ca de o trambulină spre funcția de deputat și spre ceva mai sus de atît. Ce-i drept, el mai afirma că a venit la primăria municipală nu pentru un an, și nu pentru doi, ci pentru nouă ani, și că are un program serios și o echipă unită. Atunci, la ultimele alegeri ale primarului capitalei, candidatul comun al Platformei «DA» și al Partidului «Acțiune și Solidaritate» a declarat că își orientează programul electoral în cîteva direcții: echipa de colaboratori ai primăriei, audit la nivelul tuturor subdiviziunilor municipale, colaborarea cu Consiliul Municipal din Chișinău și înlăturarea funcționarilor corupți.
Tot atunci, președintele PAS, Maia Sandu, a declarat că decizia de a-l susține pe Andrei Năstase la funcția de primar a fost bazată pe principalul interes al partidului — să se izbăvească de actuala putere, astfel ca aceste două formațiuni să ajungă la alegerile parlamentare unite și puternice. Iar Chișinăul, așa cum reiese din această declarație, era primul trofeu pe calea spre Parlament. Dar trofeul le-a fost luat în mod grosolan și fără nici o jenă. Așa că atunci cînd Platforma «Demnitate și Adevăr» (DA) și Partidul «Acțiune și Solidaritate» au declarat că vor participa la alegerile parlamentare ca un bloc electoral unic cu denumirea «ACUM», nimeni nu s-a mirat de acest fapt.
Deoarece blocul electoral a fost creat nu cu mult timp înainte de alegerile parlamentare, nimeni nu și-a prea bătut capul în ceea ce privește programul electoral. Au fost suficiente cîteva lozinci pînă la asta folosite cu succes în piața centrală a capitalei.
Miza pe corupție
Scopurile blocului le-a făcut publice Natalia Gavrilița, reprezentanta Maiei Sandu din partea blocului electoral ACUM DA-PAS în circumscripția electorală nr. 50. Ea a explicat că Moldova este un stat capturat și că, în primul rînd, ea trebuie eliberată din captivitate. Fiecare cetățean din țară știe că asupra primarilor sînt aplicate presiuni, că oamenilor li se fabrică acțiuni penale, că oamenii sînt șantajați. Ei cad de acord să conlucreze cu puterea, deoarece n-au o alternativă. Principalul obiectiv al blocului ACUM este schimbarea clasei politice, încetarea fărădelegilor, încetarea capturării instituțiilor statului de dragul intereselor unui om sau ale unui grup de oameni și readucerea Moldovei la statutul de stat de drept.
Potrivit spuselor Nataliei Gavrilița, publicate pe site-ul point. md, una din principalele obligațiuni ale blocului este reformarea justiției și combaterea corupției. «De acum în primele 100 de zile de guvernare, noi intenționăm să adoptăm șase legi, pentru a anula asemenea legi cum sînt cea cu privire la obținerea cetățeniei moldovenești prin investiții, cea cu privire la atestarea judecătorilor, inclusiv prin atragerea expertizei externe și adoptarea unei legi cu privire la crearea unui centru național anticorupție de tipul DNA din România». Clar lucru, Natalia Gavrilița a vorbit mult și despre libertate.
În afară de lupta împotriva corupției, următoarea prioritate în lista activității lor parlamentare este crearea unui business-mediu pentru dezvoltarea economiei și creșterea veniturilor pentru educație, sănătate și integrare europeană. De asemenea, în cazul victoriei la alegeri, blocul își va lua angajamentul ca pînă în anul 2023 să îndeplinească toate condițiile necesare pentru intrarea Moldovei în UE. Și dacă cei din ACUM se vor certa între ei, iar un asemenea comportament corespunde spiritului lor activ, cu atît mai mult că ei încă n-au împărțit fotoliile de deputat, atunci nu va avea cine purta răspundere nici pentru corupție, nici pentru integrarea europeană. Și restul nu e altceva decît vorbăraie goală. Îndeosebi ceea ce se referă la mărirea veniturilor pentru educație. Fiecare elev din Moldova știe că Maia Sandu și sfera educației sînt noțiuni incompatibile. De altfel, ca și Andrei Năstase cu drepturile omului, în particular, cu dreptul la liberă exprimare.
Pîine și distracții
Ilan Șor i-a dat poporului ceea ce i se dă mulțimii înfometate pe parcursul multor secole — pîine și distracții. Populația sărăcită a țării în persoana pensionarilor moldoveni flămînzi, care, datorită guvernării democraților, au devenit și mai nenorociți, i-au făcut jocul politicianului începător. Dar nu i-a îndreptățit speranțele, capitala n-a căzut la picioarele politicianului orheian, chiar dacă el avea mari planuri pentru capitală.
Din promisiunile electorale ale primarului orheian a făcut parte și construirea la Chișinău a celui mai mare centru de agrement din Europa, MoldovaLand, precum și amenajarea curților și construirea unor blocuri cu multe etaje. Iar pe lîngă acestea, crearea în baza municipiului a raionului Chișinău, deși locuitorii capitalei nu prea înțeleg în ce mod asta ar îmbunătăți viața lor. În schimb, le-a părut atractivă promisiunea lui Șor că el «va putea face din Chișinău dacă nu un al doilea Las-Vegas, cel puțin, un mic Paris». Dar asta cu condiția unei victorii totale, mai concret, a victoriei candidaților din partea partidului «Șor». Așa că nu ni-i dat să trăim în Paris. Cu atît mai mult, nici în Las-Vegas.
În timpul campaniei electorale, magazinele sociale au devenit principalul atu în jocul cu alegătorii în etate. Iar cei mai tineri s-au lăsat momiți de plecările gratuite în parcul de agrement OrheiLand. În plus, agitatorii partidului, ba chiar și însuși liderul lui, nu încetează să ne amintească faptul cît de mult s-a schimbat Orheiul, care a ajuns să fie comparat cu un oraș european civilizat. Nimeni nu zice că nu-i așa, într-adevăr, la Orhei s-au produs multe schimbări spre bine. Dar reconstruirea orașului s-a făcut nu pe bani luați din buzunarul primarului. Pentru impresionanta lui amenajare s-au luat și credite impresionante. Așa că vom vedea ce vor zice locuitorii Orheiului atunci cînd li se vor prezenta conturi impunătoare.
La fel ca în Monaco
După alegeri, Ilan Șor a declarat în fața jurnaliștilor că locuitorii acelor circumscripții în care au învins reprezentanții partidului «Șor» vor vedea începutul schimbărilor de acum mîine. «Vreau să-i felicit pe locuitorii acelor circumscripții în care am învins noi — oamenii vor trăi în ele la fel cum trăiesc cei din Monaco. Chiar mîine vom pleca la ei și vom începe a lucra pentru îmbunătățirea condițiilor vieții lor». După această declarație, în rețelele de socializare a apărut o replică înțepătoare. Chipurile, miliardul a fost furat de la întreg poporul moldovenesc, iar ca în Monaco vor trăi doar două circumscripții electorale. Și asta nu e pe dreptate.
Pe de altă parte, fie ca măcar cineva să trăiască bine, iar noi ne vom duce la ei în ospeție fără a avea nevoie de pașaport pentru străinătate. Iar dacă în Moldova nu va fi nicăieri viață ca în Monaco, înseamnă că Șor nu și-a îndeplinit promisiunile sale, iar pentru asta îl paște pericolul unui vot de blam din partea poporului.
Natalia Lujina
скачать dle 10.6фильмы бесплатно