Societatea civilă inițiază procesul de demitere a primarului general de Chișinău
РУС. MOLD.
» » Societatea civilă inițiază procesul de demitere a primarului general de Chișinău

Societatea civilă inițiază procesul de demitere a primarului general de Chișinău

15-06-2016, 17:17
Viziuni: 1 494
  
Versiunea de tipar   
Societatea civilă inițiază procesul de demitere a primarului general de ChișinăuMiercuri, 15 iulie, a avut loc o discuție cu privire la organizarea unui referendum pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al capitalei. La aceste discuții, în afară de reprezentanți ai societății civile, au participat și consilieri municipali.

 

În cadrul discuțiilor, reprezentanții societății civile au primit opinia competentă a juriștilor pe marginea acestei chestiuni. Juriștii au subliniat că există două modalități de inițiere a referendumului. Prima – colectarea semnăturilor, nu mai puțin de 10% din numărul total al alegătorilor din municipiu, a doua – la inițiativa Consiliului Municipal Chișinău. De asemenea, juriștii au indicat și asupra termenilor de organizare a referendumului. Așa deci, potrivit juriștilor, plebiscitul nu poate fi organizat cu 120 de zile înainte și după alegeri. Totodată, în legătură cu faptul că pentru data de 30 octombrie curent sunt preconizate alegeri prezidențiale, referendumul poate fi organizat concomitent. 

 

În cadrul discuțiilor, mai mulți reprezentanți ai societății civile și-au exprimat opinia. Precum a remarcat reprezentantul Asociației businessului mic și mijlociu, ”în toți anii în care Chirtoacă a stat în fruntea administrației orășenești, în locul unei abordări raționale și sistemice în ceea ce privește dezvoltarea capitalei, el s-a ocupat doar de minciuni și crearea haosului. Un asemenea om nu are ce căuta la conducerea orașului, el nu este capabil de așa ceva! Unicul său scop – îmbogățirea personală și îmbogățirea prietenilor și partidului. El se va ține de putere prin toate mijloacele, numai pentru a evita pușcăria”. 

 

Locuitorii capitalei au indicat asupra faptului că partea istorică a orașului este la limita dispariției. Totodată, oamenii sunt preocupați de încă o problemă stringentă: construcțiile ilegale. ”Noi cerem ca aleșii locali să-și consolideze forțele și să spună un nu ferm necompetenței primarului. Lucrurile nu mai pot continua așa!”, au declarat participanții la masa discuțiilor. 

 

Jurnalistul Iulia Semionova a subliniat că după tragicul incident legat de decesul unei persoane strivite de un arbore, primarul capitalei ar trebui să-și de demisie benevol. ”El ar fi trebuit să plece benevol, ca o persoană care este total responsabilă pentru ceea ce se întîmplă în oraș ! Mai mult decît atît, în repetate rînduri, m-am adresat juriștilor, prin intermediul rețelelor de socializare, pentru a fi examinată următoarea chestiune: există o lege cu privire la bugetul de stat și funcționarii publici; întrucît, primarul este o figură publică, respectiv, el cade sub incidența acestei legi și, în calitatea sa de funcționar public, poate fi suspendat temporar din funcție în cazul în care nu face față atribuțiilor pe care le are. Aici există o nuanță juridică și eu rog juriștii să clarifice aspectul dat. Pentru că, judecînd după toate, referendumul se va pregăti cu mare dificultate și în toată această perioadă, Chirtoacă va conduce capitale, iar asta înseamnă apariția unui șir de alte probleme în oraș”, a spus Iulia Semionova.

 

Potrivit activistului civic, Oleg Brega, ”partidele din Consiliul Municipal trebuie, în sfîrșit, să înțeleagă pe cît de catastrofală este situația în capitală. Noi, astăzi, nu trebuie să discutăm despre candidat – el poate fi oricine – surd, mut, ciunt – însă, cel care va fi în stare să facă mai bine decît acest ”nenorocit” !”.

 

La finalul discuțiilor, reprezentanții societății civile au stabilit organizarea unei noi întruniri pentru data de 24 iunie. Atunci se va decide asupra inițierii procedurii de organizare a referendumului pentru demiterea primarului general al capitalei. 

 

***

Nemulțumirea chișinăuienilor vizavi de maniera de administrare a municipiului și-a găsit reflectare și în rețelele de socializare. Pe site-ul www.change.org a apărut o petiție cu cererea de a-l trimite pe Dorin Chirtoacă în demisie. Din momentul înregistrării acesteia, pînă la ora actuală, documentul a fost semnat de peste 4 mii de persoane. Numărul semnatarilor crește cu fiecare oră.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: