Soluţia există
РУС. MOLD.
» » Soluţia există

Soluţia există

16-10-2015, 13:24
Viziuni: 1 424
  
Versiunea de tipar   
Soluţia existăExperienţa votării «biometrice» la alegerile parlamentare din Kirghizia poate arunca pentru totdeauna în trecut schemele de falsificare şi denaturare a exprimării voinţei poporului


La 4 octombrie curent, în Kirghizia, la alegerile ordinare în parlamentul republicii – Jogorgu Keneş – votarea a avut loc în baza datelor biometrice ale cetăţenilor. La votare au fost admişi doar cetăţenii care preliminar au trecut  o înregistrare specială biometrică. Potrivit datelor oficiale, numărul lor e de aproximativ trei milioane de cetăţeni, Kirghizia avînd o populaţie de 5,7 milioane de oameni (2013). Efectiv, la alegeri au participat 42% de alegători — în Kirghizia nu există un prag de prezenţă la alegerile parlamentare.

 

Monitorizarea mersului alegerilor în Kirghizia a fost efectuată de 600 de observatori din 69 de ţări şi din 40 de organizaţii internaţionale, inclusiv observatori din partea Adunării Interparlamentare a CSI. Coordonator al grupului de observatori din CSI a fost vicepreşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Vladimir Vitiuc, deputat din partea Partidului Comuniştilor.

 

Particularitatea alegerilor din Kirghizia


Pentru întîia oară în istoria Kirghiziei, a Asiei Centrale, dar şi a CSI, la respectivele alegeri votarea a avut loc în baza datelor biometrice ale alegătorilor, altfel spus, cu aplicarea celor mai avansate tehnologii. Pentru a participa la alegeri, cetăţeanul kirghiz trebuia să treacă din timp procedura înregistrării biometrice. Aceasta presupune perceperea amprentelor degetelor, fotografia cifrică a feţei şi modelul electronic al semnăturii.


Încă în primăvara anului 2013, Preşedintele Kirghiziei, Almazbek Atambaev, a semnat decretul «Cu privire la măsurile de perfecţionare a sistemului electoral» şi indicaţia să fie creat un grup de lucru care să se preocupe de legislaţia electorală, efectuînd optimizarea bazei normativ-juridice pentru ulterioara organizare a alegerilor de deputaţi în Jogorku Keneş (Parlament). Concomitent, în ţară a început procesul de pregătire a paşapoartelor biometrice. Temei pentru lansarea acestui proces a servit lipsa în Kirghizia a unei liste unice a alegătorilor. Ceea ce conducea la inexactităţi în calculele referitoare la pragul de trecere al candidaţilor sau partidelor politice.  Listele suplimentare ale alegătorilor erau întocmite nemijlocit la secţiile de votare chiar în ziua alegerilor.


La mijlocul anului 2014 a fost elaborată şi aroptată o lege potrivit căreia cetăţenii care nu au prezentat datele lor biometrice nu au dreptul să participe la alegerile prezidenţiale şi nici la cele parlamentare. În conformitate cu prevederile respectivei legi, la alegeri nu sunt admişi cetăţenii care, venind să-şi dea votul, în calitate de document prezintă carnetul de pensionar, carnetul de conducere, livretul militar. Pentru a participa la alegeri, alegătorul trebuie să prezinte sau paşaportul intern de cetăţean al Kirghiziei (carta ID), sau paşaport obişnuit, sau paşaport pentru străinătate.


Cetăţenii Kirghiziei au avut dreptul să treacă înregistrarea biometrică la orice punct de colectare a datelor, indiferent de locul de trai oficial sau neoficial. Totodată, alegătorului i-a fost oferită posibilitatea de a verifica statutul său de trecere a înregistrării biometrice pe site-ul Serviciului de Stat de Înregistrare al Kirghiziei.


În cazul în care, în ziua alegerilor, aparatajul de la secţia de votare nu a constatat amprentele degetelor alegătorului, el era identificat prin PIN-cod.


O apreciere înaltă


Potrivit opiniei experţilor, analiştilor, observatorilor şi reprezentanţilor opoziţiei, alegerile în Kirghizia au decurs în mod deschis, onest şi transparent. Pentru observatorii internaţionali şi cei din partea partidelor politice, la secţiile de votare au fost create toate condiţiile necesare pentru asigurarea monitorizării procesului electoral. Potrivit spuselor Preşedintelui ţării, Almazbek Atambaev, acestea au fost primele alegeri corecte în întreaga regiune a Asiei Centrale. Cu opinia dumnealui au căzut de acord şi observatorii internaţionali, inclusiv reprezentanţii misiunilor din ţări occidentale.


Vladimir Vitiuc, vicepreşedinte al Parlamentului Moldovei, coordonator al observatorilor internaţionali din partea AIP CSI, a declarat că alegerile din 4 octombrie 2015 în Jogorku Keneş (Parlamentul Kirghiziei) au decurs în mod democratic şi transparent. El a mai menţionat înaltul nivel de pregătire şi desfăşurare a votării, care a decurs cu respectarea tuturor normelor internaţionale.


«Pe parcursul activităţii misiunii la etapa de pregătire a alegerilor şi în procesul a însăşi campaniei electorale, observatorii din partea AIP CSI au remarcat implementarea cu succes a unor astfel de tehnologii avansate, precum datele biometrice ale alegătorilor şi dispozitivele de calculare automată a numărului de buletine. Aceste inovaţii tehnologice sunt din categoria celor mai noi pentru spaţiul postsovietic», a subliniat dl Vitiuc.

 

Perspective reale


Experienţa Kirghiziei la desfăşurarea alegerilor în baza datelor biometrice a demonstrat că folosirea în procesul electoral a tehnologiilor cifrice merită cea mai mare atenţie. Respectiva experienţă poate fi şi trebuie să fie implementată şi în Republica Moldova. Şi asta deoarece exemplul Kirghiziei a confirmat că este absolut real de a exclude aplicarea pe parcursul alegerilor a unor scheme de falsificare şi măsluire a rezultatelor.

 

Marina Țurcan

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: