Consolidarea ca şi distrugerea
РУС. MOLD.
» » Consolidarea ca şi distrugerea

Consolidarea ca şi distrugerea

27-06-2016, 09:03
Viziuni: 265
  
Versiunea de tipar   
Consolidarea ca şi distrugereaNoua reformă teritorial-administrativă, promovată grosolan de autorităţile moldoveneşti, va genera, inevitabil, urmări jalnice în toată ţara

Autorităţile liberal-democrate vorbesc demult despre faptul că în Moldova trebuie să fie organizată o reformă administrativ-teritorială şi reforma administraţiei publice centrale.

 

Deocamdată, proiectul inovaţiilor este la etapa discuţiilor îndelungate, populaţia şi-a pierdut vigilenţa şi nu se gîndeşte în mod special la problemele ce urmează să apară. Însă, cu cît mai mult se discută o reformă, cu atît mai neaşteptat este rezultatul ei.

 

Cu toate acestea, subiectul nici pe departe nu este dat uitării şi despre disponibilitatea de a implementa, în viitorul apropiat, reforma teritorială a declarat, săptămîna trecută, şeful cabinetului de miniştri — Pavel Filip, în cadru întrevederii cu ambasadorul Marii Britanii la Chişinău, Phil Batson. Judecînd după toate, reforma este tergiversată din cauza faptului că, deocamdată, pentru implementarea acesteia nu au parvenit bani din partea UE, care şi urmează să finanţeze reforma sus menţionată.


Despre faptul că reforma respectivă poate influenţa negativ situaţia social-economică a cetăţenilor moldoveni, a menţionat, în repetate rînduri, deputatul din partea PCRM, Elena Bodnarenco. Statul, deocamdată, nu are o poziţie clară în acest sens.

 

Printre propuneri — consolidarea primăriilor, crearea a 9-10 judeţe în locul centrelor raionale existente. Există şi o variantă mult mai radicală — crearea a trei regiuni — sud, centru, nord, plus autonomia găgăuză. În cazul în care va fi aplicată varianta radicală, evident, autorităţile nu se vor complica, în mod special, nici în raport cu raionul Taraclia şi statutul său naţional-cultural. Care pot fi urmările nu este greu să ne dăm seama.

 

Se presupune asocierea satelor în primării, cu un număr nu mai mic de 5 mii de oameni. Această propunere este motivată prin faptul că, după descentralizarea puterii, primăriile mici nu se vor putea întreţine. Însă, această propunere, în mod automat, va continua procesul de optimizare a instituţiilor preşcolare şi medii de învăţămînt, lichidarea centrelor medicale şi sociale «inutile».

 

Reamintim că reforma administrativ-teritorială, implementată în Moldova în anul 1998, s-a dovedit a fi extrem de ineficientă şi chiar păgubitoare, după aceasta, în 2001, judeţele au fost desfiinţate şi s-a revenit la formula centrelor raionale. Însă, în perioada anilor 1998 — 2001, a fost distrusă toată infrastructura socială, iar comuniştii, care au acces atunci la guvernare, au fost puşi în situaţia să construiască totul de la zero.

 

Actuala reformă administrativ-teritorială, promovată grosolan de autorităţile moldoveneşti — iar la noi toate schimbările radicale se produc fără consultarea opiniei cetăţenilor — inevitabil, va genera consecinţe jalnice pentru întreaga ţară. Situaţia poate deveni mult mai dramatică decît acum 15 ani.
 
Natalia Lujina
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: