Cabinetul de miniştri al lui Pavel Filip speră la ajutgorul FMI
РУС. MOLD.
» » Cabinetul de miniştri al lui Pavel Filip speră la ajutgorul FMI

Cabinetul de miniştri al lui Pavel Filip speră la ajutgorul FMI

25-01-2016, 13:26
Viziuni: 1 566
  
Versiunea de tipar   
Cabinetul de miniştri al lui Pavel Filip speră la ajutgorul FMIPe 25 ianuarie, şeful cabinetului de miniştri intenţuonează să aibă o întîlnire de lucru cu experţii misiunii Fondului Monetar Internaţional. După cum a declarat Pavel Filip, în cel mai apropiat timp, guvernul Moldovei intenţionează să încheie un nou acord cu FMI, pentru a debloca finanţarea externă.

 

Potrivit spuselor şefului cabinetului de miniştri, misiunea Fondului Monetar Internaţional a avut mandatul de a semna cu autorităţile moldovene un nou program de finanţare, însă, după demisia guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, acest mandat a fost revocast. Iar acum, cînd a fost confirmată noua componenţă a guvernului, partenerii occidentali pot reveni la negocieri.

 

În timpul emisiunii televizate Replica, Pavel Filip a declarat că, fără un ajutor financiar extern, guvernul nu va putea face faţă situaţiei create în ţară. «Sunt sigur că în timpul apropiat vom putea noi înşine depăşi situaţia. Am găsit mai multe rezerve în plan fiscal, vamal, vom înceta controalele excesiv de numeroase făcute agenţilor economici, oferindu-le înlesniri. Dar toate aceste măsuri vor da primele rezultate nu mai devreme decît peste trei luni. Pînă atunci vom recurge la optimizare şi vom conta pe finanţarea din exterior. Vom mai conta şi pe creditul promis de guvernul României, precum şi pe deblocarea relaţiilor cu FMI», a declarat prim-ministrul.

 

Pavel Filip a concretizat că, după întîlnirea sa din 25 ianuarie cu experţii FMI, va expedia o scrisoare specială cu cererea ca misiunea FMI să sosească la Chişinău cît se poate de repede.

 

Aici vom aminti: Fondul Monetar Internaţional prognozează că, potrivit totalurilor pe anul 2015, scăderea produsului intern brut în Moldova va alcătui 1,8%, iar pe anul 2016 creşterea PIB-ului va fi de 1,5%.

 

După cum se relatează în raportul final al FMI, scăderea în economia Moldovei este condiţionată de reducerea volumelor de export, a remitenţelor de peste hotare, precum şi de micşorarea considerabilă a volumelor de producţie în sectorul agrar. Experţii mai remarcă în calitate de factot negativ şi creşeterea deficitului bugetului de stat, a cărui sursă principală de alimentare este finanţarea externă.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: