Guvernul Filip şi-a depus jurămîntul pe ascuns de popor
РУС. MOLD.
» » Guvernul Filip şi-a depus jurămîntul pe ascuns de popor

Guvernul Filip şi-a depus jurămîntul pe ascuns de popor

21-01-2016, 08:29
Viziuni: 1 893
  
Versiunea de tipar   
Guvernul Filip şi-a depus jurămîntul pe ascuns de poporCabinetul de miniştri al lui Pavel Filip, confirmat pe 20 ianuarie de către Parlament cu încălcări grosolane de procedură, în ultimile minute ale aceleiaşi zile, a depus jurămînt de credinţă Republicii Moldova într-o atmosferă secretă.

 

Inaugurarea a avut loc după ora 23.00 la Reşedinţa Prezidenţială, aceasta fiind încercuită de mai multe cordoane de poliţişti. Este necesar de a remarca faptul că despre ziua şi ora inaugurării Guvernului nu s-a anunţat pînă în ultimul moment. Cu cîteva ore înainte de aceasta, secretarul de presă al şefului statului le-a comunicat jurnaliştilor doar că despre ziua inaugurării va fi făcut un anunţ suplimentar. După cum face cunoscut presa, membrii cabinetul de miniştri al lui Pavel Filip au fost aduşi la Reşedinţa Prezidenţială pe ascuns.

 

Miercuri, 20 ianuarie, cu voturile fracțiunilor PL, PDM și a deputaților transfugi, Parlamentul a învestit în funcție noul Cabinet de miniștri în frunte cu unul dintre liderii democrați — Pavel Filip.Ședința a fost programată pentru ora 16.00, aproximativ peste două ore după ce Biroul permanent al Parlamentului a decis acest lucru. O bună parte a deputaților nu au fost anunțați în timp util despre convocarea sesiunii speciale a Legislativului. În acest fel, ei au fost privați de dreptul de a participa la dezbaterile pe marginea programului și a listei candidaților pentru fotoliile de miniștri în noul Guvern. La acest fapt s-a referit, în debutul ședinței, deputatul din partea Partidului Comuniștilor, Oleg Reidman. El a specificat că ședința cu pricina nu ar trebui să se numească «specială» ci «extraordinară», întrucît, «Parlamentul a avut la dispoziție doar două ore pentru a se convoca».

 

O altă «inovație» a fost inclusă de spicherul Andrian Candu la inițiativa președintelui fracțiunii PDM Marian Lupu și a presupus reducerea procesului de învestire din contul excluderii dezbaterilor pe marginea programului de guvernare și a listei candidaților la funcția de ministru. În acest fel, conducerea Legislativului a privat deputații prezenți la ședință de dreptul de a adresa întrebări candidaților. În pofida acestor grave încălcări, Guvernul Filip a fost învestit cu votul a 57 de deputați.

 

Fracțiunea PCRM nu a participat la procesul de vot. În declarația sa, emisă pe 20 ianuarie, CC al PCRM a menționat că «ceea ce se întîmplă astăzi în jurul problemei puterii nu are nimic comun cu politica şi nu reflectă adevăratele aspiraţii ale poporului moldav. Confirmare a Guvernului nu este altceva decît o farsă».

 

Confirmarea de către Parlament a guvernului Filip a fost însoţită de o acţiune de protest a mai multor mii de oameni. Cîteva sute de protestatari chiar au dat buzna în edificiul organului legislativ, dar la acest moment deputaţii şi membrii noului cabinet de miniştri l-au părăsit în mod grabnic.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: