Soroca: Împotriva coruperii luptăm cu ajutorul adevărului
РУС. MOLD.
» » Soroca: Împotriva coruperii luptăm cu ajutorul adevărului

Soroca: Împotriva coruperii luptăm cu ajutorul adevărului

3-07-2016, 11:40
Viziuni: 472
  
Versiunea de tipar   
Soroca:  Împotriva coruperii luptăm cu ajutorul adevăruluiÎn comitetele raionale ale Partidului Comuniștilor continuă dezbaterea totalurilor Plenarei a XIX-ea a CC al PCRM, care s-a desfășurat la 11 iunie curent

La comitetul raional Soroca dezbaterea totalurilor Plenarei  a XIX-ea a CC al PCRM vor avea loc în duminica următoare, pe 3 iulie. În preajma acestui eveniment, corespondentul «Comunistului» a întreținut o discuție cu al 2-lea secretar al comitetului raional de partid Soroca, Albert Malîș,  referitor la activitatea și planurile comitetului raional.

 

Potrivit lui Albert Malîș, în ceea ce privește activitatea de partid, CR Soroca al PCRM organizează la timp, conform graficului, toate acțiunile planificate. Doar la vreo două zile de la desfășurarea Plenarei a XIX-ea, prin poșta electronică au fost primite toate materialele ei, așa încît imediat după asta s-a procedat la dezbaterea lor. La 3 iulie, rezultatele acestor dezbateri vor fi prezentate la plenara comitetului raional de partid.

 

Ce ați remarcat în mod deosebit din cele ce s-au vorbit la Plenara a XIX-ea a CC al PCRM?


— E dificil să evidențiezi ceva din ceea ce s-a vorbit, deoarece toate luările de cuvînt și documentele de totalizare s-au axat, în temei, pe una din sarcinile cele mai importante — îmbunătățirea muncii explicative de masă în mijlocul alegătorilor.

 

Accentele care s-au referit la munca ideologică și cea organizatorică de partid, la munca în mijlocul alegătorilor au fost puse anume pentru ca toate comitetele raionale de partid să tragă concluziile cuvenite și să-și corecteze activitatea curentă. În condițiile în care partidul nu dispune de mass-media sa, cum să ajungă la alegător informațiile cu privire la poziția Partidului Comuniștilor într-o problemă sau alta rămîne permanent o chestiune importantă.


La plenară s-a vorbit că, în acest scop, trebuie folosite mai activ mijloacele moderne de comunicare, Internet-resursele. Pe cît e de posibil un asemenea lucru în condițiile raionului Soroca?

 

— În satele din raionul nostru, la fel ca și din alte raioane, tineret rămîne tot mai puțin și mai puțin, așa că trăiesc, de fapt, doar oameni în etate, iar ei, vă dați seama, nu prea au cu toții acces la Internet. Uneori nu-l au, pentru că pur și simplu nu pot să achite plata pentru acest serviciu. Pe mulți oameni în vîrstă nu-i ține buzunarul nici să aboneze ziarul «Comunistul», deși, la ziua de azi, prețul abonamentului nu-i atît de scump. Nu există acea încredere în ziua de mîine care exista în timpul cînd la guvernare se afla Partidul Comuniștilor și cetățenii simțeau în viața lor de toate zilele creșterea social-economică a țării.

 

Acum simțim cu toții pe propriul buzunar că economia noastră e în descreștere. În plus, dacă mai înainte oamenii puteau să conteze pe ajutorul apropiaților care lucrau peste hotare, acum și acolo sunt probleme, în aceeași Europă și Rusie, unde se află cei mai mulți dintre plecații noștri. Și toate acestea influențează dispoziția oamenilor, capacitatea lor de a-și soluționa problemele zilnice.

 

Ce apreciere ați da spiritului activ al membrilor comitetului de partid Soroca?

 

— Din comitetul raional de partid Soroca fac parte 27 de comuniști, membri ai biroului comitetului raional sunt 11 oameni, și despre toți pot spune că sunt activi. Vîrsta medie a membrilor biroului e de 48 de ani. Printre aceștia sunt nu numai soroceni, ci și reprezentanți ai celor mai mari sate din raion. De exemplu, fostul primar din satul Oclanda, Vladimir Șangu, primarul satului Holoșnița,Veaceslav Grapa, fostul primar al satului Vădeni, Anatolie Melnic, și alții.


Sunteți de acord cu opinia că nivelul spiritului politic al populației scade, că oamenii devin tot mai inerți, că ei s-au săturat să fie spectatorii actualului schow politic și s-au împăcat cu ceea ce se întîmplă în jurul lor, iar dacă se duc la alegeri, nu votează nici cu inima, nici cu rațiunea?


— N-aș spune că spiritul activ a scăzut. În orice caz, la Soroca e la fel cum a fost și mai înainte. Altceva e că cetățenii încetează să-și exprime în mod deschis simpatiile lor politice. Cu regret, în ultimul timp oamenii au devenit mai închiși în sine. Vor veni alegerile, și eu nu cred că prezența la urnele de vot va fi mai mică decît înainte — cel mai probabil, va fi mai mare de 60 la sută.

 

În condițiile cînd cetățenii, după cum spuneți, sunt mai închiși în sine, e destul de complicat să desfășori munca de agitație…

 

— E complicat. Ultimele alegeri au demonstrat că alegătorii sunt de acord cu noi, toți conștientizează situația, inclusiv realizările din perioada guvernării Partidului Comuniștilor, țin minte tot ceea ce a făcut pentru ei PCRM în timpul aflării sale la putere. Și totuși, este greu ca rezultatele votării lor să fie pronosticate.

 

Aveți în vedere cazurile de corupere a alegătorilor?

 

— În mod oficial, nimeni n-a înregistrat astfel de cazuri în teritoriul raionului nostru. Dar, de fapt, ele au avut loc. Noi cunoaștem că, în preajma alegerilor, unul din partide a descărcat banii destinați primăriilor, de acum împărțiți în pungi. Pentru primăriile mai mari — cîte 25 mii de lei, pentru cele mai mici — cîte 15-20 de mii. De asemenea au fost aduse și pachete cu produse alimentare. Dar, deoarece, după cum am spus, respectivele cazuri nu au fost înregistrate în mod oficial, nu-i putem trage la răspundere pe cei care prin asta au încălcat legea.

 

Un partid trebuie să-și găsească părtași nu doar în ajunul alegerilor, ci și cu mult pînă la asta. Pe cît de eficiente rămîn în condițiile actuale demult cunoscutele și verificatele metode ale comuniștilor de a munci cu oamenii «față în față», de a merge la ei «de la casă la casă»?

 

— Noi ne străduim să ajungem în fiecare localitate. La fața locului,suntem ascultați, oamenii sunt de acord cu ceea ce le povestim, dar ajungem, cum se spune, la ziua cînd toți trebuie să tacă, și atunci vin agitatori din partea partidelor corupte cu pachete încărcate cu produse alimentare…

 

În timpul întîlnirilor cu agitatorii, despre ce îi întreabă cel mai des oamenii pe aceștia?


— În cele mai dese cazuri întreabă despre accesul la piața din Rusia, apoi îi interesează locurile de muncă, pensiile și salariile. Și, bineînțeles, asistența medicală și învățămîntul. Altfel spus, în temei, îi preocupă problemele sociale, la care Partidul Comuniștilor întotdeauna le-a acordat o atenție sporită.

 

Partidul trebuie să înceapă a se pregăti pentru următoarele alegeri chiar a doua zi după finalizarea alegerilor precedente. Despre acest principiu de activitate s-a vorbit în repetate rînduri. După cum suntem informați, în toamnă ne așteaptă alegerile prezidențiale, în orice caz, trebuie să fim gata de ele. Pe cît sunt de pregătiți comuniștii din raionul dumneavoastră să se includă în campania electorală? Doar ea va fi încă un examen pentru partid. Ce este necesar pentru a-l susține?


— Toți membrii organizației noastre raionale sunt pregătiți pentru a începe campania electorală. Printre altele, se simte că cetățenii Moldovei așteaptă cu nerăbdare aceste alegeri, în mijlocul maselor există ceva asemănător cu o intrigă. Se pune miza pe combinația de forțe. Comitetul nostru raional va urma pozițiile partidului. Vom purta discuții cu comuniștii raionului pe marginea materialelor Plenarei a XIX-ea, în care de asemenea se vorbește despre munca în rîndurile alegătorilor în perioada electorală.
 
Natalia Lujina
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: