Hoțomănie în stil unionist
РУС. MOLD.
» » Hoțomănie în stil unionist

Hoțomănie în stil unionist

17-07-2016, 11:17
Viziuni: 792
  
Versiunea de tipar   
Hoțomănie  în stil unionistLiderul PL, Mihai Ghimpu a tîlhărit România-mamă

În țara vecină a izbucnit un scandal de amploare privind contrabanda și spălarea banilor prin intermediul companiei LUKOIL-România. Rolul de lemn aruncat în focul izbucnit l-a jucat faptul implicării în acest scandal a firmei moldovenești controlate de unionistul Mihai Ghimpu.

 

Deocamdată, partea română nu enunță oficial suma prejudiciului. Cu toate acestea, a fost aplicat arestul pe bunurile companiei Lukoil-România, precum și pe suma de două miliarde de euro. În opinia autorităților românești, anume această sumă formează prejudiciul provocat companiei rusești ca urmare a decapitalizării rafinăriei Petrotel din Prahova.

 

În acest scandal sunt vizate și cîteva companii moldovenești, care sunt implicate în spălarea banilor în proporții deosebit de mari, de asemenea, în contrabanda produselor petroliere din România în Moldova. Anume în acest context, ncă la începutul anului trecut, a fost inițiată o anchetă pe cazul LUKOIL, iar prejudiciul de pe urma activității ilegale cu companiile moldovenești a depășit 230 milioane de euro.

 

În rîndul acestor companii s-a pomenit Parstar Petrol Cimișlia, controlată de liderul Partidului Liberal. Deși, oficial, Ghimpu nu are nimic în comun cu Parstar Petrol Cimișlia. Însă, asta doar la prima vedere.

 

Problema constă în faptul că, co-fondatorii acestei firme dețin a treia parte din capitalul social al firmei SRL «Eurosim». Aici, însă, Mihail Fiodorovici se ițește ca și pianul alb în tufișurile verzi. Or, anume «Eurosim» a fost capitalizată momentan și a început să-i aducă lui Mihai Ghimpu profit de milioane de îndată ce, ultimul, s-a făcut președinte interimar al Moldovei, în pofida faptului că, acestui SRL îi revenea o singură stație PECO în toată țara.

 

De exemplu, în 2014, «Eurosim» i-a adus principalului liberal din țară dividende din vînzări în mărime de 439 mii de lei. Însă, problema nu este aici. Ci în faptul că în ratingul deputaților ce cîștigă în baza contractelor cu statul, Ghimpu ocupă primul loc.

 

Partenerul «Eurosim» este firma «Get Premium» fondată de Vasile Popescu. În esență, firmele «Eurosim» și «Get Premium» nu doar că au unul și același fondator, dar și adresă comună — str. București 87, unde anterior, era amplasat oficiul PL — partid condus de Mihai Ghimpu. Așa deci, recent, această firmă a primit șase contracte cu statul în sumă totală de peste 14 milioane de lei.

 

Obiectul celor șase contracte a devenit comercializarea produselor petroliere către trei unități administrative. Este interesant faptul că, cel puțin, două din trei instituții — semnatare ale contractelor cu firma «Get Premium», au tangențe cu PL.

 

Gospodăria forestieră Telenești, subordonată Agenției «Moldsilva», în frunte cu liberalul Ion Ciobanu (el, la rîndul lui, este subordonat colegului său de partid, ministrului Mediului — Valeriu Munteanu), iar Întreprinderea Municipală «Autosalubritate» funcționează în componența direcției locativ-comunale a municipiului Chișinău. Aici, marele șef este, deja, Dorin Chirtoacă.

 

Veți rămîne profund mirați, dar oficiul companiei Parstar Petrol Cimișlia, de facto, nu se află la Cimișlia. Ci…în capitală, în aceeași clădire unde își are sediul organizația de tineret a PL. În cadrul acestei comanii, «unchiul Mișa» deține 34 % din capital. Da, puțini au auzit despre această companie (Ghimpu nu iubește să facă publice anumite lucruri), însă, faptele rămîn fapte — Parstar Petrol Cimișlia a încăput în topul primilor cinci lideri pe piața produselor petroliere din Moldova. Iar acest lucru nici pe departe nu se datorează calității serviciilor sau prețului la petrol.

 

În mod foarte straniu, compania a devenit unicul furnizor de produse petroliere pentru ÎS «Calea Ferată a Moldovei», atunci cînd instituția era controlată de vicepreședintele PL, Anatol Șalaru. Acum, întreprinderea este condusă de Iurie Chirinciuc — liberal și el, așa că camionul cu combustibil rămîne încă acolo.

 

Un alt beneficiar important al serviciilor pseudo firmei de Cimișlia este Parcul Urban de Autobuse, care, într-un final, se subordonează aceluiași Dorin Chirtoacă. Chiar dacă benzina și motorina acestei firme este mai scumpă decît la concurenții săi, toate întreprinderile statului procură produse petroliere, exclusiv, de la această companie. Se pare că din anumite convingeri.

 

Între timp, materialele cauzei penale pe marginea activității ilegale a Parstar Petrol Cimișlia, deja, de patru ani se prăfuiesc prin Procuratura Generală.

 

Ținînd un discurs în cadrul manifestației în memoria deportărilor din 1949, Mihai Ghimpu a declarat că în Moldova este mai bine să furi decît să lupți cu hoții. Ceea ce și face cu succes împreună cu nepotul său.

 

Acum, «Ludmila Fiodorovici» a decis să iasă și în afara Moldovei, să-i hoțească și pe frații de peste Prut. Însă, tacit … în stilul nostru, în stil de rudenie, în stil unionist …
 
Ivan Lecarev
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: