Complicitate tacită
РУС. MOLD.
» » Complicitate tacită

Complicitate tacită

2-12-2016, 14:04
Viziuni: 1 403
  
Versiunea de tipar   
Complicitate tacităDin cauza tăcerii lor, lucrătorii  școlilor și grădinițelor de copii devin complici ai unei crime de mari proporții săvîrșite împotriva copiilor

 

Întreaga țara vorbește despre furnizarea unor produse alimentare cu termen expirat în școli și grădinițe, se face o anchetă penală, cîte cineva zboară din funcții, iar alți cîte cineva, se prea poate, vor ajunge după gratii. Dar problema alimentației în instituțiile școlare și preșcolare a apărut nu ieri. Semnale îngrijorătoare s-au dat și pînă la asta — ce-i drept, în cazuri izolate. Proporțiile reale ale respectivei crime au devenit cunoscute abia acum, deși această fărădelege continuă de acum cîțiva ani la rînd.

 

Gradul de vinovăție

 

De situația privind produsele alimentare cu termen expirat sunt vinovați cu toții. Și cei care se îmbogățesc pe seama copiilor, aplicînd scheme corupte de furnizare a produselor, și cei care, urmărind această crimă, tac cu smerenie. Nu observă crimele, — ori se prefac că nu le observă, — colegii celor care le săvîrșesc. Tac șefii grădinițelor în care a fost descoperită carne de pasăre alterată, cartofi putrezi și alte produse inutilizabile în alimentație. Tac bucătarii, care zi de zi își bat capul cum și ce să pregătească din aceste produse care, de fapt, ar trebui să le arunce. Că, pînă la urmă, vor mînca sau nu copiii capodoperele artei culinare a acestor bucătari — asta e altă problemă. Dar ei trebuiau să gătească ceva asemănător cu niște bucate. La sigur că despre ceea ce se întîmplă la bucătăriile din grădinițe știu educatorii și dădacele din aceste grădinițe. Știu, dar tac.

 

Clar lucru, tac din teama să nu fie concediate. Pe de altă parte, prin tăcerea lor, ele se fac complici ale unei crime de mari proporții săvîrșite împotriva copiilor. Într-o oarecare măsură, pot fi învinovățiți și părinții, care, împovărați de griji lor cotidiene, nu ajung să-i întrebe pe copii ce au mîncat ei la grădiniță.


Se spunea că lucrătorii serviciilor epidemiologice aproape zilnic își trag piciorul pe la bucătăriile grădinițelor de copii. Anume ei trebuie să fie principalii controlori ai acestor obiecte, îndeosebi cînd este vorba despre o instituție școlară în care de acum s-au comis careva încălcări de acest gen. Dar la serviciul de presă al Centrului Municipal de Sănătate Publică ni s-a comunicat că medicii sanitari merg să efectueze controale ale procesului de alimentație în instituțiile de stat «doar atunci cînd sunt invitați ori au primit un semnal de alarmă». Acum, controlul direct al produselor alimentare furnizate în școli și grădinițe îl efectuează nu medicii-epidemiologi. Acest control constituie prerogativa Agenției Naționale a Securității Alimentare (ANSA).


Respectiva agenție a fost creată la 16 ianuarie 2013 prin comasarea Agenției de sanitarie veterinară și securitate a produselor de proveniență animalieră cu Inspectoratul principal de supraveghere fitosanitară și control al semințelor. ANSA este responsabilă de realizarea politicii de stat în reglementarea și controlul securității produselor alimentare, al produselor animaliere plus încă de o întreagă listă de diferite tipuri de controale. Potrivit informației de pe site-ul oficial al ANSA, ea se află în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Dacă-i așa, putem trage concluzia că pentru dezordinea și dezmățul în asigurarea cu produse alimentare a instituțiilor școlare și preșcolare, în afară de Ministerul Sănătății și Ministerul Educației, poartă răspundere și Ministerul Agriculturii. Deci, cu cît mai mulți participanți la proces, cu atît mai greu găsești vinovații concreți.


Nici pe unul din specialiștii de la ANSA, responsabili de sectorul alimentației publice, nu am reușit să-l găsesc la telefon.

 

Probabil, ei sunt preocupați de acele controale planice, despre care toți au fost preveniți din timp. Doar după izbucnirea acestui scandal premierul Filip a ordonat să fie în mod urgent efectuat un control în toate instituțiile respective.

 

Clar lucru, fiind preveniți, șefii au făcut repejor ordine la bucătării și în depozitele cu produse alimentare. Așa că, poftim, — veniți și controlați! Și după astfel de controale, la noi totul din nou va fi bine.

 

Legumele calitative nu vor putrezi într-o săptămînă

 

În capitală, tenderele pentru achiziționarea cu produse alimentare se organizează în mod centralizat prin preturi. Așa că, în cazul în care la o grădiniță se aduce carne de găină împuțită, și cea adusă la celelalte grădinițe din sector va fi la fel. Sau se poate întîmpla că furnizorul undeva duce carne proaspătă, iar altundeva — stricată. Dar, dacă le pare că produsele alimentare dau de bănuit în ceea ce privește calitatea, șefii de grădinițe pot refuza să le primească. Dacă e cazul, pot chiar și să bată cu pumnul în masă. Și dacă o instituție preșcolară are norocul anume de un asemenea șef, părinții pot fi liniștiți pentru sănătatea copiilor săi.


…Grădinița specializată nr.77 pentru copii cu dereglări în vorbire întotdeauna s-a bucurat de o bună reputație. Și asta în mare măsură datorită faptului că aici niciodată n-au fost întîmplări excepționale în ceea ce privește alimentația, iar copiilor le plac foarte mult bucatele pe care le prepară bucătarii lor. Asemenea instituții preșcolare sunt multe și la Chișinău, și în întreaga țară. Dar de ce atunci se întîmplă crime revoltătoare de genul celor despre care vorbim acum? Probabil, din cauza conducătorilor, mai concret, din cauza modului în care-și îndeplinesc obligațiile și în care își aplică împuternicirile.


— Colaboratorii Centrului de Sănătate Publică controlează nu doar blocurile alimentare, ci în ansamblu cum sunt respectate cerințele de sanitație și igienă. Iau probe ale produselor alimentare, ale spălăturilor, probe de nisip, chiar și de aer, explică Valentina Miteva, director al grădiniței nr.77. Ei vin să le facă o dată pe lună, poate mai rar. Colaboratorii Agenției Naționale de Securitate Alimentară vin o dată pe an. Pentru prima oară ni s-a făcut un control în anul 2014, anul acesta încă n-a fost nimeni pe la noi. Noi primim produse alimentare cu certificate, așa că nu pot să pricep cum de s-a produs această extraordinară întîmplare cu produse alimentare cu termene expirate. De fapt, noi în mai multe rînduri le-am întors furnizorilor produse alimentare care nu corespundeau cerințelor noastre. În fiecare caz, scriem note-rapoarte. Furnizorii de acum ne cunosc, se plîng că luăm de la ei cantități mici de produse, dar, totodată, avem mari pretenții față de calitatea lor. Noi le-am întors și pește, și carne de pasăre, și legume. În aceste cazuri, n-am avut probleme: furnizorii ne aduceau în schimb alte produse.


Din spusele acestei șefe de grădiniță devine clar că conducătorii instituțiilor preșcolare nu pur și simplu au dreptul, ci sunt obligați să nu primească produsele alimentare care, din careva motive, le trezesc suspiciuni. În respectivele cazuri, organului superior de conducere, adică direcției Educație, i se trimite o notă-raport, în care se informează că furnizorul cutare sau cutare nu îndeplinește condițiile de livrare a produselor alimentare.


Problema constă în faptul dacă autoritatea superioară va atrage atenția la asemenea «lucruri mărunte», îndeosebi în cazurile cînd este ea însăși implicată în schemele de corupție.


Dacă șeful instituției preșcolare suspectează că producția furnizată nu corespunde standardelor de calitate prevăzute, el poate expedia o probă la expertiză. Dar pentru asemenea scopuri nimeni nu alocă bani, iar investigațiile de laborator costă scump. Așa că e mai simplu să înapoiezi produsele furnizorului, decît să confirmi necorespunderea lor calității necesare.


La grădinițele de copii, lactate se aduc în fiecare zi, carne — o dată la două zile, legume — o dată pe săptămînă. Așa că, dacă la o careva grădiniță au fost descoperiți cartofi putrezi, înseamnă că așa, adică, putrezi, au și fost aduși. Legumele de bună calitate nu putrezesc într-o săptămînă.

 

Mitele sunt dulci

 

Cîndva, un timp destul de îndelungat, grădinițele de copii erau aprovizionate cu produse alimentare de către cooperatorii moldoveni, care dispuneau de baze de legume, brutării, abatoare ș.a. Și dacă se întîmpla ceva, se știa cine trebuie să fie tras la răspundere. Au fost și timpuri cînd produsele necesare pentru grădinițele de copii chișinăuiene erau aduse din piața capitalei. După aceea a fost introdus sistemul de tender. În fond, este un sistem bun, nu însă într-un stat corupt, cum are nenorocul să fie Republica Moldova.


Tenderul se organizează în scopul de a determina furnizorul care dispune de posibilitatea să livreze produse alimentare calitative și, totodată, nu prea scumpe. Dacă e să ținem cont de faptul că produsele alimentare se scumpesc pe an ce trece, iar finanțarea grădinițelor de copii rămîne aceeași, devine clar că nu e ușor a găsi un asemenea furnizor. De mai mulți ani, pentru alimentația unui copil din grădinițe zilnic se cheltuiesc cîte 17,55 lei, o parte din respectiva sumă fiind achitată de părinți. Să oferi copiilor o rație alimentară integrală nu este posibil, lucrătorii grădinițelor de copii afirmă că pentru alimentația unui micuț ar trebui să fie alocați 25-30 de lei. Dar, în loc de a depune eforturi ca să se ajungă la această sumă, funcționarii de stat, pentru mite solide, se ocupă de achiziționarea produselor alimentare necalitative prin falsificarea tenderelor.

 

Grădinițele de copii se află în supravegherea organelor administrării locale — a primăriilor. Cum e primarul, așa e și grădinița de copii, așa e și alimentația copiilor din această grădiniță. Anume primăria decide cine anume va furniza grădiniței produse alimentare. În satele în care, în baza cotelor individuale, au fost create gospodării de fermieri de profil larg, problema poate fi soluționată simplu. Cu toate acestea, sunt sate în care nu se apelează la producătorii agricoli locali, chiar dacă producția lor este certificată. Se preferă ca produsele alimentare să fie aduse de la Chișinău, prin intermediari. În grădinițele de copii de la sate de asemenea s-ar cuveni să fie efectuate controale totale. Asta pentru că și acolo pot fi descoperite multe lucruri interesante. Îndeosebi în instituțiile preșcolare, în care nu întotdeauna sunt frigidere, nu este alimentare normală cu apă și canalizare.


De starea grădinițelor de copii din capitală este responsabilă municipalitatea, iar mai concret — primarul general. De fapt, Dorin Chirtoacă nici nu prea ascunde că a știut despre aceste lucruri, doar participanții la crimă se află în nemijlocita lui subordine. Deci, acest dezmăț moral și juridic s-a întîmplat cu știința și consimțămîntul lui. Așa că el e primul care trebuie să fie tras la răspundere. După un asemenea scandal, un conducător care se respectă și-ar da demisia din proprie voință.


Primăria demult primește semnale referitoare la faptul că în grădinițe și școli sunt folosite produse alimentare cu termen expirat. În 2013, oficial au fost spitalizați 20 de copii cu intoxicații cauzate de alimentația necalitativă în instituțiile preșcolare.

 

În februarie 2014, s-a făcut un audit în zece instituții școlare și preșcolare, rezultatele lui fiind puțin îmbucurătoare. Aproape în toate au fost descoperite produse alimentare cu termen expirat sau necertificate, în plus — și încălcări ale normelor sanitare.

 

În martie curent, a fost deschis primul dosar penal în baza faptelor de falsificare a tenderelor pentru aprovizionarea cu produse alimentare a școlilor și grădinițelor de copii din Chișinău, după aceea fiind pornite și 30 de acțiuni penale. Anume atunci trebuiau să fie inițiate controale în masă a situației din respectivele instituții. Fără nici o prevenire anticipată.


Dar toți tac. În timpul acesta, viitorul națiunii este hrănit cu produse necalitative, în rația sa alimentară nu găsești de ajuns legume și fructe, nemaivorbind de carne. Să medităm cu toții asupra acestei stări de lucruri, doar este vorba nu despre economia de piață și nici despre raționalitatea financiară. Este vorba despre copii!
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: