Inflația pe spatele poporului
РУС. MOLD.
» » Inflația pe spatele poporului

Inflația pe spatele poporului

5-11-2016, 10:36
Viziuni: 1 570
  
Versiunea de tipar   
Inflația pe spatele poporuluiAnul viitor, pe cetățenii Moldovei îi așteaptă o scumpire totală a prețurilor la resursele energetice și produse alimentare

Banca Națională a Moldovei, nici pe departe, nu întotdeauna ghicește care va fi nivelul inflației. Dar chiar și atunci cînd prognozele sale se adeveresc, populației Moldovei nu-i este mai ușor. Scumpirea produselor alimentare și serviciilor comunale devansează cu mult majorarea pensiilor și salariilor. Iar această situație durează nu de un an de zile.

 

Lista strategică a Băncii Naționale

 

Potrivit indicatorilor, în 2016, rata inflației va constitui 5% cu posibile variații de 1,5% de majorare sau reducere. Întristează, însă, un alt indicator. Potrivit prognozelor BNM, în 2017, prețurile vor crește cu 4,6% în loc de 4,4% așa cum anunțase anterior Banca națională. Nu este sigur că peste o anumită perioadă de timp nu vor apărea noi date referitoare la creșterea prețurilor și scăderii nivelului de viață.

 

Tradițional, Banca Națională a Moldovei se justifică cu creșterea prețului la petrol pe piața mondială. Se prognozează că în 2017, prețul la petrol va constitui $53,7 pentru un baril, ceea ce este cu  $11,2 mai mult decît în 2016. Se preconizează și o creștere a prețului mondial la gaz, sscumpirea va fi de la $185,5 pentru o mie de metri cubi pînă la $217. Ne putem doar imagina cum vor manipula cu prețurile mondiale importatorii moldoveni de gaz și produse petroliere. Consumatorii au observat, în repetate rînduri, că «procentul scumpirii» în Moldova este întotdeauna mai mare decît pe piața mondială. Iar asta, de regulă, se explică cu anumiți factori externi, deși, de cele mai multe ori, prețurile sunt condiționate de motive interne.

 

Pentru a completa bugetul țării, statul intenționează să sporească accizii pentru unele tipuri de mărfuri. Conform politicii bugetar-fiscale pentru 2017, în această listă strategică intră și produsele petroliere ceea ce va genera o nouă perturbație pe piața combustibililor. Iar noi știm că atunci cînd se scumpește benzina  — se scumpește tot. În special, se scumpesc produsele agricole, costul cărora este direct legat de prețul petrolului.

 

Pentru anul viitor se prognozează și scumpirea energiei electrice. Furnizorul de energie electrică  Gaz Natural Fenosa afirmă că din cauza faptului că din 2012 pînă în 2015 tarifele nu au fost ajustate, «compania a suferit prejudicii de 1,75 miliarde de lei». Ministerul Economiei și  Gaz Natural Fenosa au semnat un Acord cu privire la reglementarea recuperării «pierderilor» în cauză, proces care va demara din luna ianuarie anul viitor.

 

Este clar că «pierderile» monopolistului vor fi întoarse de consumatori după ce vor fi majorate tarifele. Se planifică de a restitui aceste «pierderi» timp de 4 ani. Așa că, începînd cu 1 ianuarie, tarifele vor începe să crească și se vor majora anual pînă cînd vor fi acoperite toate pierderile furnizorului. Să adăugăm la acest aspect și devalorizarea leului, alți factori externi și interni și obținem un tarif la energia electrică insuportabil pentru majoritatea cetățenilor noștri.

 

Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică nu i-a rămas decît să confirme suma de nouă cifre a «pierderilor» stabilită de Fenosa și să elaboreze mecanismul de restituire a acestor «pierderi». Nu este greu să ne dăm seama de partea cui va fi și de această dată ANRE.

 

Paradoxurile Moldovei însorite

 

Dacă conform prognozelor anterioare majorarea prețurilor la produsele alimentare trebuia să se oprească la indicele de 4%, atunci, conform noilor date făcute publice, produsele alimentare se vor scumpi cu 16,7 la sută. Cu toate acestea, avînd în vedere scumpirea considerabilă a produselor petroliere, acest procent prognozat poate fi și mai mare.

 

În ceea ce privește produsele alimentare,  o familie medie din punct de vedere statistic, cheltuiește cele mai multe venituri anume pentru achiziționarea produselor alimentare comparativ cu alte necesități. De aceea, orice scumpire bate serios în bugetele familiale din țară. Veniturile angajaților moldoveni acoperă cu greu coșul minim de consum. Pensionarii, demult, trăiesc sub limita sărăciei. Capacitatea de cumpărare a locuitorilor Moldovei și veniturile lor se devalorizează grație inflației. Și în acest context, noțiunea «inflație» este clară tuturor.

 

Și anul trecut, cetățenii Moldovei au avut de înfruntat un salt serios al prețurilor. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în prima jumătate a anului 2015, prețurile produselor agricole a producătorilor autohtoni au crescut cu 3,8% comparativ cu perioada analogică a anului precedent. În special, prețul pentru produsele vegetale au crescut în medie cu 13%. Cartofii s-au scumpit cu peste 3 ori, legumele s-au scumpit cu 53%, iar fructele — cu 38%. Cu toate acestea, au fost reduse prețurile pentru unele produse de origine animalieră cu 13,2%.

 

În acest an, creșterea prețurilor continuă, conform statisticii prezentate de BNS, începînd cu luna septembrie 2015 pînă în septembrie 2016, prețurile produselor alimentare au crescut în medie cu 4,6%.

 

În Moldova însorită, prețul fructelor cu sîmburi a crescut cu 21%. S-au scumpit ouăle, laptele și produsele lactate, produsele din carne, mierea ș.a.m.d.

 

Scumpirea produselor alimentare, majorarea tarifelor la energia electrică, și, respectiv, majorarea tarifelor pentru celelalte servicii comunale, întoarcerea miliardului furat — toate acestea sunt puse pe umerii cetățenilor moldoveni. Și după toate astea, Guvernul mai raportează despre activitatea sa productivă…
 
Natalia Lujina
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: