Drăguţanu să fie tras la răspundere!
РУС. MOLD.
» » Drăguţanu să fie tras la răspundere!

Drăguţanu să fie tras la răspundere!

8-10-2015, 15:35
Просмотров: 1 473
  
Версия для печати   
Drăguţanu să fie tras  la răspundere!Activitatea guvernatorului Băncii Naţionale este comparabilă cu cele mai grave crime împotriva statului


 

Fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor cere să fie aprobată demisia neîntîrziată a lui Dorin Drăguţanu din funcţia de guvernator al Băncii Naţionale şi procedarea la o anchetare specială a acţiunilor şi a inactivităţii lui la acest post. Despre aceasta se vorbeşte în declaraţia fracţiunii PCRM.

 

Deputaţii comunişti apreciază politica Consiliului administrativ şi a guvernatorului Băncii Naţionale, dl Drăguţanu, ca una distructivă, în rezultatul căreia BNM s-a transformat într-un instrument de distrugere a sistemului monetar-financiar al ţării.


În declaraţie se spune că, în pofida numeroaselor proteste ale deputaţilor Parlamentului, a observaţiilor critice ale speciasliştilor şi contrar axiomelor teoriei economice, cu eforturile conducerii BNM, în perioada anilor 2010-2015, leul moldovenesc a fost depreciat cu 98%. În 2015, cu 15% s-a micşorat salariul mediu calculat în dolari, inflaţia a depăşit în mod semnificativ prognozele, iar din cauza majorării considerabile a dobînzilor, creditarea economiei brusc s-a redus. Ca urmare, a scăzut cu zece la sută exportul,  numărul şomerilor a devenit de două ori mai mare, continuă căderea vertiginoasă a volumului de investiţii, îndeosebi a celor străine. Din cauza recesiunii în economie, în anul curent deficitul bugetului  a întrecut cifra de 20%, ratingul investiţional internaţional al Moldovei a scăzut pînă la situaţia  «faţă în faţă» cu default-ul, deci, pînă la nivelul de risc.


Autorii declaraţiei menţionează că, deşi rezervele valutare ale statului, în rezultatul finanţării externe nelimitate, au crescut în 2015 mai mult de două ori şi oferta acestor valute pe piaţă depăşeşte cererea cu 10-30%, BNM a continuat şi continuă politica unei deprecieri intenţionate, neîntemeiate din punct de vedere economic, a leului. Prin aceasta, Consiliul Administrativ al BNM şi preşedintele acestuia, Dorin Drăguţanu, în mod demonstrativ ignorează legislaţia ţării la compartimentul menţinerea stabilităţii în sistemul financiar şi în sfera social-economică în ansamblu a ţării.


În anii 2011-2013, pe piaţa hîrtiilor de valoare au fost organizate manipulări cu acţiunile Băncii de Economii în scopul scăderii valorii lor de piaţă. Ca rezultat, propriul capital al respectivei bănci s-a micşorat de cîteva ori — de la 800 milioane de lei pînă la 120 milioane. Tot în această perioadă, banca a eliberat cu încălcări de legislaţie, în baza unui gaj dubios, credite în suma de mai mult de un miliard de lei. În asemenea cazuri, art. 37(1) al Legii cu privire la instituţiile financiare obligă Banca Naţională să procedeze la o anchetă,  să numească un administrator extern sau o comisie administrativă pentru a preveni falimentarea artificială a băncii. Dar şeful Băncii Naţionale, care personal este responsabil de prevenirea la timp a fenomenelor negative în băncile comerciale, în acest caz, nu doar a ignorat legea, ci a  continuat practica sa de încălcare a acesteia.


Ca rezultat, statul a pierdut controlul asupra administrării, cota creditelor defavorabile a crescut de patru ori, pierderile potrivit totalurilor anului au fost mai mari de 300 milioane de lei, iar intereselor statului i-a fost adus un prejudiciu mai mare de 18 milioane de dolari.


Legislaţia solicită răspunderea personală a guvernatorului Băncii Naţionale pentru păstrarea şi consolidarea rezervelor valutare ale ţării. Dar în toamna lui 2014, dumnealui personal a participat la irosirea a 14 miliarde de lei din rezervele valutare ale ţării sub falsul pretext de creditare a Băncii de Economii în scopul garantării integrităţii  depozitelor persoanelor fizice în sumă de aproximativ 3 miliarde de lei şi completarea propriului capital al acestei bănci.


Pe cînd în realitate respectivele mijloace băneşti nu au fost folosite potrivit destinaţiei,  ci, după ce au fost transformate în dolari şi euro, au fost transferate pe conturile unor companii offchore. În acest mod, în ianuariie 2015, rezervele valutare ale ţării s-au micşorat de la 2,8 miliarde de dolari pînă la 1,7 miliarde, iar situaţia de la Banca de Economii nu s-a stabilizat.


Aceasta şi alte circumstanţe care mărturisesc despre încălcări grosolane ale legislaţiei, despre ignorarea intereselor a milioane de cetăţeni ai ţării ne impun să calificăm activitatea dlui Drăguţanu drept una comparabilă cu cele mai grave crime împotriva statului.  Deputaţii comunişti apreciază politica Consiliului Administrativ şi a guvernatorului Băncii Naţionale ca distructivă, în rezultatul căreia BNM s-a transformat într-un instrument de distrugere a sistemului monetar-financiar al ţării.

 

Serviciul de presă al PCRM

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: