Pe Candu nu-l priveşte?
РУС. MOLD.
» » Pe Candu nu-l priveşte?

Pe Candu nu-l priveşte?

20-11-2015, 11:32
Просмотров: 1 914
  
Версия для печати   
Pe Candu  nu-l priveşte?În luările lor de cuvînt, deputaţii din partea fracțiunii comuniştilor au criticat dur conducerea Parlamentului pentru ineficienţa activităţii organului legislativ


Şedinţa de joi, 19 noiembrie, a Parlamentului a început cu un şir de revendicări înaintate de deputaţii din fracţiunea Partidului Comuniştilor.

 

De exemplu, Preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a cerut de la conducerea Parlamentului explicaţii în legătură cu inactivitatea de săptămîna trecută a organului legislativ şi de ce sala de şedinţe a fost oferită pentru desfăşurarea unui seminar al NATO.


Încălcîndu-se Constituţia


«Sala în care funcţionează deputaţii Parlamentului este destinată în exclusivitate activităţii parlamentare. Ne interesează de ce în această sală se desfăşoară acţiuni ce nu au nimic comun cu activitatea parlamentară? Ce mai înseamnă acest sabat al NATO-ului? De ce în prezidiu, în fotoliul preşedintelui Parlamentului au stat oameni care nu au nici o legătură cu statul moldovenesc, ca, bunăoară, un careva Socor? Chiar în Moldova să nu există alte săli pentru aşa ceva?», s-a indignat Vladimir Voronin.


De aceeaşi părere cu liderul PCRM au fost şi alţi deputaţi. «Cine a permis ca în sala de şedinţe în plen a Parlamentului să fie arborate drapele ale NATO? Aceasta e o încălcare serioasă a Constituţiei Republicii Moldova», au declarat parlamentarii.

 

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, drept răspuns a încercat să explice «cît este de importantă munca pe linia parlamentară cu Adunarea Parlamentară a NATO», că această acţiune desfăşurîndu-se în incinta Parlamentului ţării, «s-au economisit 125 mii de lei». În apărarea colegului său s-a ridicat preşedintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, care i-a învinuit pe ceilalţi colegi din Parlament de faptul că ei demonstrează un fel de aflux patriotic, permiţîndu-şi să-i sfătuie pe deputaţi să acorde atenţie «unor probleme mult mai importante ale ţării».


Bineînţeles, deputaţii indignaţi nu au acceptat aceste încercări de îndreptgăţire a conducerii Parlamentului.

 

Profanarea unionistă a armatei


Pe parcursul şedinţei, deputaţii comunişti şi-au exprimat indignarea şi au cerut de la preşedintele Parlamentului explicaţii şi în ceea ce priveşte decizia guvernului privind participarea a 31 de militari ai Armatei Naţionale a Republicii Moldova la parada ce va fi organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României şi va avea loc la Bucureşti pe 1 decembrie. Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a amintit plenului că, potrivit Constituţiei, Moldova e ţară neutră.

 

«De regulă, reprezentanţii armatelor naţionale participă la parade jubiliare, de exemplu, cu prilejul sărbătoririi a 70 de ani ai Victoriei asupra fascismului. Dar cu ce ocazie militarii noştri în fiecare an trebuie să participe la manifestările altui stat, care este membru al NATO?», a întrebat Vladimir Voronin.


Dar preşedintele Candu nu a găsit ce să răspundă şi doar a spus că asemenea întrebări trebuie adresate guvernului sau ministrului Apărării din Moldova, deoarece dumnealui, deocamdată, nu este responsabil pentru ceea ce se face în Armata Naţională.


Vom aminti că miercuri, pe 18 noiembrie, guvernul a luat decizia de a aloca din fondul de rezervă mai mult de 100 mii de lei pentru participarea unui pluton de 31 de militari ai Armatei Naţionale la parada prilejuită de Ziua Naţională a României.

 

Economii pe seama şefilor


Luînd în considerare situaţia economică deloc simplă din ţară, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a cerut în cadrul şedinţei Parlamentului în regim de urgenţă să fie adoptată o lege care le-ar interzice directorilor instituţiilor de stat să primească un salariu mai mare decît cel pe care-l primeşte preşedintele ţării.


De asemenea, fracţiunea PCRM a propus să fie lichidate numeroasele grupuri de activitate interparlamentară, pentru ale căror deplasări fără de nici un rezultat evident, după cum au constatat comuniştii, se cheltuie sume colosale.


«În loc de a găsi resurse financiare pentru realizarea unor proiecte sociale, ni se propune să cheltuim mijloace bugetare pentru întreţinerea unor grupuri de prietenie», s-au indignat comuniştii. În legătură cu acest fapt, comuniştii au propus să fie păstrate doar cîteva grupuri cu destinaţie specială, a căror activitate include şi deplasări de lucru peste hotare ale conducerii Parlamentului».

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: