Un exemplu de activitate reală
РУС. MOLD.
» » Un exemplu de activitate reală

Un exemplu de activitate reală

27-11-2015, 14:32
Просмотров: 1 781
  
Версия для печати   
Un exemplu de activitate realăSpre deosebire de socialiştii lui Dodon şi a liberal-democraţilor intraţi în cîrdăşie cu dînşii, fracţiunea PCRM în Parlament înfăptuieşte o activitate reală, izbutind să obţină rezultate concrete


Pe 26 noiembrie, în cadrul examinării ordinii de zi a şedinţei în plen, deputaţii comunişti au luat iniţiativa asupra sa, înaintînd un şir de propuneri.


Fracţiunea PCRM a cerut să fie inclus pe ordinea de zi proiectul de lege care prevede interzicerea de a deţine paşaport diplomatic pentru funcţionarii sus-puşi,demisionaţi pentru încălcarea Constituţiei Moldovei. Parlamentul a mai susţinut şi cererea fracţiunii PCRM de a organiza o şedinţă specială în scopul dezbaterii celor întîmplate la Banca de Economii.


Alt proiect de lege propus de deputaţii comunişti prevede anularea dispoziţiei privind plata indemnizaţiei băneşti la expirarea împuternicirilor fie în cazul demisiei benevole, fie în cazul revocării din funcţie a personalităţilor oficiale, care ocupă posturi de răspundere în stat. Cu alte cuvinte, dacă la momentul dat, la expirarea mandatului, membrilor guvernului li se plăteşte o indemnizaţie în mărime de şase salarii şi, în afară de asta, pe parcurs de trei luni, ei primesc o idemnizaţie lunară, proiectul de lege indicat propune ca să fie redusă şi mărimea indemnizaţiei, şi perioada în care ea se plăteşte foştilor membri ai cabinetului de miniştri. Respectivele proiecte de legi au fost incluse pe ordinea de zi a Parlamentului şi vor fi examinate săptămîna viitoare.


După cum a subliniat Anatolie Zagorodnîi, deputat din partea PCRM, săptămîna trecută, audierea dării de seamă a şefului CEC, Iurie Ciocan, despre alegerile parlamentare şi alegerile locale s-a încheiat cu încălcarea regulamentului organului legislativ. «Parlamentul trebuia să examineze chestiunea dată şi în baza ei să ia o hotărîre. În legătură cu asta, fracţiunea noastră insistă ca pe ordinea de zi să fie inclus proiectul de hotărîre cu privire la demisia preşedintelui Comisiei Centrale Electorale, Iurie Ciocan», a declarat parlamentarul. Dar această iniţiativă nu a acumulat numărul necesar de voturi.

 

La răspundere!


Fracţiunea PCRM a sprijinit iniţiativa privind audierea Procurorului General, a directorului SIS, a directoprului CNA, a guvernatorului Băncii Naţionale, a ministrului Finanţelor privind starea de lucruri în sectorul bancar din ţară şi măsurile preconizate pentru limpezirea situaţiei.


Vladimir Voronin, preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, a propus Parlamentului să organizeze o şedinţă specială, în cadrul căreia să fie prezentată o informaţie lărgită privind escrocheria secolului. «Toata ţara urmăreşte evenimentele legate de ea. De aceea organele de resort trebuie să se pregătească foarte serios pentru aceste audieri. Pentru asta e şi necesară organizarea unei şedinţe speciale a Parlamentului», a declarat liderul comuniştilor moldoveni.


Propunerea liderului PCRM a fost susţinută de majoritatea parlamentarilor, astfel că audierile vor avea loc miercurea viitoare, pe 2 decembrie. Dar socialiştii şi liberal-democraţii nu au fost de acord cu opinia majorităţii, insistînd ca audierile să aibă loc imediat, fără o pregătire prealabilă.

 

Parlamentul însă nu a acceptat propunerea lor. În semn de protest, ambele fracţiuni în mod demonstrativ au părăsit sala de şedinţe. Deputaţii comunişti au caracterizat această ieşire drept «un procedeu ieftin».


«Circul Şapito se odihneşte! Socialiştii au duminica asta congres, dar ei nu au ce spune la congres. Iată de ce au vrut să organizeze un schow cu voturile noastre şi cu mîinile noastre, dar şi pe contul reprezentanţilor structurilor de drept din Moldova. Dar nu le-a mers!», a subliniat Vladimir Voronin.


În ceea ce priveşte plecarea de la şedinţa Parlamentului a deputaţilor din PLDM — din acelaşi motiv, ca şi socialiştii lui Dodon — preşedintele PCRM a presupus că «asta seamănă cu o manevră politică». «Situaţia e mult mai serioasă şi profundă. A coincis nu doar plecarea lor de la şedinţă, ci şi apariţia sincronică de corturi în faţa Parlamentului şi în piaţă; de asemenea e comună şi iniţiativa socialiştilor şi a liberal-democraţilor privind modificarea Constituţiei», a atras atenţia Vladimir Voronin.

 

Ziua memoriei


Cu susţinerea deputaţilor din fracţiunea PCRM, pe parcursul şedinţei, Parlamentul a luat hotărîrea de a declara ziua de 27 ianuarie Zi a memoriei jertfelor Holocostului. În legătură cu recenta decizie a Curţii Constituţionale privind anularea interzicerii de a se aplica simbolica fascistă, deputaţii comunişti şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că respectiva hotărîre a Parlamentului de asemenea poate fi de asemenea derogată de Curtea Constituţională. «Omenirea nu a uitat Holocostul. Şi noi suntem recunoscători guvernului pentru această propunere. Totodată, ne adresăm organului legislativ al ţării: colegi, ce-şi permite Curtea Constituţională din Moldova?!», s-a adresat către parlamentari liderul PCRM.

 

Camuflajul este interzis


Fracţiunea PCRM a sprijinit proiectul în prima lectură privind interzicerea pentru persoane fizice de a purta uniformă militară în locuri publice, cu exepţia manifestărilor de sărbătoare şi a zilelor de odihnă. Prezentînd acest proiect de lege, unul din autorii lui a menţionat că necesitatea lui este legată de situaţia din ţară. «Pînă a nu fi organizate acţiuni de protest de masă, permisiunea de a purta uniformă militară acordată persoanelor fizice nu deranja pe nimeni. Dar situaţia, după cum vedem, s-a schimbat. Legea însă nu-i are în vedere şi pe veterani, care de sărbători îmbracă uniforma ca să participe la manifestări festive, la fel şi pe vînători», a subliniat dumnealui.


Fracţiunea PCRM a sprijinit acest proiect. Totodată, deputaţii consideră că asupra lui trebuie să se mai lucreze, deoarece nu conţine o explicaţie clară în care condiţii uniforma de camuflaj poate fi îmbrăcată şi în ce mod îi vor atrage la răspundere pe violatorii legii organele ocrotirii ordinii de drept. Anatolie Gorilă, deputat din partea PCRM, a remarcat că manifestări de sărbătoare pentrui veterani se consideră şi sărbătorile fostei URSS.


«Pe 2 august, e Ziua trupelor aeropurtate, sute de oameni ies în stradă în uniformă militară. Eu, de exemplu, particip personal la aceste manifestări festive. În acest caz, ce să fac eu şi ce să facă tovarăşii mei, doar în Moldova această zi nu e o sărbătoare oficială?!», s-a adresat deputatul comunist către autorii proiectului în cauză.


În legătură cu întrebările apărute, autorii proiectului au căzut de acord ca pentru a doua lectură să ia notă de toate observaţiile făcute şi de propunerile date.

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: