Tentativa de a supune votului guvernul Sturza a eşuat
Şedinţa
din 4 ianuarie a Parlamentului, planificată în cadrul unei sesiuni
extraordinare, nu a avut loc din cauza lipsei de cvorum – pînă la ora începerii
şedinţei, s-au înregistrat doar 47 de deputaţi.
În legătură cu respectivul fapt, preşedintele organului legislativ, dl Andrian Candu, a anunţat că, în conformitate cu art. 38 din Regulamentul Parlamentului, şedinţa nu poate fi desfăşurată din cauza lipsei de cvorum.
„Conform normelor juridice, a deciziilor Curţii Constituţionale, în cazul de boicotare a şedinţei Parlamentului sau a lipsei de cvorum, tentativa de a ţine şedinţa se consideră eşuată. Într-o asemenea situaţie, preşedintele ţării trebuie să procedeze la noi consultări cu fracţiunile în ceea ce priveşte înaintarea unui alt candidat”, a declarat spicherul.
Parlamentul ţării a fost convocat, pe 4 ianuarie, la o şedinţă specială, pentru a lua în dezbatere candidatura noului prim-ministru, a componenţei nominale a guvernului, precum şi a programului de activitate al noului cabinet de miniştri. În calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, şeful statului l-a propus pe businessmanul Ion Sturza. În ziua de sîmbătă, 2 ianuarie, dl Sturza a prezentat lista nominală a candidaţilor la postul de ministru, precum şi programul de activitate al cabinetului de miniştri propus.
În lista candidaţilor la funcţia de membri ai guvernului au intrat şi reprezentanţii aşa-numitei „Platforma DA”, deşi, anterior, liderii acesteia declarau că ei pledează pentru desfăşurarea unor alegeri parlamentare anticipate.
Pînă la începerea şedinţei, fracţiunea Partidului Comuniştilor a difuzat o Declaraţie în care a anunţat că nu va susţine candidatura lui Ion Sturza. În respectiva Declaraţie, deputaţii din partea PCRM amintesc faptul că, în 1999, Ion Sturza s-a mai aflat în fruntea guvernului Republicii Moldova, însă nu a reuşit să asigure o conducere competentă a ţării, de aceea, pe 9 noiembrie 1999, deputaţii din partea Partidului Comuniştilor şi-au dat voturile pentru demisia guvernului Sturza.
Comuniştii au mai atras atenţia şi asupra faptului că respectivul candidat, pe parcursul unei lungi perioade de timp, nu s-a aflat în Moldova şi nu a participat la viaţa ei nici în plan politic, nici în plan economic. Astfel, dumnealui lasă impresia că este un „observator imparţial” şi trezeşte îndoieli în ceea ce priveşte capacitatea sa de a conduce ţara în actuala situaţie de criză profundă.
În conformitate cu legislaţia în vigoare, şeful
statului este obligat ca, nu mai tîrziu de 18 ianuarie curent, să-i prezinte
organului legislativ un nou candidat la funcţia de prim-ministru.
Рейтинг статьи:
|
Alegerea
redacției
|
ULTIME
POPULARE
TOP
06-dec 10:05
2 312 |