Plata post factum
РУС. MOLD.
» » Plata post factum

Plata post factum

20-05-2017, 13:35
Viziuni: 1 480
  
Versiunea de tipar   
Plata post factumParlamentul European a amînat cu o lună adoptarea deciziei cu privire la acordarea unui ajutor financiar pentru Moldova în valoare de 100 de milioane de euro. Momentan, Bruxelles-ul a constatat «încălcări grave ale normelor democratice în țară». Cine s-ar fi putut gîndi! Au tot venit încoace, mai că nu în toată ziua — nu au văzut nimic suspect și, ca să vezi, probabil lucrurile mari se văd de departe.
Ei bine, mulțumim și pentru asta. Mulțumim deputatului Cristian Preda, care a pledat împotriva acordării ajutorului financiar pentru Moldova (mai exact «euro-integratorilor» noștri) în legătură cu faptul că nimeni nu știe unde se vor duce acești bani. De parcă ar fi dat cu ceva în frunte: «Noi știm cu toții că s-a furat un miliard, dar nimeni nu a răspuns pentru asta, pur și simplu, pentru că justiția nu funcționează». Cuvinte de aur.

Mulțumim colegului care l-a susținut, deputatului din partea Lituaniei - Petras Austrevicius, care a legat alocarea surselor cu inițiativa autorităților de a modifica sistemul electoral. «În Europa, legislația electorală se elaborează în așa fel încît alegerile să fie o competiție corectă, dar nu pentru a crea privilegii pentru unii și pentru a-i elimina pe alții din procesul electoral», a spus el. Interesant, ce vor spune în replică autorii acestei inițiative de la noi, care, chipurile, adoptă sistemul european de vot, dar fac acest lucru fără a se gîndi.

Cu alte cuvinte, Bruxelles-ul a pus condiții — banii vor fi alocați, însă, numai dacă Moldova va lua în calcul recomandările Comisiei de la Veneția pe marginea modificării sistemului electoral. Data trecută, recomandările au fost negative. Așteptăm o reacție repetată.

Apropo, decizia cu privire la alocarea celor 100 de milioane de euro a fost aprobată de UE încă pe 12 aprilie. Atunci, una dintre condițiile acordării acestui ajutor a fost obligativitatea autorităților moldovenești de a respecta «sistemul multipartid parlamentar». Acum, în fața clicii lui Plahotniuc (apropo, care, de asemenea, a participat la această ședință a parlamentului European, fără a fi clar în baza cărui statut) stă o dilemă buridanică: or să primească pentru «împărțire» cele 100 de milioane de euro, or să ignore recomandările Comisiei de la Veneția și să implementeze sistemul electoral mixt pentru ca mai apoi să continuă să absoarbă bani din Moldova. Cu alte cuvinte, gîndește cu capul!

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: