Perioada semi-conjuncturii
РУС. MOLD.
» » Perioada semi-conjuncturii

Perioada semi-conjuncturii

28-04-2017, 14:35
Viziuni: 768
  
Versiunea de tipar   
Perioada semi-conjuncturiiAșa numitul președinte al Moldovei, Igor Dodon, încearcă să obțină «aprobarea» funcționarilor de rang înalt de la Bruxelles

Evident, este vorba despre trecerea la sistemul electoral mixt. În acest scop, Igor Nicolaevici s-a adresat secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjшrn Jagland, președintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pedro Agramunt și secretarului general adjunct al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei, Simona Granata-Minghini.


Cum s-a subliniat deja în repetate rînduri, «desemnatul de tot poporul» stă foarte prost la capitolul calități de lider și simț politic. În caz contrar, el și-ar fi dat seama că acum nu este tocmai cel mai potrivit moment pentru înaintarea unei petiții pe numele birocrației de la Bruxelles. Or, cei de acolo sînt mult mai îngrijorați în legătură cu numele franțuzoaicei Marin Le Pen. Și dacă ea iese învingătoare din cursa prezidențială și va mai organiza și un brexit în stil franțuzesc, toți acești birocrați vor trebui să se pună în rînd la bursa muncii. Mai ales în contextul în care atît italienii cît și danezii, la fel, își doresc brexit.


Dodon, însă, este grăbit de angajator — conducerea Partidului Democrat, așa că vrea nu vrea trebuie să se grăbească. Se mai spune că ideea sistemului electoral mixt i-a venit în capul lui Vladimir Plahotniuc încă în 2011. Atunci, însă, el nu prea putea decide nimic. În schimb, în 2013, Vladimir Gheorghevici era prim-vicepreședinte al Parlamentului și el a reușit să introducă inițiativa sa pe ordinea de zi a Legislativului și chiar să «convingă» deputații vasali să o adopte în prima lectură. Cu toate acestea, în timpul examinării în a doua lectură, prin eforturile deputaților din partea PCRM și PLDM, planul a fost deturnat. Unde mai pui că și Comisia de la Veneția a spus un «NU» ferm. Așa că autorul s-a văzut nevoit să dea încet înapoi. Așa că, din cîte vedem, «inițiativa» lui Dodon este, practic, identică cu cea pe care o propunea încă în 2013 Plahotniuc. Întîmplător să fie oare?


...Faptul că PDM a propus organizarea alegerilor în baza sistemului uninominal nu este decît «principiul planificării»: cere mai mult ca să obții ceea de ce ai nevoie. Iar ceea ce se cere, a fost vociferat cu ardoare de partenerul-tester în cazul genții în carouri (Dodon, în eventualitatea în care cineva nu a înțeles).


Este interesant faptul că Igor Dodon, cel care adoră să organizeze tot felul de referendumuri, nici nu are de gînd să consulte opinia poporului Moldovei pe marginea acestei chestiuni deosebit de importante pentru țară. Ci declară ca și despre un fapt demult decis: «Cu siguranță, sistemul ce funcționează astăzi, nu va mai exista! Actualul sistem electoral în baza listelor de partid pleacă în istorie. Va fi una din două: or sistemul propus de PDM, de Plahotniuc; or sistemul mixt propus de mine».


...A cui propunere? Pe cine de chemat?..

 

Eugeniu Marian

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: