Calendarul discordiei
РУС. MOLD.
» » Calendarul discordiei

Calendarul discordiei

29-07-2016, 13:57
Viziuni: 848
  
Versiunea de tipar   
Calendarul discordieiGuvernul a aprobat proiectul de hotărîre prin care ziua de 9 mai va fi declarată Ziua Europei

La acest capitol, Guvernul lui Pavel Filip a dat dovadă de miopie, pentru că există două Zile ale Europei separate, care se marchează pe 5 şi pe 9 mai. Iar două sărbători sunt mai bune decît una.

 

Iar trei — şi mai bine. Aşa că am putea lua exemplu de la Ucraina vecină, unde ziua Europei este marcată în a treia duminică a lunii mai. Dacă mai cotrobăim prin hambare, cred că am mai putea descoperi alte cîteva zile ale Europei. Şi asta în condiţiile în care, practic nimeni în Europa nu ştie că există o asemenea sărbătoare, respectiv, nimeni nici nu o recunoaşte, iar la noi se instituie ca una de talie naţională.

 

Liderii comunităţii europene marchează ziua lor europeană sărbătorind anual declaraţia lui Schuman din 9 mai 1950 cu privire la fuzionarea industriei oţelului şi cărbunelui Franţei şi Germaniei, ceea ce a generat, ulterior, formarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului.

 

Ce legătură are Moldova cu oţelul şi cărbunele — este o mare taină. Totodată, Moldova nu face parte şi încă mult timp nu se va regăsi în componenţa Uniunii Europene. Cu toate acestea, conducerea noastră nu uită despre ideea integrării europene folosită la necesitate (cu atît mai mult actuală după Brexit-ul care s-a produs) şi a declarat, că, chipurile, integrarea europeană constituie o prioritate naţională şi este necesar de a opera modificările legislative de rigoare pentru a marca această sărbătoare.

 

Chestiunea nu constă în sărbătoare, ci în priorităţi. Guvernul amînă examinarea chestiunilor cu adevărat importante pentru ţară, în schimb, se preocupă de prostii examinînd asemenea proiecte de lege.

 

Totodată, se ştie foarte bine că majoritatea populaţiei ţării marchează, pe 9 mai — Ziua Victoriei. Este o adevărată sărbătoare pentru mulţi oameni, pentru că rudele şi apropiaţii lor au trecut prin infernul războiului. Iar Victoria a fost obţinută cu un preţ extrem de scump.

 

Încercările de a umbri această sărbătoare sub paravanul Zilei Europei ca una de rangul doi, ne necesară şi învechită generează indignarea oamenilor pentru că Ziua Europei, în esenţă, este cu atît mai mult ne necesară.

 

Oh, nu! Trebuie de făcut în aşa fel ca sărbătorile să nu-i consolideze pe oameni, ci să-i scindeze, să-i determine să-şi bată mordele şi să-şi rupă capurile.
 
Dmitri Crîmov
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: