Stînga europeană a învinuit tranşant Partidul Democrat din Moldova de uzurparea puterii
РУС. MOLD.
» » Stînga europeană a învinuit tranşant Partidul Democrat din Moldova de uzurparea puterii

Stînga europeană a învinuit tranşant Partidul Democrat din Moldova de uzurparea puterii

26-04-2016, 13:50
Viziuni: 248
  
Versiunea de tipar   
Stînga europeană a învinuit tranşant Partidul  Democrat din Moldova  de uzurparea puteriiDespre aceasta se menţionează într-o declaraţie al Partidului Stîngii Europene cu privire la necesitatea restabilirii imediate a principiului supremaţiei legii în Republica Moldova. Documentul a fost emis pe 24 aprilie 2016. 


În continuare, redăm textul integral al declaraţiei:

 

«Partidul Stîngii Europene constată cu îngrijorare regresul rapid al democraţiei în Republica Moldova. Controlul asupra majorităţii absolute a instituţiilor statului s-au pomenit concentrate în mîinile unui cerc restrîns de oameni, fapt care poate fi calificat drept uzurparea puterii.

 

Considerăm că este inadmisibilă situaţia în care puterea foloseşte instituţiile care i se subordonează pentru exercitarea presiunii împotriva persoanelor incomode. Deja de 8 luni de zile durează procesul demonstrativ împotriva grupului Petrenco.

 

Totodată, nu există nici un temei de a crede în obiectivitatea anchetei asupra dosarului respectiv. Pe numele a 80 % din primarii localităţilor ţării au fost intentate dosare penale sau administrative, multe dintre care au fost iniţiate în baza unor motive inventate — în special cu scop de şantaj.

 

În acelaşi timp, investigarea furtului miliardului, dosar ce a provocat o rezonanţă deosebită, stă pe loc, ceea ce reprezintă un stimul în plus pentru extinderea, în continuare, a corupţiei la toate nivelurile. Corupţia politică a atins asemenea cote încît majoritatea parlamentară, creată în baza acestui flagel, nu poate fi considerată legitimă.


De asemenea, Partidul Stîngii Europene vede semnalmentele unei lovituri constituţionale în decizia, adoptată în luna martie curent, de actuala componenţă a Curţii Constituţionale cu privire la modificarea substanţială a Legii Supreme în ceea ce priveşte procedura de alegere a şefului statului. Curtea Constituţională — angajată politic, nu doar că şi-a depăşit ompetenţele, dar a şi aprofundat criza cu care se confruntă ţara, punînd la dubii legitimitatea viitoarelor alegeri prezidenţiale. Acest verdict poate fi considerat veriga logică a procesului sistematic şi centralizat pentru distrugerea bazelor statului de drept. Aceste precedente periculoase şi anticonstituţionale confirmă, pentru a cîta oară, că Republica Moldova este un stat capturat.


În legătură cu acest fapt, Partidul Stîngii Europene se adresează către Consiliul UE, Comisia Europeană, Parlamentul European şi, de asemenea, Consiliul Europei cu cererea de a adopta o poziţie mult mai activă, la nivel oficial, în raport cu problema subminării democraţiei şi discreditării valorilor europene în Republica Moldova.

 

De asemenea, îndemnăm conducerea Internaţionalei Socialiste, în regim de urgenţă, să întreprindă măsurile corespunzătoare în raport cu unul dintre principalii vinovaţi şi beneficiari ai uzurpării puterii în Republica Moldova — Partidul Democrat din Moldova, care, începînd cu anul 2010, este membru cu drepturi depline al organizaţiei internaţionale social-democrate.

 

Biroul Executiv al Partidului Stîngii Europene

Or. Porto (Portugalia)».

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: