Albinele împotriva mierii
РУС. MOLD.
» » Albinele împotriva mierii

Albinele împotriva mierii

26-02-2016, 08:38
Viziuni: 1 057
  
Versiunea de tipar   
Albinele împotriva mieriiJoi, majoritatea parlamentară a aprobat, cu mare scandal și disensiuni, Declarația cu privire la ”Stabilitatea și modernizarea Moldovei”. Documentul a fost aprobat la inițiativa președintelui Parlamentului, Andrian Candu.

 

În mod special, politicienii se obligă, prin această Declarație, ”să promoveze și să susțină stabilitatea politică în țară, să contribuie la modernizarea și dezvoltarea europeană a Moldovei, în strictă conformitate cu prevederile Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, semnat în iunie 2014”. De asemenea, aleșii se angajează ”să urgenteze adoptarea pachetului de acte legislative în sfera luptei împotriva corupției și susținerea integrității”. 

 

Totodată, Declarația mai prevede ”sporirea eficienței serviciilor publice și asigurarea prețurilor sociale la pîine, lapte, medicamente”. ”Noi susținem adoptarea și implementarea măsurilor care vor putea spori eficiența serviciilor publice și vor permite acordarea ajutorului real cetățenilor din partea statului. În acest domeniu vor fi adoptate decizii referitoare la tarifele la gazele naturale, electricitate și produse petroliere, acces rapid și gratuit la serviciile medicale, serviciului 112, sporirea eficienței poliției și organelor de drept”, se menționează în Declarație. 

 

În afară de aceasta, deputații confirmă necesitatea susținerii realizării ”Hartei drumurilor” în ceea ce privește colaborarea cu Fondul Monetar Internațional și trecerea la etapa de îndeplinire a obligațiilor asumate. În Declarație se subliniază că atractivitatea Republicii Moldova pentru investitorii străini și încrederea în Republica Moldova pe arena internațională depinde de relațiile cu creditorii internaționali și partenerii de dezvoltare. 

 

În afară de aceasta, în Declarație, aleșii poporului confirmă disponibilitatea de a susține mediul de afaceri, înțelegînd că doar stabilitatea, previzibilitatea, transparența și colaborarea pot asigura creșterea economică și dezvoltarea. ”În locul confruntării cu mediul de afaceri, presa, puterea judecătorească și executivă, noi optăm pentru colaborare în limitele competențelor fiecăruia în numele dezvoltării Moldovei”, se spune în document. 

 

De asemenea, deputații au confirmat tendința clară pentru reintegrarea țării, subliniind că atitudinea în raport cu absolut toți cetățenii țării, inclusiv populația din UTA Găgăuzia și raioanele din estul țării, va fi aceeași. 

 

 

”Considerăm că păstrarea păcii și înțelegerii reciproce ne vor ajuta considerabil în procesul de dezvoltare a țării. La nivel parlamentar, noi ne obligăm să elaborăm un mecanism de dialog între majoritatea parlamentară, opoziție și societatea civilă”, se subliniază în Declarație. 

 

Însă argumentele prezentate au trezit dubiile deputaților comuniști. În special, deputatul PCRM, Elena Bodnarenco a subliniat că majoritatea parlamentară ” a distrus practic structura politică a organului legislativ, a creat confuzie în fracțiuni și debusolare în mintea alegătorilor”. ”Voi asta numiți stabilitate ? Vorbiți despre lupta împotriva corupției … cum pot albinele să fie împotriva mierii”, a declarat deputatul. 

 

Referindu-se la stabilitatea politică la nivelul administrației publice locale, care, chipurile, se obligă să aprobe declarația deputaților, Elena Bodnarenco a remarcat că ca și fostul Executiv, noul Cabinet de miniștri, de asemenea, a privat cetățenii Republicii Moldova de posibilitatea de a utiliza banii cîștigați de ei pentru bugetul local înm vederea soluționării problemelor social-economice din localități. ”Despre ce fel de descentralizare, despre ce fel de stabilitate putem vorbi atunci cînd o anumită ”figură” la Ministerul Finanțelor înseamnă mai mult decît o decizie a consiliilor locale”, a declarat, în acest context, Elena Bodnarenco. 

 

”O Declarație deloc proastă, o inițiativă bună, în care se menționează mai multe momente importante. Iar noi, reprezentanții puterii, trebuie să unim toate forțele sănătoase în numele poporului Republicii Moldova pentru a răspunde cerințelor societății. Însă, cum se spune, drumul în iad este presărat cu bune intenții – toate evenimentele care au avut loc după 30 noiembrie 2014, confirmă aceste cuvinte. În afară de adoptarea declarației, ar fi bine de lucrat n fiecare zi în vederea unificării forțelor și să fie depus efort pentru depășirea acestei situații de impas. Asta așteaptă de la noi cetățenii țării, asta se așteaptă de la noi și la nivel internațional”, a declarat președintele Partidului Comuniștilor, Vladimir Voronin.
 

Oleg Reidman: ”În opinia autorilor declarației, progresul Moldovei depinde de mulți factori, numai nu de consolidarea suveranității și dezvoltării neutralității. Pe cînd, astăzi, acești doi parametri ai statalității sunt supuși provocărilor serioase și atacurilor serioase, inclusiv, din partea reprezentanților majorității parlamentare formate. 

 

Succesul Republicii Moldova – în ce constă el, î n opinia autorilor ? În ce se măsoară el ? În izolarea economică în care ne-am pomenit astăzi, inclusiv, în rezultatul faptului că fosta majoritate parlamentară a semnat trădător Acordul de Asociere. N ce constă, deci, succesul ?

 

Iertată-mi fie îndrăzneala, însă, oamenilor le este deja greață de cuvîntul ”reformă”. Iar acest lucru se întîmplă și mulțumită străduințelor voastre – celor care se află, astăzi, la guvernare. Ce înseamnă această declarație ? Această declarație, în opinia noastră, nu este decît o hîrtie, un mesaj pentru ”ghizii” din exterior ca o completare la mîna care vă este întinsă pentru pomana, care vă mai poate menține la putere, să nu le permiteți membrilor societății, scuzați, să moară de foame, dar nu soluționează nici o sarcină de dezvoltare. 

 

Desigur, domnule președinte, se poate deschide o nouă pagină a istoriei, însă, important este ca istoria să fie istoria Moldovei și nu a acaparatorilor Moldovei”.

 
Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: