Protecția copilăriei începe cu protecția maternității
De Ziua Protecției Copilului le oferim copiilor tot felul de sărbători. Însă, avem obligația să ne îngrijim de maternitate și copilărie nu doar de 1 iunie, ci în fiecare zi. Și nu doar în sînul familiei, dar și la nivel de stat. La drept vorbind, angajații Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, în special, șefa instituției — Stela Grigoraș, consideră că în Moldova lucrurile sînt perfecte la acest capitol.
Deseori, pe seama protecției sociale speculează politicienii lipsiți de scrupule. Aceștia promit poporului majorarea pensiilor și a indemnizațiilor pentru copii, strigă despre asta de pe toate gardurile. Apoi uită. În toată perioada existenței Moldovei ca și stat independent, doar PCRM și-a îndeplinit obligațiile. Spre exemplu, din 2001 pînă în 2009, indemnizația la nașterea primului copil a crescut de 9 ori! Adică, plățile sociale au crescut de cîteva ori, iar acum — în procente, și asta doar pentru că deputații comuniști înaintează inițiative sociale și insistă pe implementarea lor. Ministrul Muncii, Familiei și Protecției Sociale consideră că «plățile pentru nașterea copilului trebuie să fie legate de nivelul salariului părinților. Mamele care nu au lucrat primesc indemnizații minime — și lunare (540 de lei), și pentru nașterea copilului. Dacă a lucrat — primește mai mult: circa 30-40 % din salariu».
Logica din poziția unui funcționar-democrat este destul de justificată, însă, din poziția femeii... Reiese că în zilele noastre de șomaj absolut, dacă femeia nu a reușit să se angajeze în cîmpul muncii, ea nici nu trebuie să nască? În rezultat, de multe ori, tinerii, chiar și cei cu studii superioare, își găsesc un rost în piețe în calitate de vînzători, or, își găsesc un loc temporar de muncă fără a beneficia de pachetul social.
Și încă ceva... Stela Grigoraș consideră că indemnizația de 450 de lei aproape că este un cadou pentru mamele care nu lucrează. Dar ce poți cumpăra astăzi pe acești bani? Copiii mici costă foarte scump. Alimentația și lucrurile personale sînt mai scumpe decît ale celor maturi. Doar în perioada sovietică prețurile mărfurilor pentru copii erau reduse. Acum, lucrurile stau invers. Aceasta este o abordare «umană» de marketing. Părinții se pot lipsi de orice, însă, copilului îi vor cumpăra tot ce este necesar.
De aceea, mamele tinere care au adus pe lume un copil, la al doilea pot doar să viseze. Iar dacă mama mai este și șomeră, ea va trebui să-și facă o carieră chiar dacă trebuie să îngrijească de cel mic pentru ca măcar pentru al doilea copil să poată beneficia de o indemnizație cît de cît, iar anii trec, unde mai pui că și cariera se construiește la fiecare diferit.
La drept vorbind, mamele angajate în cîmpul muncii și care au contracte semnate, se văd nevoite să iasă la lucru cu mult înainte de expirarea concediului de îngrijire a copilului. Așa au venit timpurile, firmele private nu prea-și bat capul de problemele femeilor. Lucrează or scrie cerere.
La drept vorbind, în perioada sovietică mamele, de asemenea, reveneau devreme la muncă. Atunci, însă, în fiecare grădiniță erau deschise grupe de creșă. Mai mult decît atît, erau grădinițe care lucrau 24 din 24 și totul era gratuit.
Potrivit Stelei Grigoraș, acum se formează grupe creșe doar pentru copiii din familiile social-vulnerabile, pentru cei care cresc doar cu mama și pentru copiii cu grad de invaliditate. Însă, așa cum arată practica, nu toți pot să ajungă în asemenea grupe. Noi avem foarte multe mame solitare.
Protecția copiilor începe de la protecția socială a mamelor, inclusiv a viitoarelor, care lucrează și care sînt șomere nu din vina lor. Iar funcționarii de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei nu trebuie să calculeze cîte impozite a vărsat viitoarea mămică în bugetul de stat, ci să o ajute să crească un copil sănătos.
Natalia Lujinaскачать dle 10.6фильмы бесплатно