Şi acesta e buget?
РУС. MOLD.
» » » Şi acesta e buget?

Şi acesta e buget?

30-10-2015, 13:00
Просмотров: 1 442
  
Версия для печати   
Şi acesta e buget?Fracțiunea PCRM nu va permite rectificarea bugetului din contul populației


De la începutul activității Parlamentului de legislatura a XX-a, fracțiunea Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a înregistrat 49 de proiecte de lege, 26 dintre care au fost orientate spre îmbunătățirea vieții sociale din țară.

 

Comuniștii cer examinarea acestor inițiative în cadrul comisiilor de specialitate și includerea lor pe ordinea de zi a Legislativului.

 

Cîrpeală de găuri


În cadrul ședinței fracțiunii PCRM, care s-a desfășurat miercuri, 28 octombrie, deputații comuniști au discutat pe marginea ordinii de zi a ședinței Parlamentului. Printre chestiunile incluse se numără rectificarea bugetului, bugetului asigurărilor sociale și bugetul asigurării medicale obligatorii.

 

În legătură cu acest fapt, deputatul Oleg Reidman a menționat că Guvernul propune să se facă rectificări la buget în vederea reducerii părții de venituri și mai mult a capitolului cheltuieli. Potrivit legislatorului, la ultima ședință a comisiei pentru economie, buget și finanțe, ministerului de ramură i s-a solicitat să răspundă de ce se propune reducerea veniturilor cu 1 mlrd. 200 mln. de lei, iar cheltuielile — cu 1 mlrd. 600 mln. de lei. Răspunsul lui Anatol Arapu a fost unul banal pentru toate întrebările — Guvernul nu are bani pentru ca să acopere deficitul bugetar. Și asta pentru că partenerii externi de dezvoltare au înghețat finanțarea pentru alianța «proeuropeană». În loc să fie create surse interne pentru acoperirea deficitului bugetar, Guvernul nu a fost în stare să inventeze nimic mai bun decît să «taie în carne vie». Este clar — autoritățile au de gînd să economisească, în mare parte, pe seama sectorului social — pe seama medicilor, pensionarilor, copiilor, altor categorii de cetățeni social-vulnerabili. O astfel de rectificare, categoric, nu va fi susținută de fracțiunea PCRM.

 

…pe seama celor bolnavi și săraci

 

În ceea ce privește bugetul asigurărilor medicale, lucrurile stau nici pe cît se poate de rău. Guvernul propune reducerea părții de venituri și cheltuieli cu 13 milioane de lei. Iar suma reprezintă exact acel transfer din bugetul de stat pentru bugetul asigurării medicale obligatorii. Potrivit deputatului PCRM, șefa Comisiei pentru protecția socială, sănătății și familiei — Oxana Domenti, Cabinetul de miniștri intenționează să reducă cheltuielile din contul medicamentelor compensate. Adică, autoritățile reduc eliberarea medicamentelor compensate cu 13 milioane de lei. Oxana Domenti a atras o atenție deosebită asupra faptului că, chiar dacă aceste surse vor fi alocate din bugetul de stat, există riscul să rămînă nevalorificate pînă la sfîrșitul anului. S-a ajuns pînă la aceea că medicii de familie primesc indicații să nu mai prescrie pacienților medicamente compensate de stat.

 

La ședința comisei de profil, acest document a fost respins. Mai mut decît atît, potrivit deputatului, membrii comisiei au solicitat de la Ministerul Finanțelor să identifice surse necesare, în valoare de 13 milioane de lei, pentru a stinge datoria față de bugetul asigurării medicale obligatorii.

 

Totodată, Domenti a subliniat că membrii Comisiei protecției sociale nu au solicitat includerea acestui proiect pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului. Potrivit ei, înainte de a discuta despre bugetul asigurărilor medicale obligatorii, trebuie de rectificat bugetul de stat.

 

Miliardul nu este limita

 

În ceea ce privește bugetul asigurărilor sociale, Guvernul propune majorarea părții de venituri cu 140 milioane de lei. 99 milioane din această sumă au venit în buget din contul contribuțiilor la Fondul de asigurări sociale pentru că angajații și angajatorii ar fi achitat mai multe impozite. Circa 50 de milioane se înscriu la capitolul surse suplimentare din bugetul de stat.

 

Cu alte cuvinte, partea de cheltuieli a bugetului se planifică ținînd cont de veniturile menționate. De exemplu, autoritățile majorează compensația pentru perioada rece a anului, însă, pentru un număr limitat de beneficiari. La fel, se propune să fie majorat venitul minim garantat de la 725 de lei pînă la 900 de lei.

 

Pe de altă parte, la unele capitole, Guvernul, dimpotrivă, reduce cheltuielile bugetului asigurărilor sociale. Spre exemplu, nu se folosesc banii pentru indexarea pensiilor, indemnizațiile de îngrijire a copilului. În legătură cu acest fapt, așa cum ne-a informat deputatul PCRM, Olga Domenti, în cadrul ședinței Comisiei de profil, legislatorii comuniști au cerut să fie identificate surse în buget pentru majorarea indemnizației de îngrijire a copilului cu 10 % — de la 400 pînă la 440 de lei. În linii generale, în acest scop, va fi nevoie de surse suplimentare în mărime de 3,5 milioane de lei.

 

La ziua de astăzi, deficitul bugetului asigurărilor sociale constituie 1 miliard de lei. Iar acesta este rezultatul incompetenței Guvernului, care nici măcar nu este în stare să prezinte, în termen, Parlamentului spre examinare proiectul de lege cu privire la bugetul de stat. Începînd cu anul 2009, bugetul de stat nu a fost executat încă niciodată, deși, aceasta reprezintă obligația directă a Executivului.

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: