Comuniștilor moldoveni li s-a povestit și li s-a arătat cum se luptă împotriva sărăciei în China
Delegația PCRM s-a aflat într-o vizită în Republica Populară Chineză, a participat la un curs de lecții la școala partinică din provincia Yunnan. Yunnan, care mai este numită și «provincia primăverii veșnice» — este un loc pitoresc și unul din centrele turismului intern.
Din nou la școală
Anual, provincia Yunnan este vizitată de 25 de milioane de oameni (pentru comparație — Parisul este vizitat de circa 19 milioane de turiști pe an). Școala partinică se află într-un loc foarte frumos — pe malul unui lac imens, în suburbie. Școala activează din anul 1950. Permanent, aici își fac studiile pînă la 700 de persoane. Activează în cadrul școlii 360 de persoane, inclusiv, 34 de profesori, 54 de docenți, 42 de doctori în științe, 77 de aspiranți. China acordă o atenție colosală învățămîntului și instruirii cadrelor de partid. (Despre aceasta — în următoarea ediție a Ziarului «Comunistul»).
Una dintre lecțiile pe care le-a ascultat delegația PCRM la școala din Yunnan a fost dedicată lichidării sărăciei. Și acelei sarcini grandioase după ambiția sa pe care și-o asumă Partidul comunist chinez.
Sărăcia — viciu
Pentru China, cu o populație de aproape 1,5 miliarde de locuitori, problema sărăciei a fost, întotdeauna extrem de acută. Dacă mai exact, la răsăritul Republicii Populare Chineze, pentru Partidul comunist din China era principial de a soluționa problema existenței fiziologice a națiunii: sute de milioane de oameni din țară îndurau foame.
De la sine înțeles, minimul alimentar pentru populație a fost asigurat foarte repede. Însă, «Revoluția culturală» și «Marele salt» cu toate distorsiunile lor, au debalansat substanțial structura socială a societății chineze. Sărăcia în rîndul populației avea caracter de masă și se părea că nu are soluționare. Politica deschiderii și reformele implementate de ilustrul Deng Xiaoping a dus la o creștere economică bruscă și, respectiv, la creșterea bunăstării chinezilor. Această politică este promovată și astăzi de Partidul comunist din China și Republica Populară Chineză. Cei care vizitează China cu o periodicitate de cinci ani, nu pot să nu remarce felul în care se schimbă țara văzînd cu ochii. Îmi amintesc în anul 2002, Beijingul, prin toată grandoarea sa de metropolă cu 22 de milioane de oameni, lăsa o impresie destul de plictisitoare.
Oamenii se deplasau pe biciclete vechi, erau îmbrăcați foarte sărac și, oarecum la fel, cu toții aveau pe față măști din tifon: orașul se îneca într-un smog dens. Astăzi, pe prospectele grandioase ale Beijingului circulă automobile ultramoderne, iar mulțimea urbană arată la fel ca în Londra, Paris sau New-York. De altfel, bicicletele au rămas la fel de populare, în tot orașul sînt construite piste pentru bicicliști, iar parcări pentru cicliști sînt oriunde: treci cu telefonul mobil peste codul de bare și, poftim, ia bicicleta.
Cu atît mai pronunțate sînt aceste exemple în Shanghai — un adevărat oraș al viitorului. Dacă acum 15 ani ieșeați dintr-un hotel de cinci stele vă puteați pomeni într-o mahala sărăcăcioasă, astăzi, nu a rămas nici urmă din ele, tot spațiu pe care-l ocupau a fost ocupat de zgîrîie-nori — centre comerciale și de business, bănci și hoteluri.
Nu putem să nu atragem atenția la cîți turiști sînt, astăzi, în toată lumea. Practic au înlocuit totalmente pensionarii japonezi și germani, care, cîndva, dominau pe străzile orașelor europene, americane și asiatice. Și asta în condițiile în care China este o țară imensă, suprafața căreia este comparabilă cu cea a întregii Europe pînă la Ural cu o istorie de cinci milenii foarte bogată, iar amploarea turismului intern este exprimată în cifre astronomice.
Călătoriile nu reprezintă cel mai evident articol al cheltuielilor primare. Și dacă oamenii călătoresc mult și cu plăcere, asta vorbește despre faptul că veniturile lor permanente le permit să soluționeze nu doar cele mai stringente probleme. În China, deși este evidentă stratificarea societății în foarte săraci și foarte bogați, în anii de promovare a unei politici deschise și implementare a reformelor, s-a creat o clasă de mijloc stabilă. În acest fel, creșterea economică în China a dus la sporirea nivelului general al bunăstării populației țării. Ceea ce, la drept vorbind, este și scopul principal.
Pe cît de mult nu seamănă acest lucru cu ceea ce se întîmplă în Moldova în ultimii ani. Creșterea economică pe care ne-o desenează Guvernul, parcă ar exista, chiar și pe hîrtie, dar populația sărăcește, iar sfera socială degradează catastrofal.
Pe de altă parte, îmi aduc aminte o strategie care se realiza cu succes în perioada guvernării PCRM. Ea se numea «Strategia creșterii economice și reducerii nivelului sărăciei». Creștere economică reală și reducerea reală a nivelului sărăciei. Înțelegerea raportului motive-consecințe, gîndirea proiectivă strategică, capacitatea de a elabora și realiza strategia, după toate probabilitățile și deosebește partidele comuniste de restul formațiunilor politice. Asta funcționează în China, a funcționat din 2001 pînă în 2009 și în Moldova.
Lichidarea sărăciei în trei ani de zile
Pe lîngă toate succesele evidente ale Chinei pe calea dezvoltării economice, care generează creșterea bunăstării populației țării, ea încă se mai confruntă cu mai multe probleme. Una dintre ele — diferența istorică care s-a format în ritmul de dezvoltare a Sudului și Nordului țării. Tradițional, Sudul Chinei este mult mai dezvoltat.
Nivelarea acestei diferențe, stimularea dezvoltării restului regiunilor — este una dintre problemele soluționate treptat de Partidul Comunist chinez. O altă problemă dureroasă se exprimă într-o cifră exactă — 50 de milioane de oameni. Anume atîțea locuitori din China se consideră a fi bogați. Cifra pare colosală, dar nu trebuie de uitat că în țară locuiesc peste 1,4 miliarde de persoane!
În cadrul celui de-al 18-lea Congres al Partidului Comunist din China, formațiunea și-a trasat o sarcină care ar părea irealizabilă. Și anume, către anul 2020 sărăcia din țară să fie lichidată complet, după care să se purceadă, treptat la edificarea unei societăți prospere. În 2021, se vor împlini exact o sută de ani din ziua formării Partidului Comunist din China. La jubileul secular de guvernare a țării, începînd cu 1949, fiecare chinez trebuie să simtă pe propria-i piele că una dintre etapele edificării socialismului cu specific chinez s-a încheiat cu succes. Au mai rămas trei ani.
Față de soluționarea acestei sarcini Partidul Comunist din China are o atitudine foarte serioasă. După cel de-al 18-lea Congres, secretarul Partidului Comunist din China, Xi Jinping a vizitat personal toate regiunile sărace. Pentru China este ceva normal ca un funcționar partinic, inclusiv, unul de rang înalt, să fie distribuit în raioanele problematice ale țării pentru a le ridica, așa cum se spunea în perioada sovietică. De succesul misiunii depinde viitorul carierei. Departamentele CC al Partidului Comunist din China curează domenii întregi. La vremea sa, la indicația președintelui Vladimir Voronin, conducătorii ministerelor, în același mod curau casele de copii, internatele, școlile și grădinițele.
În China, facem ajustarea după amploare. Lectorul nostru — de altfel, doctor în științe — Khan Bin, a petrecut cîțiva ani într-un sat amplasat în munți și a scos populația de acolo din sărăcie. La noi, ne putem imagina așa ceva?
Nu pește, ci undiță
În Republica Populară Chineză abordarea față de lichidarea sărăciei este foarte creativă și științifică. Principiul de bază — de a nu obișnui oamenii cu ideea că pot fi mult timp la întreținerea financiară a altcuiva. Statul va ajuta, încă o dată, va contribui insistent, dar tendința de a ieși din sărăcie trebuie să aparțină omului.
În China se citează pe larg unul dintre cei mai bogați oameni din țară, fondatorul companiei cu renume mondial «Alibaba», Ma Yun: «Reducerea și combaterea sărăciei și prosperarea populației sînt trei etape diferite. Lupta împotriva sărăciei este peștele; reducerea amplorii sărăciei este undița; dar pentru îmbogățire trebuie de edificat un iaz unde să se crească pește».
O astfel de sociologie cuprinzătoare nu s-a întîlnit încă. La evidență se află fiecare persoană, fiecare familie venitul căreia este mai mic decît minimul stabilit. Într-un sat de munte, unde am fost și noi, chiar în centrul localității este amplasat un panou pe care sînt înscrise numele tuturor persoanelor care se clasifică în categoria «sărac». Cu un grafic ce demonstrează creșterea veniturilor lor.
În ce fel soluționează China aceste probleme? Lucrurile sînt simple — le oferă oamenilor posibilitatea să cîștige mai mult. Spre exemplu, pe calea studierii conjuncturii pieții se stabilește că în această localitate este mai bine de produs porumb în loc de nuci. Familia primește un credit preferențial în mărime de circa 9 mii de dolari cu un procent mic și cu un răgaz de rambursare de un an de zile. Uneori se reprofilează economia unor sate întregi.
Din ceea ce am văzut noi: s-a luat decizia ca în loc de orez să se crească kiwi. A fost invitată o companie privată care se ocupă de creșterea acestui fruct, i s-a oferit teren, a fost scutită de plata impozitului pe pămînt, iar în schimb aceasta a încadrat în cîmpul muncii cîteva zeci de persoane care se confruntă cu sărăcia.
Pentru ca oamenii să poată cîștiga, statul construiește obiecte turistice care deschide noi posibilități pentru localnici. În provincia Yunnan, unde locuiesc peste 26 de naționalități, a fost deschis Parcul etniilor care se bucură de o popularitate colosală în rîndul turiștilor. Numai în provincia Yunnan au fost create peste o mie de obiecte turistice, care beneficiază de ajutor anual în mărime de 30 de miliarde de yuani.
Unii sînt strămutați în orașe unde este mai mare posibilitatea de cîștig. Statul ajută oamenii să-și soluționeze problemele locative. Sate întregi sînt instruite în comerțul electronic și în jurul acestor platforme creează cooperative agricole. În provincia Yunnan sînt, deja, peste 10 mii de asemenea platforme. Mai bine de 10 mii de oameni se ocupă de organizarea turismului în provinciile sărace dar foarte pitorești.
Și, în sfîrșit, cel mai important lucru — pentru lichidarea sărăciei oamenilor li se oferă studii de calitate. Din simplu motiv că un om instruit, un specialist înalt calificat poate obține o slujbă bine plătită. Într-un sat destul de mic, cu doar 2000 de locuitori, unde am fost și noi, școala lucrează. Acolo își fac studiile 68 de elevi. Și ea nu este închisă!
Constantin Starîș,
secretar al CC al PCRMскачать dle 10.6фильмы бесплатно