Planeta China
РУС. MOLD.
» » Planeta China

Planeta China

16-10-2016, 09:03
Viziuni: 1 615
  
Versiunea de tipar   
Planeta ChinaChinezii privesc doar înainte, se dezvoltă, se perfecționează și-și înalță visele mai sus de nori
 
Raiul comunist, minunea asiatică, regatul ceresc — toate acestea sunt despre China, țara pe care dacă o vizitezi, chiar și pentru cîteva zile, e ca și cum ai face o călătorie în cosmos. 

Cunoașterea unei alte civilizații, atît de îndepărtate și, în același timp, atît de rafinate, generează venerație și respect — cu adevărat o mare aventură.

Spiritul măreției 

În afară de întîlnirile la cel mai înalt nivel, vizita oficială a delegației Partidului Comuniștilor din Republica Moldova în Republica Populară Chineză a fost completată de excursii în orașele mari — Beijing, Nanchang și Shanghai, de asemenea, vizite în provinciile țării. Începutul lunii septembrie în China se consideră toamna de aur. Vremea bună și lipsa ploilor a permis să savurăm din peisaje și grandoarea arhitecturală, strălucirea acestora în plină noapte în toată splendoarea lor. Cel mai mult ne-a frapat în arhitectura urbană cantitatea sticlei. Acest detaliu oferă orașelor luminozitate și, în același timp, măreție. 

În inima capitalei Chinei — Beijing, viața este în fierbere zi și noapte. Milioanele de locuitori ai capitalei aleargă în grabă cu treburi, din care cauză, bulevardele destul de largi stau amorțite în ambuteiaje. De asemenea, traficul este îngreunat de multitudinea de scutere, șoferii cărora se joacă cu moartea pe drumuri, încercînd să facă tot felul de scamatorii sau să ajungă sub roțile unei alte mașini. 

Chiar în centrul orașului, ne-am dus pentru a contempla celebrul mausoleu Mao, preventiv, trecînd prin detectorul de metale. Pentru chinezi, securitatea este o prioritate. Ne-am dorit să ajungem neapărat în excursie la acest mormînt celebru. Însă, am constatat că pentru excursie este necesar să faci înscriere prealabilă, măcar cu o lună înainte. 

Am cucerit și Marele Zid Chinezesc. Nici măcar aversele, care ne-au întîmpinat la aterizare în China, nu au fost în măsură să ne împiedice. Dimpotrivă, am perceput acest lucru ca pe un semn bun. Împreună cu noi au împărtășit bucuria ploii și miile de turiști, precum și localnicii, care nu pentru prima dată, au venit să admire peisajul. Micul om de pe monumentul istoriei mărețe — farmecă, cucerește, captivează … 

Leagănul Revoluției 

Din Beijing am mers în orașul Nаnchаng. Aici locuiesc 5 milioane 600 de mii de oameni. Orașul este centrul administrativ al provinciei Jiangxi. Anume la Nаnchаng au fost puse bazele creării Armatei Roșii a Muncitorilor și Țăranilor din China, de aceea, pe 1 august, China sărbătorește Ziua Armatei Eliberatoare a Chinei. De asemenea, delegația PCRM a vizitat Muzeul răscoalei din Nаnchаng din 1 august 1927. 
 
Orașul Nаnchаng are peste 2000 de ani și este bogat în tradiții istorice. Aici este amplasat faimosul pavilion Tekvan. Actuala clădire a fost edificată în 1989 pe locul pavilionului care a fost distrus de incendiu în 1926. Pavilionul are 9 etaje, înălțimea totală — 60 de metri. Am urcat cu ascensorul pînă la etajul superior de unde se deschid priveliști minunate. «Grandios!» — repetam noi întruna admirînd măreția orașului. 

Orașul Nаnchаng este străbătut de rîul Gan — un afluent al Yangtze. Principala arteră de transport al orașului Nanchang. Litoralul, întotdeauna, este aglomerat, în special seara — cineva face o plimbare înainte de culcare, cineva iese pe litoral împreună cu toată familia. 
 
În una din zile am făcut o plimbare cu vaporul. A fost o adevărată surpriză, cu atît mai mult că a coincis cu un eveniment tradițional pentru oraș: în fiecare seară, exact la ora 20.30, în Nanchang este organizat showul luminilor. Pentru 15 minute, zgîrie-norii se transformă într-un ecran unic imens, ce reflectă milioane de lumini. Chiar și locuitorii urbei care urmăresc această minune nu pentru prima dată, nu-și pot reține admirația. 

A fi un membru demn al partidului 

Delegația moldovenească a vizitat comitetul partinic al unui cartier din oraș și a făcut cunoștință cu activitatea interioară a structurii. Participînd la ședință, am aflat că, acum, comuniștii chinezi implementează în viață deviza «A fi un membru demn al partidului». Membrii comitetului partinic spun că munca asiduă a fiecărui comunist din cartier trebuie să fie orientată spre îmbunătățirea vieții locuitorilor.
 
Inovația comuniștilor chinezi constă în faptul că organizațiile primare de partid trebuie să ofere servicii poporului. Membrii formațiunii, care, spre exemplu, sunt specialiști în medicină, oferă servicii gratuite în sectorul lor. Într-un cuvînt, chinezii respectă o deviză foarte simplă — ajutorul, mic sau mare, trebuie oferit neapărat. 

După ședința de partid, tovarășii chinezi au organizat pentru noi o excursie în sectorul lor, ne-au arătat și povestit exemple concrete — cum reușesc ei să soluționeze problemele iscate. Este de remarcat faptul că în pofida faptului că teritoriul este dens populat, spațiile din interiorul curților sunt divizate inteligent în zone de agrement. Curțile sunt salubrizate cu grijă, iar gazonul tuns. Încă un moment asupra căruia au atras atenția tovarășii noștri din China: localnicilor nu le este frică să-și lase la ușa blocului unitatea de transport — scuterul, motocicleta — pentru că nivelul de securitate în oraș este destul de înalt. 

«Deservirea oamenilor este baza bazelor» — repetau tovarășii chinezi. Totul pentru popor — în asta și constă ideea comunistă. Iar oamenii conștientizează acest lucru în deplină măsură. Localnicii, cu care am reușit să comunicăm, nici nu au încercat să-și ascundă mîndria pentru cît de grandios s-a dezvoltat China în doar cîteva decenii. Pentru că toată puterea Chinei a fost edificată anume de comuniști. În legătură cu acest fapt, a fost ușor de a face o paralelă cu Moldova, unde, anume comuniștii, la începutul anilor 2000, construiau și dezvoltau statul — perspectiv și de succes în toate dimensiunile. Din asta reiese că comuniștii sunt ghidați de principii corecte, își trasează scopuri corecte, știu să se țină de cuvînt și să obțină rezultate. 

Provincia modernă 

Cel mai mult, însă, ne-a mirat și ne-a lăsat impresii de neuitat, deplasarea în provincie. În percepția noastră tradițională, provincia este amplasată departe de orașele mari — un sat cu bordeie, or, în cel mai bun caz, un orășel îndepărtat cu arhitectură și infrastructură seacă. Dar am fost stupefiați de peizajul pe care am avut să-l găsim în China. 

Am văzut că «satele» chineze sunt chiar foarte moderne și găzduiesc milioane de localnici. Evident, nu există, acolo, nici un fel de bordeie. În jur se înalță blocuri cu multe etaje, drumurile — drepte ca sticla. În fiecare asemenea «sat», concomitent cu construcția unui nou cartier, se edifică o școală, grădiniță, spital. Toate rețelele sunt conectate cu inteligență. 

Secretarul organizației de partid dintr-un sat din suburbia orajului Nanchang, este și președinte al consiliului de directori ai companiei de producere a strugurilor. El ne-a organizat o excursie la plantația de 15 ha și ne-a povestit cum se dezvoltă turismul rural. Am fost uluiți cu cît de multă dragoste se prelucrează vița-de-vie, întrucît, pe tărîmul nostru moldovenesc, oamenii fac acest lucru de secole. Astăzi, însă, plantațiile noastre de viță-de-vie trăiesc nu cele mai bune vremuri, statul nu face absolut nimic pentru extinderea plantațiilor acestei culturi tradiționale pentru Moldova. 

Dar China produce și încă cu foarte mare succes! Î-mi aduc aminte, atuncî cînd comuniștii erau la guvernare, vizitînd țara noastră, chinezii admirau plantațiile de viță-de-vie și au împrumutat activ experiența moldovenească. Acum, acest lucru le aduce lor, inclusiv, succese financiare. Gestionarii gospodăriilor ne-au comunicat că foarte recent, ei creșteau bumbac și orez, însă, este mai puțin profitor pentru bugetul local. Avînd în vedere condițiile climaterice favorabile, dezvoltării viticulturii i se acordă, acum, o atenție sporită. De asemenea, administrația locală a organizat și o campanie publicitară de calitate pentru atragerea turiștilor, care personal culeg strugurii pe care-i procură ulterior. 

Potrivit secretarului organizației partinice, în ultimii cîțiva ani, satul s-a schimbat radical. Lupta împotriva sărăciei se numără printre priorități și în acest sens au fost înregistrate succese. A fost construită sau reînnoită infrastructura rurală, inclusiv centrele medicale și școlile. Concomitent, a crescut autoritatea organizațiilor de partid. Iată și tot secretul, cum se spune. 

Ne-am gîndit: ce succese am fi putut obține și noi, moldovenii. Ce ne încurcă nouă să dezvoltăm la fel de activ și cu succes provincia? Avem toate posibilitățile în acest sens, avem și dorință, doar că trebuie să combatem corupția instalate în fotoliile și birourile de la cel mai înalt nivel. 

În ritmul marelui oraș 

La sfârșitul călătoriei noastre, am vizitat orașul Shanghai. Am ajuns pînă acolo nu cu avionul, ci cu trenul de mare viteză. Rapid, confortabil, sigur. Important — călătoria este ieftină. Evident, calea ferată traversează provincia. De jur împrejur — șantiere de construcție: se edifică case de locuit, căi de cale ferată pentru trenurile de mare viteză, se aștern noi trasee. 

La Shanghai am ajuns seara. Odată cu coborîrea nopții, orașul se schimbă la față, își pune straiele luminoase de seară. În jur e foarte multă lumină — de parcă ar fi ziua. Aici viața clocotește mult mai intens decît în capitală. În timp ce am ieșit din ambuteiaj în drum spre hotel, admirînd peisajul ce ne înconjura, ni s-a creat impresia că nu ne aflăm în China, ci într-o rețea europeană de lux. 

Astăzi, Shanghai este o metropolă modernă, unde se construiesc zgîrie-nori, se inaugurează hoteluri de lux și o mulțime de centre comerciale. În timpul plimbărilor serale prin oraș, am auzit, inclusiv, și limba rusă. Milioane de turiști din întreaga lume vin să viziteze această metropolă ultra modernă. Aici, în Shanghai, se înalță cel de-al treilea zgîrie-nori, după înălțime, din lume — Turnul Shanghai. 130 de etaje! Înălțimea — 632 de metri! O creație grandioasă a minților arhitecturale și inginerești! 

Încă o perlă a orașului Shanghai — turnul de televiziune, care are o înălțime de circa 470 de metri. Am reușit să urcăm cu ascensorul la viteza de șapte metri pe secundă pe una dintre terasele de vizionare și am admirat orașul de la înălțimea de 270 de metri. Sub picioare — podea de sticlă, ceea ce conferă fiori și mai mari la această înălțime! Peisajele ce se întind — uluiesc. Din păcate, din cauza prafului în orele zilei, orașul se vedea doar parțial. Pe timp de noapte, însă, metropola este și mai frumoasă, și mai impunătoare! 

Printre edificiile moderne sunt și cartiere vechi. Aici, viața decurge un pic altfel, mult mai echilibrată, un pic mai lentă. Spre deosebire de ritmul din afara acestei lumi, locatarii apartamentelor vechi dispun de timp să nu se grăbească, să se plimbe în liniște pe străzi, să împărtășească ultimele noutăți, să stea în bar la un pahar de vorbă. Da, toate acestea există și în lumea cea modernă, dar, anume aici, simți că te poți opri pentru a te odihni de acel ritm nebun pe care-l dictează marele oraș. Aici s-au păstrat căsuțele caracteristice, decorate cu acoperișuri crestate și dragoni. 

* * *
Tot ce este bine se termină, inevitabil, cîndva. Și iată-ne reveniți în patrie — în Moldova însoritoare, dar deja, răcoroasă tomnatic. Am adus cu noi un milion de impresii și sute de fotografii. Și nu vom uita China, nu vom uita cu cîtă credință, dragoste și mîndrie își construiesc chinezii lumea lor. Ei, așa cum ne-am convins în repetate rînduri, nu sunt nostalgici după trecut. Iată că deja decenii la rînd, chinezii privesc doar înainte, se dezvoltă, se perfecționează și-și înalță visele mai sus de nori.
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: