Zigzagul oligarhului
РУС. MOLD.
» » Zigzagul oligarhului

Zigzagul oligarhului

6-12-2017, 11:40
Viziuni: 905
  
Versiunea de tipar   
Zigzagul oligarhuluiPresa despre Plahotniuc: Comitetul de Anchetă al Federației Ruse îl acuză de omoruri pe liderul Partidului Democrat de la guvernare în Moldova
 
Din documentele Tribunalului regiunii Basmani din Moscova reiese că numele lui Vladimir Plahotniuc este legat de cîteva omucideri, comunică corespondentul agenției de presă din Rusia «Rosbalt», Iuri Verșov.
 
Comitetul de Anchetă al Federației Ruse a înaintat învinuiri de omor liderului Partidului Democrat, aflat la guvernare în Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, în lipsa acestuia. De asemenea, instanța a dispus arestarea învinuitului. Pentru figuranții dosarelor, în care se menționează numele lui Plahotniuc, această turnură de situație a fost total neașteptată.

O sursă din cadrul organelor de drept a comunicat agenției «Rosbalt» că în materialele dosarului se menționează că Plahotniuc a ucis mai mult de două persoane cu o deosebită cruzime, prin metode de pericol public, în componența unui grup organizat, pe motive de ură politică, ideologică, rasială, națională. Tribunalul regiunii Basmani a formulat o cerere de arestare a lui Plahotniuc, în absența acestuia. Sursa agenției a refuzat să descrie și fabula anchetei, menționînd doar că crimele nu au fost comise în Rusia.

O crimă de rezonanță, în care se amintește numele lui Plahotniuc și care a vizat Rusia, s-a produs în martie 2012 la Londra. Atunci, un killer atrass în bancherul rus Gherman Gorbunțov. Executorul, Vitalie Proca, a fost reținut la Moscova, după care a fost extrădat în România. Recent, el a depus mărturii precum că, chipurile, Gorbunțov a fost «comandat» de Vladimir Plahotniuc.

«Noi, am încercat într-o vreme inițierea unei anchete de către CA a FR pe marginea atentatului asupra lui Gorbunțov la Londra, dar am fost refuzați. Nu am fost informați în niciun fel că un atare dosar a apărut. Însuși Gorbunțov nu consideră că Plahotniuc putea să aibă atribuție la acel atentat împotriva sa, între ei nu au existat situații de conflict», a comunicat pentru «Rosbalt» o sursă apropiată din mediul lui Gorbunțov.

Reamintim că Proca a oferit mărturii video detaliate despre faptul că Plahotniuc ar fi implicat nu doar în atacul asupra lui Gorbunțov, dar și într-un șir de alte atentate și omoruri.

Vitalie Proca s-a născut în 1979 în Moldova, la 16 ani a fost condamnat pentru prima dată pentru furt. În 1997, tînărul a fost arestat pentru omor. Potrivit versiunii anchetei, în timpul unui atac, Proca a bătut pînă la moarte două femei. 

Instanța l-a condamnat la detenție pe viață. Însă, avocații influenți, angajați de rudele lui Proca, au obținut reducerea pedepsei pînă la 25 de ani. Ulterior, el a fost amnistiat, iar termenul de detenție a fost redus pînă la 17 ani. Însă, el nu a stat atît timp după gratii. În 2010, el a fost eliberat condiționat.

Organele de drept din Moldova presupun că imediat ce a ieșit din pușcărie, Proca a aderat la una dintre grupările criminale influente pentru care a început să îndeplinească rolul de killer. Autoritățile de la Londra consideră că, în primăvara lui 2012, anume Proca l-a atacat, la Londra, pe bancherul Gherman Gorbunțov. Iar în noiembrie 2012, el apăruse deja în România.
 
Potrivit versiunii poliției locale, Proca a primit «comanda» de a-l lichida pe «autoritatea» criminală Ioan Dumitru Mironescu, dar l-a confundat pe acesta cu o altă persoană care semăna la exterior cu «ținta» și avea în posesie un automobil similar. Killer-ul a tras într-un bucureștean de 26 de ani, dintr-un pistol și un automat. Victima a fost grav rănită, dar a supraviețuit.

Reamintim că în primăvara anului 2012, bancherul rus Gherman Gorbunțov a scris CA al FR un autodenunț. El comunica că ar fi fost martor cum cîțiva parteneri de afaceri de-ai săi duceau tratative despre organizarea unui atac asupra coproprietarului Convers Group, Alexandr Antonov. Acest fapt a fost precedat de un conflict-business cu Antonov din cauza unei sume de 106 milioane de dolari SUA. Atunci cînd părțile nu au mai reușit să ajungă la un numitor comun, Antonov a fost atacat. Potrivit versiunii anchetei, atacul a fost executat de trei locuitori ai Ceceniei, care, l-au împușcat și pe Eroul Rusiei, Ruslan Iamadaev. La scurt timp după acest autodenunț, Gorbunțov a devenit el însuși victima killer-ului — pe 20 martie 2012, la Londra, un necunoscut a tras în el 8 gloanțe. Bancherul a supraviețuit, însă, pînă și astăzi, continuă tratamentele.

Potrivit sursei «Rosbalt» din cadrul organelor de drept ale Rusiei, cel mai probabil, atentatul asupra lui Gorbunțov nu este legat de această istorie, ci de alta. Înainte de a se stabili la Londra, bancherul a cumpărat în Moldova un pachet de acțiuni Universalbank și a intrat în conflict cu alți acționari.

Încercînd să se justifice, Partidul Democrat s-a înălțat la nivel geopolitic

În comentariul oficial al PDM pe marginea informației cu privire la faptul că Comitetul de Anchetă al Rusiei a înaintat învinuiri de omor pe numele președintelui PDM, Vladimir Plahotniuc, în lipsa acestuia, se spune că în spatele acestor acțiuni se ascund «motive geopolitice» pentru « a intimida, şantaja şi hărţui oficialii moldoveni». În același comentariu, PDM informează că «în ultimul an au fost intentate zeci de dosare de urmărire sau penale împotriva unor oficiali politici şi guvernamentali din Republica Moldova». Acestea, însă, au fost, chipurile, respinse de către Interpol şi alte instituţii internaţionale.

În legătură cu acest fapt, Partidul Democrat a «cerut (!) Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acţiuni de hărţuire politică».

Și din nou Interpol

În aceeași zi, pe 6 decembrie, s-a aflat că președintele PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc este anunțat în căutare internațională. Totodată, căutat și de Comitetul de Anchetă al Federației Ruse, începînd cu data de 5 decembrie, Vladimir Plahotniuc se află într-o vizită în SUA. Așa cum se comunică pe site-ul PDM, acesta intenționa să se întîlnească «cu reprezentanții instituțiilor de stat americane și societății civile», dar nu se specifică cu cine anume.

În ajun, pe 4 decembrie, Plahotniuc a fost la Strasbourg. În comunicatul oficial, publicat pe site-ul PDM se menționează că, la Strasbourg, el s-ar fi întîlnit cu Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei și cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

Anterior, se comunica că Vladimir Plahotniuc a fost de două ori sub monitorizarea Interpolului fiind bănuit că ar avea legături cu grupările criminale internaționale.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: