Partidul lui Plahotniuc a organizat un miting în susținerea lui Dodon
РУС. MOLD.
» » Partidul lui Plahotniuc a organizat un miting în susținerea lui Dodon

Partidul lui Plahotniuc a organizat un miting în susținerea lui Dodon

12-06-2017, 11:22
Viziuni: 1 011
  
Versiunea de tipar   
Partidul lui Plahotniuc a organizat un miting în susținerea lui Dodon Duminică, 11 mai, în Moldova au fost desfășurate mitinguri contradictorii – împotriva modificării actualului sistem electoral proporțional, precum și în susținerea trecerii la sistemul electoral mixt.

Mitingul de protest, care a întrunit persoanele ce se opun  modificării sistemului electoral, a avut loc la Chișinău. Potrivit organizatorilor, numărul participanților a fost de circa cinci mii de persoane.  Inițiatorii acestei acțiuni au fost formațiunile politice ale Maiei Sandu, Andrei Năstase și Renato Usatîi.

Manifestanții acțiunii contrare – în susținerea sistemului electoral mixt, s-au desfășurat, potrivit unor surse media, la Edineți, Ialoveni și Cahul.  Potrivit informațiilor furnizate de unele surse media, la manifestații au participat ”peste 30 de mii de persoane”. Nu s-a anunțat cine a organizat acțiunile respective de protest.  Însă, atrage atenția faptul că manifestațiile respective au fost relatate  cel mai activ și în context pozitiv  sursele media controlate de Partidul Democrat  și, în special, de liderul formațiunii – Vladimir Plahotniuc.  

De asemenea, s-a mai comunicat că cetățenii erau aduși cu forța pentru a participa la mitingurile ”pro-Dodon”. Respectiv, conform informațiilor publicate de agenția OMEGA, ”funcționarii de stat din cadrul întreprinderilor controlate de Partidul Democrat au fost duși, duminică, la Ialoveni, Cahul și Edineți pentru a participa la mitingurile de susținere a sistemului electoral mixt inițiat de Igor Dodon”. Agenția menționează că ”zeci de autobuze din toată țara, în mod organizat, sub escorta poliției, transportau angajații ”Moldovagaz”, ”Moldtelecom”, ”Calea Ferată a Moldovei”, Rețele de distribuție, întreprinderilor de transport, profesori și educatori de grădinițe la așa numitele mitinguri în susținerea sistemului electoral mixt”.

La transportare au fost implicate și autobuzele partinice ale Partidului Democrat. De asemenea, se mai comunică că transportarea organizată și fără precedent a funcționarilor de stat a avut loc pe fundalul amenințărilor din partea poliției și Agenției Naționale Transport Auto pentru șoferii de autobuze și directorii întreprinderilor auto  care intenționau să vină spre Chișinău cu participanții la protestul civic împotriva modificării sistemului electoral.  

Între timp, personal Vladimir Plahotniuc cît și Partidul Democrat au lansat o inițiativă legislativă care prevede trecerea la sistemul electoral uninominal.   În timp ce ideea cu privire la sistemul electoral mixt a fost înaintată de președintele neconstituțional Igor Dodon și partidul Socialiștilor care-i aparține.  Așa cum a declarat Dodon n primăvara acestui an, inițiativa legată de sistemul electoral mixt a fost înaintată de socialiști exclusiv pentru a nu permite democraților să-și realizeze planurile de a trece la sistemul electoral uninominal. Democrații, la rîndul lor, insistă ferm pe poziția lor și l-au amenințat pe Dodon cu impeachment în cazul în care acesta nu va susține modificările legislative necesare lor.

Pentru mulți a fost total neașteptat votul din 5 mai în Parlament, atunci cînd deputații fracțiunii Partidului Socialiștilor împreună cu parlamentarii controlați de Partidul Democrat au votat pentru aprobarea proiectului de lege cu privire la implementarea  sistemului electoral mixt.  În opinia majorității analiștilor, acest lucru  a constituit confirmarea faptului că disensiunile dintre PSRM și PDM nu sînt decît un paravan în spatele căruia se ascunde scopul comun al celor două formațiuni: divizarea societății moldovenești în două tabere – ”pro-occidental” și ”pro-estic”  precum și   menținerea stării antagoniste.

Este de remarcat faptul că, pînă la ora actuală,  Partidul Socialiștilor și Igor Dodon nu au comentat nici acțiunile de protest împotriva modificării sistemului electoral, nici manifestațiile organizate în susținerea  sistemului electoral mixt, care s-au desfășurat pe 11 iunie.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: