Uzurpatorii eterului
РУС. MOLD.
» » Uzurpatorii eterului

Uzurpatorii eterului

23-06-2017, 15:45
Viziuni: 337
  
Versiunea de tipar   
Uzurpatorii eterului«Grație» democraților, Moldova este în pragul unei blocade informaționale
 
Liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc promovează în Parlament interzicerea «propagandei rusești în presă». Principalul democrat nu pune la îndoială faptul că inițiativa respectivă va fi susținută de aleșii poporului pe care-i ține sub control.

Ideea de a interzice transmiterea posturilor TV rusești de știri planează în mediul politic moldovenesc deja de cîțiva ani. O inițiativă în acest sens a răsunat, acum doi ani, din gura liderului democraților și ei chiar au încercat să o treacă prin Parlament. Atunci, nu le-a reușit nimic. Adoptarea unei asemenea legi ar fi influențat rezultatul alegerilor și nu în favoarea partidelor de dreapta. În afară de aceasta, organizațiile neguvernamentale și sursele media s-au pronunțat pentru apărarea dreptului la informație. A fost mare gălăgie, însă, inițiativa a fost respinsă nu din această cauză. Pur și simplu, atunci, Partidul Democrat avea mai puține posibilități în vederea deputaților de buzunar.

Acum o săptămînă, Plahotniuc a revenit la subiectul interzicerii surselor media din Rusia. Promovînd acest proiect de lege, el încearcă să demonstreze că propaganda rusă strică imaginea țării noastre și partenerilor noștri din UE și SUA, chipurile, de acolo se scurge multă informație falsă.

Deci iată de unde cresc picioarele proiectului de lege. Lui Plahotniuc îi este drept în cot de imaginea Moldovei, în schimb UE și SUA sunt importante. Donatorii financiari au ordonat înseamnă că trebuie de executat. Iar dacă nu au ordonat, cu siguranță, nu strică să obțină merite în fața lor.

În ceea ce privește «infor¬mațiile false», Vladimir Plahotniuc este un mare as. Toate posturile de televiziune care i se subordonează, în fiecare zi și în volum imens, ocupînd o parte considerabilă a eterului, formează, în rîndul populației, acea opinie și poziție pe care o dictează liderul democraților. De aceea, opinia opusă din partea posturilor TV rusești îi este absolut nedorită. La postul de televiziune Prime TV, care-i aparține, în zilele de odihnă — atunci cînd oamenii au mai mult timp să stea în fața televizorului, știrile fie că sunt excluse din program, fie că sînt transferate pentru o oră mai tîrzie. Ce atitudine au față de asta adevărații proprietari ai «Pervîîi canal» — este o enigmă. Pentru că eterul eliberat, deseori, este completat cu propagandă antirusească deschisă.

Încercarea de a voala scopul actualului proiect de lege cu denumirea generală «interzicerea propagandei străine în presă», care presupune că asta se referă la sursele de informare în masă din mai multe țări, evident, nu duce în eroare pe nimeni. Pentru toată lumea este clar că interdicția va viza doar sursele media ruse.

În calitate de argument «forte» în susținerea unei asemenea cenzuri selective, spicherul Andrian Candu a invocat, repetat, că Rusia nu a ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră și din acest motiv, chipurile, distribuitorilor moldoveni li se va permite să transmită programele informațional-analitice, știri și emisiuni militare produse în țările UE, SUA, Canada precum și țările care au ratificat convenția sus menționată.

Candu a explicat că inder¬dicția va viza programele rusești cu «caracter propagandistic» ale cinci posturi TV — Prime TV, RTR- Moldova, NTV-Moldova, REN-Moldova și CTC-Moldova. Potrivit lui, vor fi operate modificări la Codul Audiovizualului în conformitate cu care, pe lîngă toate, încălcarea cu privire la interdicția conținutului informațional de peste hotare se va pedepsi cu amendă de pînă la 100 de mii de lei.

Totodată, Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră este încălcată, permanent, de țările participante, însă, despre asta nu se vorbește. Spre exemplu, în capitolul II al art. 7 se menționează că «programele nu trebuie să fie obscene și, în mod special, să conțină pornografie, violență excesivă și să promoveze ura rasială. Toate programele care pot dăuna dezvoltării fizice, intelectuale și morale a copiilor și adolescenților nu trebuie să fie difuzate în perioada de timp în care pot fi vizionate de minori». Haideți să includem televizorul și să vedem pe cît de bine respectă aceste puncte țările care au ratificat această convenție.

Interesant ar fi să ne uităm și la acea «listă neagră» a emisiunilor elaborată de Plahotniuc. Este clar că ea va include toate posturile ruse de știri. Care, apropo, sînt pur și simplu necesare pentru sute de mii de cetățeni moldoveni ale căror rude muncesc în Rusia. Dar ce se are în vedere prin noțiunea de «emisiuni militare»? Filme documentare despre război sau «Voenaia taina» cu Igor Prokopenko de la REN TV? În acest caz, haideți să interzicem și KVN-ul. Acolo, de asemenea se vorbesc multe lucruri care nu convin democraților moldoveni.

În favoarea Europei și UE, cetățenii Moldovei sînt lipsiți de dreptul la informație, care, apropo, la fel se conține în Convenția menționată și, de asemenea, în art. 34 al Constituției Moldovei «Dreptul la informație», pe care Plahotniuc o calcă atît de grav în picioare.

Ana Vetrovaскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: