Încă o iluzie dodonistă
РУС. MOLD.
» » Încă o iluzie dodonistă

Încă o iluzie dodonistă

16-06-2017, 13:15
Viziuni: 1 341
  
Versiunea de tipar   
Încă o iluzie dodonistăÎn calitatea sa de președinte, Igor Dodon promite să ridice un baraj de blocare în calea inițiativelor lansate de Partidul Democrat. Nu este o noutate, am auzit-o și pînă acum nu o singură dată…

 

Marțea trecută, democrații au înregistrat în Parlament un proiect de lege cu privire la contracararea propagandei străine. În această categorie nimeresc și unele emisiuni de știri și de analiză politică ale posturilor de televiziune din Federația Rusă. Anume ele se planifică să fie excluse din grila de emisie.

 

Inițiativa e pe cît de stupidă, pe atît și de lașă. Stupidă, pentru că pe planeta Pămînt există Internetul și antene prin care emisiunile pot fi recepționate prin satelit; lașă, pentru că… se știe de ce.

 

Ce-i drept, însuși domnul Plahotniuc a declarat că, deși unii vor face diferite speculații pe seama respectivului proiect, în realitate, nimeni nu intenționează să interzică activitatea posturilor de televiziune ce retransmit emisiuni din Rusia.


Potrivit lui, intenția urmărește doar sistarea emisiunilor de propagandă, transmise în Moldova de diferite grupuri din exterior. Moldova este vulnerabilă anume în fața companiilor media din străinătate. Și tot potrivit dumnealui, concomitent, trebuie să fie interzise și emisiunile analogice transmise de TV română, care propagă lichidarea statalității Republicii Moldova — adică, toată această vorbăraie despre «a doua mare unire» și altele de acest gen.


Cuiva îi poate părea un lucru uimitor, însă primul printre acei «unii» care «vor specula» pe seama respectivului proiect de lege s-a dovedit a fi «alesul de către întregul popor», Igor Dodon. Dar, de fapt, în asta nu e nimic de mirare. Este adevărat, în tot ceea ce face, el ține pasul său cu cel al «coordonatorului întregii Moldove», și totuși, nicidecum nu va rata prilejul care-i permite să-și facă sie PR. Cu atît mai mult atunci cînd aceasta i-o permite și «stăpînul».


Iată că și de data asta domnul Igor Dodon a fost lăsat să anunțe că va bloca inițiativa PDM, susținînd că actuala inițiativă legislativă a democraților nu e altceva decît încă o încercare de a-și demonstra retorica proeuropeană și antirusă. Dumnealui a declarat foarte curajos că se pronunță categoric împotriva respectivului proiect de lege. «Pe un dansator nu prea bun știm noi ce-l împiedică să danseze bine», a declarat el. Și noi știm. Îl împiedică nu numai propriile picioare, ci și ale partenerei…


Iar Igor Dodon are anume calitatea de a fi «partenera» lui Vladimir Plahotniuc. Și dacă acela a decis să introducă cenzură asupra posturilor de televiziune ruse, așa și va fi. După care domnul Dodon din nou se va îndreptăți în fața societății cam în felul următor: ați văzut, eu am încercat să fac ceva, dar n-am reușit, pentru că dușmanii perfizi au refuzat să mă ajute. Și prin asta, va mai aduna de la electoratul naiv încă două-trei puncte la ratingul său. De faptul că a promis să blocheze inițiativa legislativă a democraților nici nu-și va aminti. Și asta pentru că și de data asta domnul Dodon ne-a servit încă o porție de vorbe goale.


Pe lîngă toate celelalte, Igor Dodon ne-a mai spus că, pînă acum, democrații au contribuit la dezvoltarea canalului «Prime» rus doar pentru ca să-și întărească propriile poziții. Și va continua să-l dezvolte. Pentru că acest post de televiziune este pentru Vladimir Plahotniuc nu numai armă ideologică, ci și o sursă avantajoasă de venit. Iar el, cunoaștem cu toții acest lucru, știe foarte bine a număra banii. Cererea de amplasare a reclamei la «Prime» se explică nici pe departe prin ratingul emisiunilor moldovenești «Made in «Nobil»», sterile și de calitate inferioară, care fac parte din grila de emisie a acestui post de televiziune, ci, în temei, prin popularitatea emisiunilor ruse, îndeosebi a celor cu caracter distractiv. Și care smintit va tăia găina care-i aduce ouă de aur?!..


Desigur, Igor Dodon își dă seama foarte bine despre toate acestea. Și totuși, continuă să se umfle în pene, declarînd: «Interesant, cum va reacționa la asta Bruxelles-ul?!». Cum va reacționa?! Așa cum a reacționat o vreme în urmă în situația cu postul televizat de opoziție NIT — va lăsa lucrurile în voia lor, fără a se implica și fără a lua vreo atitudine.


Sau dumneavoastră, domnule Dodon, chiar de bună seamă credeți că Bruxeles-ul își va bate capul de așa-numita propagandă moscovită în Moldova? Hai să fim serioși! Doar de acum ați fost la Bruxelles cu «pretențiile proruse» ale dumneavoastră. Ei și ce?! Ați fost întîmpinat cu reverențe? Ați fost ascultat cu cea mai mare atenție? Știți bine că nu! După asta, la ce v-ați mai putea aștepta?!..

 

Dmitri Crîmov

 
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: