Şi nu uitaţi să aruncaţi televizorul …
РУС. MOLD.
» » Şi nu uitaţi să aruncaţi televizorul …

Şi nu uitaţi să aruncaţi televizorul …

15-07-2016, 14:33
Viziuni: 1 474
  
Versiunea de tipar   
Şi nu uitaţi să aruncaţi televizorul … Moldova, tot mai clar, capătă
trăsăturile unui stat poliţienesc, unde, se reglementează pînă şi vizionarea programelor televizate

Acest lucru a fost confirmat de aprobarea, în prima lectură de Parlament, a trei proiecte de lege cu privire la modificarea Codului Audiovizualului, prin care, se impune interdicţia retransmiterii programelor informative şi analitice ruse.

 

Trage şi nu scapă

 

A interzice, a limita, a declara tabu, revoltă — iată care este, în mare parte, esenţa multor legi adoptate de aşa numita «majoritate parlamentară». Însă, de ce parlamentarii (care prin voinţa prostiei istorice de mare amploare au nimerit formal la cîrma ţării) trebuie să decidă ce să vizionăm şi ce nu? În baza la ce încalcă art. 19 a Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului?

 

Autorii proiectului de lege declară că, în acest fel, ei vor să ne ofere nouă, celor neraţionali, siguranţă în faţa a nu ştiu ce pericole. Nu este clar însă, de cine şi de ce ne protejează. Nouă, slava Domnului, deocamdată, nu ni s-au uscat mîinile şi suntem capabili să ne protejăm singuri prin simpla tastare a butoanelor de la telecomandă. De exemplu, putem să ne protejăm de producţia televizată autohtonă, care, din cauza neprofesionalismului angajaţilor TV, incapacităţii şi ne dorinţei lor de a lucra, lipsei de imaginaţie, machetării blocurilor de ştiri după principiul pieţii centrale din capitală (atunci cînd la aceeaşi tarabă cumpărătorului i se propune «chiloţi şi otravă») poate genera idiosincrazie.

 

Cu toate acestea, autorul unui proiect de lege, deputatul din partea Partidului Liberal, Lilian Carp a declarat cu aer deştept: «Posturile de televiziune şi distribuitorii de programe vor fi obligaţi să retransmită în proporţie de 100% emisiuni informativ-analitice autohtone în limba română», motivînd acest lucru prin «calculul reprezentanţilor grupurilor etnice care locuiesc în Republica Moldova, care sunt vorbitori de limbă romвnă». Dumneata, mai întîi, arată-ne rezultatele recensămîntuli populaţiei, iar noi vom decide cîţi «reprezentanţi ai grupurilor etnice» sunt vorbitori de limbă romвnă (şi nu moldovenească).

 

Drenajul cerebral TV

 

De asemenea, odată cu aprobarea amendamentelor respective, în Moldova se va permite «difuzarea programelor informaţionale, emisiunilor politice şi analitice produse în ţările membre ale Uniunii Europene, SUA precum şi statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră».

 

Este absolut clar că modificările care se propun a fi operate la Codul Audiovizualului au scopul de a limita difuzarea programelor ruse în Moldova, în pofida faptului că, în ţara noastră, limba rusă este limbă de comunicare interetnică.

Federaţia Rusă, deşi a semnat Convenţia sus menţionată, dar nu a ratificat-o, fapt din care reiese că emisiunile ruse în Moldova, conform amendamentelor respective, vor fi interzise. Însă, nici SUA nu au ratificat documentul cu pricina. În acest fel, graţie dublelor standarde, noi vom vedea şi asculta un singur punct de vedere, o singură propagandă, iar asta este, deja, din domeniul procesului de zombare. Deşi, oare cui îi este interesantă mizeria posturilor TV, controlate de putere, despre «integrare europeană», despre «istoria de succes», «creştere economică, salarială, a nivelului de viaţă»?..

 

Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră este rezultatul unei bătălii grandioase între diferite grupuri politice şi statele din Europa. Ea a intrat în vigoare la 1 mai 1993 şi, pînă la ora actuală, a fost semnată de circa 40 de state.

 

Atunci cînd se elabora această convenţie şi atunci cînd a fost aprobată, cea mai mare problemă şi concomitent motivul pentru care majoritatea statelor au semnat-o, într-un final, a constat în faptul că televiziunea prin satelit, cablu, şi acum digitală, poate fi transmisă fără limite de frontieră, iar statul nu o poate controla. Iar acest lucru nu este bine. Pentru că statul este obligat să asigure cetăţenilor drenajul cerebral televizat regulat.

 

Prima lectură printre rînduri

 

Dumneavoastră cunoaşteţi postulatele războiului informaţional, nu-i aşa? Important este de a crea efectul necesar, modalitatea de realizare este pe plan secund.

 

Noi înţelegem perfect că această guvernare din Republica Moldova joacă de partea Occidentului împotriva Rusiei. De aceea, adoptarea proiectelor de lege în prima lectură (asta înseamnă că vor fi adoptate şi în a doua lectură — este un semn parlamentar moldovenesc) presupune «curăţarea» eterului televizat pentru a avea posibilitatea de manipulare a opiniei publice pe marginea chestiunilor de politică internă şi externă a ţării. Din barei motiv, grija cronică faţă de minţile cetăţenilor nu se extinde nici asupra producţiei posturilor TV locale, de unde răsună deschis lozinci anti-ruse, nici asupra celor din România, unde în cadrul programelor analitice şi talk-showuri se vorbeşte, deseori, despre posibilităţile de unire a Moldovei cu România, adică, despre negarea statalităţii moldoveneşti, ceea ce reprezintă, de fapt, o crimă penală.

 

Interesant, cum vor percepe noua lege a audiovizualului locuitorii din Găgăuzia, raionul Taraclia, cei din nordul Moldovei? Cu atît mai mult că interdicţia posturilor TV ruseşti nu sporeşte autoritatea Occidentului, care şi aşa este destul de şifonată în Moldova. Prin asemenea metode nu obţii nici un efect.

 

De dragul dreptăţii trebuie să menţionăm faptul că experţii OSCE au avertizat Moldova — şi chiar destul de insistent — cu privire la aprobarea unor asemenea legi. Iar şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova Pirkka Tapiola a recomandat deputaţilor moldoveni să nu se grăbească cu adoptarea acestui proiect de lege. Funcţionarul european consideră că pentru adoptarea unei asemenea decizii, autorităţile trebuie, în primul rînd, să iniţieze un dialog cu societatea civilă din ţară, care trebuie să aibă posibilitatea să studieze amendamentele propuse şi să-şi exprime propriul punct de vedere asupra situaţiei.

 

Însă, în Moldova demult s-a scuipat pe OSCE, iar Pirkka Tapiola este impus cu regularitate să caute «valorile europene» notorii. Sugestia cu privire la proiectele de lege pentru modificarea Codului Audiovizualului a venit de peste oceanul albastru şi nu poate fi suspusă dezbaterilor.

 

Da, cît pe ce să uit. Să se fi dat Vladimir Plahotniuc în sadomasochism? Pentru că anume lui îi aparţine compania Prime, care retransmite cel mai popular post TV din Rusia în Moldova — «Pervîi». Retransmiterea acestui post rusesc de televiziune pe parcursul a aproape zece ani de zile, rămîne principala sursă de întreţinere a holdingului ce cuprinde patru posturi TV, patronat de Plahotniuc.

 

Au votat pentru aprobarea modificărilor cu pricina şi deputaţii transfugi din PCRM. Ce să-i faci, apostatul trebuie să-şi cîştige pîinea. Iată că şi deputatul Corneliu Mihalache, care anterior a făcut parte din componenţa CCA, s-a răsculat vioi în protecţia discriminării. Deşi, îmi aduc aminte că atunci cînd se număra în rîndurile PCRM, la fel de activ şi înflăcărat promova punctul de vedere opus al acestei chestiuni.

 

Deputaţii din partea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova au calificat aceste amendamente drept o încălcare a drepturilor constituţionale ale cetăţenilor. De asemenea, ei au remarcat că operarea modificărilor este orientată împotriva conţinutului televizat rus.


Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin a declarat că «proiectele de lege sunt orientate spre subminarea deplină a libertăţii cuvîntului şi manipularea opiniei publice».

 

Amendamentele urmează să fie aprobate în lectură finală pînă la sfîrşitul lunii iulie. Sper că pînă în acel moment, parlamentarii noştri vasali nu ne vor interzice să rostim, în locurile publice, toponimul «Moscova»…
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: