În pofida opiniei Europei
РУС. MOLD.
» » În pofida opiniei Europei

În pofida opiniei Europei

7-07-2016, 16:11
Viziuni: 1 378
  
Versiunea de tipar   
În pofida opiniei EuropeiFracțiunea PCRM: Majoritatea parlamentară îngrădește accesul cetățenilor la informație, neglijînd faimoasele «valori europene»

În ziua de joi, pe 7 iulie, discuțiile fierbinți în Parlament au fost suscitate de examinarea a trei proiecte de legi referitoare la introducerea unor completări în Codul Audiovizualului din Republica Moldova.

 

Primul proiect de lege, ai cărui autori sunt deputații liberali, prevede că organizațiile de transmisiune radiofonică și televizată difuzează programe autohtone cu caracter informativ și analitic în volum de 100 de procente, dintre care 80 de procente — în limba română. Se permite difuzarea programelor informative și a emisiunilor politico-analitice produse în țările-membre ale Uniunii Europene, SUA, precum și în țările care au ratificat Convenția cu privire la televiziunea transfrontalieră.


În cazul de încălcare a normelor indicate, liberalii propun să fie aplicate următoarele sancțiuni: amendă de la 30 de mii pînă la 50 de mii de lei; suspendarea licenței de emisie pentru un termen de 30 de zile; revocarea licenței de emisie.


În timpul dezbaterilor, președintele PCRM, Vladimir Voronin, s-a adresat deputatului Lilian Carp, care a prezentat respectivul proiect de lege, întrebîndu-l pe ce se întemeiază condiția ca 80 de procente din transmisiuni să fie în limba română. Deputatul din fracțiunea PL a răspuns că aceste cifre le indică sondajele. După care le-a dat un sfat minorităților naționale: să învețe limba română.


«Dumneavoastră sunteți naționaliști! a constatat în acest context liderul comuniștilor moldoveni. Numai asta și vreți, să distrugeți pînă la temelie statul în primul rînd cu ajutorul mijloacelor de informare în masă. Postul de televiziune «Moldova-1» de acum s-a transformat în televiziune română. Deși acest canal există pe seama buzunarului contribuabililor noștri. Și voi continuați să ruinați Republica Moldova». Vladimir Voronin a mai menționat că autorul acestui proiect de lege este prost pregătit la temă, propunînd ca examinarea proiectului să fie amînată.


Deputatul din partea PCRM, Elena Bodnarenco, adresîndu-se deputatului-liberal, a indicat la rapiditatea cu care se examinează respectivul proiect de lege, în timp ce există un șir de alte proiecte de legi care încă de anul trecut se prăfuiesc pe polițele Parlamentului și nu sunt examinate chiar nici în comisiile de profil.


Elena Bodnarenco s-a mai interesat dacă autorii acestui proiect de lege s-au consultat cu proprietarii canalelor televizate din Moldova, dacă au avut loc audieri publice, dacă s-a luat în considerare ratingul programelor informative în limba de stat și în limba rusă, menționînd că toate acestea sunt importante pentru cei care prestează servicii de informare cetățenilor din Republica Moldova.


Deputatul-liberal a încredințat plenul că audieri pe marginea proiectului de lege au avut loc, dar opiniile privind problema în cauză s-au împărțit. Totodată, liberalul a subliniat că și OSCE a efectuat expertiza corespunzătoare, în care, chipurile, a arătat că «totul e bine».


«Totuși, emisiunile informative și analitice se transmit în Republica Moldova nu pentru OSCE, ci pentru cetățenii țării. Ținînd cont de faptul că Parlamentul n-a susținut propunerea fracțiunii PCRM de a finanța din bugetul de stat studierea limbii moldovenești de către locuitorii Găgăuziei și ai raionului Taraclia, eu nu cred că în timpul apropiat toți vor poseda limba pe care dumneavoastră o numiți română. În majoritatea lor, cetățenii din Republica Moldova se consideră pe sine moldoveni, de aceea și nu vă grăbiți să publicați rezultatele recensămîntului din 2014. Dar dumneavoastră continuați să manipulați opiniile oamenilor. Pe cînd oamenii scriu și pe garduri: «Noi suntem moldoveni, limba noastră este limba moldovenească!», a remarcat în acest context deputatul Elena Bodnarenco.


Conducătorul fracțiunii parlamentare a Partidului Comuniștilor, Ina Șupac, a menționat că, într-adevăr, așa cum a relatat autorul proiectului de lege, există opiniile experților OSCE și ale Consiliului Europei. Ina Șupac a spus că fracțiunea a analizat foarte atent aceste opinii, din care reiese că Consiliul Europei, pornind de la starea de lucruri specifică în Moldova în ceea ce privește limba, nu înțelege sensul proiectului de lege propus de liberali. Deputatul-liberal a ignorat însă această remarcă.


O altă întrebare a conducătorului fracțiunii parlamentare a PCRM s-a referit la analiza oficială a OSCE, prezentată de reprezentantul OSCE pentru probleme de libertate a mass-media, Dunia Miatovici. Experții consideră, după cum a citat Ina Șupac, că «inițiativa propusă de liberali este o îngrădire directă, care se va reflecta negativ asupra pluralismului de opinii în știri». «Respectivul fapt, după cum afirmă experții, «va influența considerabil spectrul de noutăți din Rusia, care prezintă interes pentru minoritatea rusă și pentru cei din Republica Moldova care vorbesc în limba rusă». Sfîrșitul citatei. Nu doriți să luați în considerare opinia OSCE și a doamnei Miatovici?», l-a întrebat Ina Șupac pe deputatul-liberal.


Ca răspuns, Lilian Carp a declarat că asta e doar opinia doamnei Miatovici, trezindu-le parlamentarilor nedumerire și rîsete. În încheiere, Ina Șupac a remarcat că, din cauza unor asemenea acțiuni ale așa-numiților politicieni proeuropeni, ratingul integrării și modernizării europene a scăzut pînă la 35 de procente. «Dumneavoastră promovați legi în pofida opiniei experților europeni», a declarat Ina Șupac, conducător al fracțiunii parlamentare a PCRM.

 

În final, majoritatea parlamentară a adoptat respectivul proiect de lege în prima lectură.
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: