TV melpomeniană
РУС. MOLD.
» » TV melpomeniană

TV melpomeniană

25-11-2016, 14:04
Viziuni: 1 255
  
Versiunea de tipar   
TV melpomenianăZiua Mondială a Televiziunii, sărbătorită săptămîna aceasta, a generat dorința firească de a arunca o privire în bucătăria noastră televizată moldovenească

Și, într-adevăr, ce mai bucătari și ce mai bucate se pun acolo la cale? Or, promisiunea cu privire la cea mai importantă artă în ultimii aproape o sută de ani s-a schimbat, și la ora actuală, televiziunea a ocupat rolul dominant în societate.

 

Pentru asta există un șir de motive. Din perspectiva psihologiei, omul percepe informațiile cu ajutorul organelor de simț: văz, auz, pipăit, miros și gust. Volumul informațiilor parvenit de la organele de văz și auz este predominant. Presa de tipar, de asemenea, exercită influență asupra organelor simțurilor vizuale, însă, rata de vizualizare a televizorului este mult mai mare.

 

Teledrenaj cerebral

 

Nu mai este secret pentru nimeni că diverse posturi TV naționale (inclusiv moldovenești) folosesc activ metodele de propagandă și creează știri false pe care, ulterior, le difuzează activ în conștiința auditoriului lor. După care, oamenii tirajează activ, pe blogurile lor, rețelele de socializare și site-urle personale această informație de la TV. Și fac acest lucru dezinteresat dar și contra bani.

 

Noi cu toții suntem supuși, într-o măsură sau alta, influenței străine. Poate fi opinia părinților, știrile vizionate de noi sau propriile meditații atunci cînd nici nu bănuim acest fapt, ajungem la concluzii la care ne împing sîrguincios binefăcătorii incognito. Zilnic, mii de oameni deloc proști lucrează în vederea modalităților de influențare a opiniei noastre — specialiști PR, politologi, sociologi… Însă, întotdeauna, scopul este concret — de a ne convinge să cumpărăm o marfă sau alta, să alegem un candidat anume, de a ne determina să credem că acea cale pe care se mișcă statul este corectă iar guvernatorii noștri sunt înțelepți.

 

A trage și a nu lăsa

 

Țara noastră capătă contur tot mai accentuat a unui stat polițienesc, unde, pe lîngă toate, se mai reglementează și vizionarea programelor TV.

 

Pe 2 mai 2013, autoritățile au închis definitiv gura postului de televiziune NIT. Din acest moment au devenit absurde toate declarațiile cu privire la libertatea presei în Moldova. În acest fel, autoritățile au privat opoziția de sursa sa de informare în masă cu auditoriu de milioane, iar telespectatorii au fost privați de dreptul de a beneficia de informații alternative. A interzice, a limita, a impune tabu, a declara nepermis — iată în mare parte esența multor legi adoptate de așa numita majoritate parlamentară. Iată că și în luna iulie curent, Parlamentul a aprobat trei proiecte de lege cu privire la modificările în Codul audiovizualului, care, în final, a fost impusă interdicția pentru translarea programelor informaționale și analitice rusești.

 

Este absolut clar că amendamentele propuse la Codul audiovizualului au scopul de a restrînge difuziunea de limbă rusă în Moldova, în pofida faptului că limba rusă în statul nostru este limbă de comunicare interetnică.

 

Apropo, au votat cu ardoare «pro» și deputații transfugi. Ce să-i faci, și pinea păcătosului trebuie răscumpărată. Iată că și deputatul Corneliu Mihălache, care, anterior, a făcut parte din componența Consiliului Coordonator al Audiovizualului, s-a pronunțat activ în favoarea discriminării. Deși, îmi aduc aminte că atunci cînd se număra în rîndurile PCRM, el, la fel de activ și înflăcărat promova un punct de vedere total opus. Ei, dar dacă însuși Vladimir Plahotniuc nu va dosi să se murdărească, pentru asta există o trîmbiță cu porecla Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA).

 

Bull Terrier


CCA — sunt gardienii regimului, de fapt, gardienii lui Vladimir Plahotniuc. Acest consiliu, responsabil pentru funcționarea presei audiovizuale din Republica Moldova, s-a transformat într-o organizație unde corupția se simte la ea acasă. Dacă și cineva suspectează autorul în concluzii pripite poate căuta de sine stătător în oricare sistem de căutare din Internet cuvîntul «CCA» și «corupție». Rezultatul căutărilor și titlurile propuse la subiect destramă ultimele dubii referitoare la «onestitatea» denumirii acestei organizații: «CCA este învinuit de acoperirea corupției în sfera mass-media», «Centrul pentru combaterea crimelor economice dezvăluie detalii despre arestul unui membru al CCA», «CCA este acuzat de incompetență și corupție», «Reprezentanții CCA sunt bănuiți de estorcare de mită»…

 

Șapte dintr-o lovitură

 

«Coordonatorul întregii Moldove», Vladimir Plahotniuc controlează, oficial, șapte posturi de televiziune și posturi de radio: posturile TV Prime, 2 Plus, Canal 3 și Publika TV și radio Publica FM, maestro FM și Muz FM.

 

Cum foarte ușor putem să ne convingem, toate aceste surse media denigrează pe cei incomozi și urcă în slăvi înțelepciunea și succesele actualei guvernări. Clar lucru: cine plătește acela și muzica o comandă. Inclusiv cea funerară.

 

Da, în articolul 66 (punctul 3) al Codului audiovizualului se menționează că o persoană fizică sau juridică nu poate deține mai mult de cinci licențe de emisie într-o unitate administrativ-teritorială. Însă, legile moldovenești, evident, nu sunt scrise pentru Plahotniuc. Așa deci, conform unor zvonuri, recent, acesta a mai cumpărat două posturi TV: CTC Moldova și Super TV.

 

Un veac trăiești — un veac înveți

 

Cei de la guvernare așa și tind să ne protejeze de ceva pe noi, netoții. Doar că nu este clar de ce și de cine să ne protejeze. Slava Domnului, nouă deocamdată nu ni s-au uscat mîinile și noi suntem capabili să ne protejăm singuri printr-o simplă butonare a telecomenzii. De exemplu, să ne protejăm de producția autohtonă, care, din cauza neprofesionalismului colaboratorilor TV, incapacitatea și ne dorința lor de a lucra, din cauza fanteziei lor sărăcăcioase, machetarea blocurilor de știri provoacă idiosincrazie. Ei spuneți-mi vă rog, pentru cine este prostia posturilor TV proguvernamentale despre «integrarea europeană», «istoria de succes», «creștere economică, salariilor și nivelului de viață»?..

 

Dar ei luptă. Pentru «libertate și democrație» la TV, pentru închiderea posturilor de televiziune incomode, pentru românizarea spațiului mediatic și constrîngerea a tot ce este de origine rusă. Aici totul este clar: orice bătaie de joc se poate numi lejer luptă. Pentru dreptate. Și mai bine — în numele.
 
Eugen Tamanțev
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: