Rezistăm loviturilor împreună
РУС. MOLD.
» » Rezistăm loviturilor împreună

Rezistăm loviturilor împreună

27-11-2015, 14:02
Viziuni: 1 549
  
Versiunea de tipar   
Rezistăm  loviturilor împreunăKazbek Taisaev: «În cazul unor eventuale alegeri anticipate în Moldova, partidul lui Dodon nu are șanse să-și îmbunătățească rezultatele actuale». 

Astăzi, în toată lumea se duce o adevărată luptă a forțelor de dreapta împotriva ideologiei de stînga. Nu întîmplător, chiar în aceeași Europă, partidele de orientare comunistă cîștigă tot mai multă popularitate în rîndul populației.

 

Capitalismul construit în Europa după modelul din Occident, nu a corespuns așteptărilor, mai mult decît atît — a dus la prăbușirea unor state întregi. Acum, Europa — în numele cetățenilor săi obișnuiți, declară deschis că nu-și mai dorește să trăiască așa. În parte, criza din Moldova a fost provocată de aceleași tendințe, însă, această criză are specificul său. 

 

Despre raportul forțelor politice, susținerea din exterior cît și despre riscul alegerilor anticipate în Moldova, vorbește, într-un interviu realizat de ziarul «Comunistul»,  Kazbek Taisaev — secretarul Comitetului Central al partidului Comunist din Federația Rusă, prim-vicepreședintele Consiliului Central al Uniunii Partidelor Comuniste din cadrul partidului Comunist al Uniunii Sovietice, deputat în Duma de Stat a Federației Ruse,  prim-vicepreședinte al Comitetului Dumei de Stat pentru CSI, integrare euroasiatică și relații cu compatrioții.

 

— În Moldova există o formațiune politică care se definește de stînga și care își organizează activitatea, în special, pe defăimarea PCRM dar și ademenirea electoratului Partidului Comuniștilor. Totodată, declară că s-ar bucura de un oarecare sprijin din partea conducerii Federației Ruse. În opinia dumneavoastră, cu adevărat conducerea Rusiei este interesată să promoveze Partidul Socialiștilor în Moldova?

 

— Atunci cînd în Moldova lupta se dă împotriva PCRM, aceasta este și o luptă împotriva noastră — Partidul Comunist din Federația Rusă. În general, această luptă este împotriva ideilor de stînga, împotriva partidelor care  apără și implementează în viață ideologia bazată pe egalitate, solidaritate, construirea unui stat de orientare socialistă. Vom putea rezista împotriva acestei lupte doar împreună și prin colaborare. Însă, doar declararea ideilor de stînga deloc nu înseamnă că le urmezi și le implementezi. Din păcate, în condiții de criză, de orice natură — politică, economică și, respectiv, socială — întotdeauna se găsesc anumite forțe politice, care vor încerca să folosească această criză în satisfacerea intereselor înguste de partid sau personale.

 

Nu știu despre ce susținere, mai ales din partea conducerii Federației Ruse, vorbesc aici, în Moldova, socialiștii. Pentru că nu am văzut nici într-o sursă de informare în masă din Rusia vreo știre despre faptul că Putin s-a întîlnit cu ei. Am văzut la Chișinău, în timpul campaniei electorale, panouri cu fotografia lui Dodon și Greceanăi care stau la aceeași masă cu Putin. Însă, eu cred că Putin s-a întîlnit, mai degrabă, cu Greceanîi pe care o mai ține minte în calitate de premier în Moldova. Eu nu afirm, dar pot să presupun că partidul lui Serghei Mironov — «Spavedlivaia Rosia» — ar avea o anumită înțelegere cu partidul lui Dodon și Mironov poate că și îl susține pe Dodon. Serghei Mironov este un politician destul de influent, el a ocupat funcția de președinte al Consiliului Federației și, desigur, este în măsură să organizeze o întrevedere la un anumit nivel pentru partenerii săi. Însă, eu declar univoc că partenerul nostru strategic — partenerul Partidului Comunist al Federației Ruse — este Partidul Comuniștilor din Republica Moldova în frunte cu Vladimir Voronin.

 

— Au fost tentative din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova de a solicita întrevederi cu conducerea PCFR?

 

— Cred că socialiștii lui Dodon au solicitat întrevederi și nu doar o singură dată. Eu personal nu am avut nici un contact cu Dodon, însă, știu că asemenea cereri au fost adresate conducerii partidului nostru. Niciodată nu am primit indicații din partea lui Ghenadii Andreevici Ziuganov de a organiza asemenea întrevederi. Reieșind din faptul că anume eu mă ocup de toate chestiunile legate de CSI, sunt convins că reprezentanții conducerii Partidului Comunist al Federației Ruse nu s-au întîlnit cu Dodon.

 

— Ar putea fi așa că pentru Serghei Mironov și jocurile partidului «Spravedlivaia Rosia», «proiectul Dodon» să fie o momeală pentru electoratul rus atît din Moldova cît și din alte țări?

 

— Foarte mulți conaționali de-ai dumneavoastră au primit cetățenia Federației Ruse. Acest moment este serios abordat, la moment, și de presa din Rusia. Din păcate, nu doar în Moldova, dar în primul rînd în Rusia, unele partide politice folosesc activ interesele cetățenilor ruși de rînd pentru ceea ce se întîmplă în Moldova. Folosesc atitudinea oamenilor din Moldova. Pentru că atît în Rusia cît și în Moldova pe cetățenii de rînd îi doare sufletul, pentru că țările noastre sunt legate prin relații de rudenie și prietenie pe care le-am construit de veacuri. Suntem două popoare frățești pe care ne leagă o singură Patrie. În opinia mea, chiar și «Spavedlivaia Rosia» face uz de această situație pentru ași face PR, susținîndu-l pe Dodon și jucînd pe sentimentele oamenilor. Potrivit rezultatelor sondajelor de opinie, la următoarele alegeri, «Spravedlivaia Rosia» nu va trece pragul electoral. Deși în cadrul ultimului scrutin, ei au încercat să prezinte niște rezultate umflate jonglînd cu date statistice.

 

— În opinia dumneavoastră, în condițiile actuale, care formă politică de activitate este mai eficientă în ceea ce privește asigurarea intereselor sociale ale cetățenilor? Protestele stradale sau activitatea parlamentară legislativă?

 

— Fiecare stat are specificul său care trebuie luat în calcul. Iată PCRM are fracțiunea sa parlamentară. Dacă același Dodon, care se manifestă prin declarații despre interesele poporului, dacă el, într-adevăr, ar vrea binele țării, și-ar dori stabilitate pentru Moldova, pentru cetățenii ei, ar fi logic ca el să fie primul care să-i solicite lui Vladimir Nicolaevici Voronin să se așeze la masa negocierilor. Democrații, care se definesc ca formațiune de centru-stînga, ar putea participa la crearea unei coaliții parlamentare de stînga — adică o coaliție susținută de majoritatea populației, care să soluționeze problemele reale și concrete cu care se confruntă țara. Să desemneze un premier, Guvernul, președintele — și timp de cîțiva ani să scoată țara din criză, inclusiv, din criza politică în care s-a cufundat Moldova de ceva vreme. Dacă toate acestea ar fi imposibile, atunci, aceste proteste stradale ar fi avut sens. În această situație, manifestațiile respective ar fi fost privite ca o metodă de lucru mai eficientă. Însă, la ziua de astăzi, există posibilitatea reală de a obține acele scopuri și sarcini pe care le declară atît de mult așa-numitele forțe «de stînga». Însă, ei nu fac acest lucru. Înseamnă că-i doare drept în cot de muncitorii de rînd, de necesitatea de a stabiliza situația din țară. Asta înseamnă că ei sunt interesați de cu totul alte chestiuni. Care anume? Întrebați-i pe ei.

 

Pentru mine nu este clar cum poți să nu profiți, astăzi, de acest moment. Iar Dodon cere alegeri anticipate. Scontează că în acest fel își vor majora numeric fracțiunea parlamentară? Nu se va întîmpla acest lucru.

 

— Considerați că alegerile anticipate nu sunt o soluție pentru Moldova?


— Avînd în vedere situația actuală, nu sunt o soluție. La moment, a apărut posibilitatea ca forțele de stînga să ajungă la guvernare. Este foarte clar acest lucru. Noi urmărim foarte atent situația și, din informațiile de care dispunem, în conformitate cu rezultatele sondajelor de opinie pe care le realizăm cu regularitate, în cazul unor eventuale alegeri anticipate în Moldova, partidul lui Dodon nu are șanse să-și îmbunătățească actualul rezultat. 

 

Olga Dzeatcovschi

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: