Noi n-am uitat! Noi nu vom uita!
РУС. MOLD.
» » Noi n-am uitat! Noi nu vom uita!

Noi n-am uitat! Noi nu vom uita!

8-05-2018, 23:20
Viziuni: 569
  
Versiunea de tipar   
Noi n-am uitat! Noi nu vom uita!Pe 8 mai, ora 20.00, la Chișinău, lîngă Monumentul Eroilor-Comsomoliști, a avut loc acțiunea comemorativă «1418 lumînări»
 
Această acțiune patriotică, demult devenită tradițională, o desfășoară an de an, în memoria fiecărei zile și a fiecărei nopți ale Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Uniunea Comunistă a Tineretului din Moldova cu sprijinul Partidului Comuniștilor și al organizațiilor de veterani.

Pentru oamenii de bună credință, pentru cei cărora le este scumpă memoria despre Marea Victorie a poporului sovietic asupra fascismului, Monumentul Eroilor-Comsomoliști, nu e pur și simplu un simbol al bărbăției și eroismului, ci și un loc care îi unește pe oameni — de la mic la mare. Și acest an nu a fost o excepție. Să aprindă lumînarea memoriei au venit aici și veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, și veterani ai muncii, și chișinăuieni de rînd, care, împreună cu copiii lor, s-au adunat la monument pentru a plăti tribut memoriei milioanelor de ostași căzuți în lupte, care au dăruit cer pașnic viitoarelor generații.

În cuvîntul său, Diana Caraman, secretar al UCTM, a subliniat cît este de important pentru tînăra generație ca ea să nu întrerupă acest fir fragil al continuității între trecut și viitor, îndeosebi în condițiile unor permanente încercări de a rescrie glorioasa istorie și fapta eroică a poporului sovietic săvîrșită în acel îngrozitor război. În acest sens, Comsomolul din Moldova face tot posibilul ca să nu fie dată uitării memoria despre Marele Război pentru Apărarea Patriei, în care fiecare ostaș sovietic, fără a-și cruța viața, a luptat pentru a cuceri victoria pentru viitoarele generații.

Ala Mironic, președinte al organizației obștești «Uniunea veteranilor din Republica Moldova», i-a felicitat pe cei prezenți cu ocazia acestei importante sărbători — Marea Victorie, exprimîndu-și încrederea că 9 mai pentru totdeauna va rămîne în memoria nu doar a actualelor generații, ci și a generațiilor viitoare.

Natalia Vîsotina, consilier municipal din partea PCRM, a subliniat că, aflîndu-te într-o asemenea zi într-un asemenea loc, lîngă Monumentul Eroilor-Comsomoliști, care nu s-au înfricoșat că-și vor pierde viața, au luptat pentru libertatea țării și pentru viitorul ei, întotdeauna ești cuprins de emoții. Ea a amintit că nu există nici o familie în țara noastră care, într-un mod sau altul, să nu fi fost atinsă de focul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, de aceea asta e o sărbătoare cu lacrimi în ochi. În felicitarea adresată veteranilor, ea a spus următoarele: «Astăzi e imposibil să găsești cuvinte pentru a le exprima scumpilor noștri veterani profunda recunoștință pentru fapta lor plină de vitejie și eroism. Timpul se perindă cu o repeziciune dură, însă memoria este veșnică și de neprețuit. Și astăzi noi toți dorim să păstrăm ceea ce a fost obținut cu atîta muncă și sînge, ceea ce au reușit să rupă cu mîinile și sufletele lor ostașii noștri de cotropitorii germani. Dragi veterani! Primiți felicitările noastre sincere! Dumneavoastră ne-ați dăruit primăvara Victoriei! Dumneavoastră ne-ați dăruit viitorul! Să dăinuie în veci această sărbătoare!».

În luarea sa de cuvînt, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a subliniat că pe seama noastră se află o mare responsabilitate. «Noi sîntem datori să transmitem memoria despre acel Mare Război, despre acei eroi care au adus lumii eliberarea de sub jugul fascismului. Iată că de acum al 21-lea an la rînd se desfășoară festivalul «Credință, Speranță, Iubire. Victorie», consacrat aniversărilor Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Organizațiile de veterani permanent organizează și ele un șir de acțiuni. Dar printre noi rămîn tot mai puțini și mai puțini veterani. Dacă în anul 2001, cînd la guvernarea țării au venit comuniștii, în Moldova erau în viață 54 mii de veterani ai războiului, în timpul care s-a perindat de atunci încoace, numărul lor a scăzut pînă la 600 de oameni. Din cauza vîrstei și a stării de sănătate, mulți din ei nu mai pot veni de 9 mai la Focul Etern. 1418 zile și nopți… Să medităm asupra acestei cifre… Cei care ne-au adus Victoria, în acel îngrozitor război numărau nu zilele și nici chiar minutele, ci secundele pînă cînd acel coșmar al războiului se va termina, cînd ei se vor întoarce în casele lor, în familiile lor. 63 de țări au participat la acea cruntă încăierare cu fascismul. Mai mult de 70 milioane de vieți au rămas pe cîmpurile de luptă ale acelui război. Oare acești oameni nu merită să le cinstim memoria? Memoria lor, a faptei lor eroice trebuie cinstită în mod onest, sincer, cu tot sufletul, cu certitudinea că ei într-adevăr sînt eroii care au învins fascismul. Cei care preferă să nu-și amintească, să răsfoiască, cel puțin, cronica fotografică din acei ani — să vadă ce înseamnă Oswiecim, ce înseamnă Buchenwald, cum au fost lagărele morții și torturilor pe care în anii războiului Germania le-a construit pe teritoriul întregii Europe și ce au făcut fasciștii în ele cu oamenii luați în captivitate. În aceste minute, în piața centrală a Chișinăului este prezentat un concert. Și asta se face pentru a cuceri simpatia oamenilor prin metode ieftine, prin înșelăciune. Astăzi scena au ocupat-o socialiștii, iar mîine aceeași scenă o vor ocupa democrații. În concepția lor, anume așa trebuie sărbătorită Ziua Victoriei. Și ce atenție le acordă ei veteranilor? Unde-i grija lor reală față de acești oameni? Ce exemplu dau ei generației tinere? Totul se fură, se închide, se distruge. Iar memoria este, de fapt, o grijă permanentă față de veterani, nu doar într-o singură zi pe an, e un respect real față de fapta lor eroică, inclusiv prin popularizarea adevărului istoric, prin păstrarea monumentelor gloriei militare, prin asigurarea unui sprijin social decent tuturor participanților la Marele Război pentru Apărarea Patriei rămași în viață pînă astăzi. Dragii noștri veterani! Fie ca grozăviile războiului să nu se mai repete niciodată! Vă felicităm cu ocazia acestei mari sărbători făurite de dumneavoastră — Ziua Victoriei!», a încheiat Vladimir Voronin.

În cadrul acestei acțiuni, tinerele talente, laureați ai festivalului de cîntec patriotic «Credință, Speranță, Iubire. Victorie», au interpretat cîntece din anii războiului, pe care cei prezenți le-au ascultat cu lacrimi în ochi.

COMUNIST.MDскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: